Vinete cu rodii și sos de usturoi

Se spune că nu cunoaștem suficient o cultură, o țară, un popor până nu gustăm din bucatele tradiționale. Rețete vechi păstrate cu strictețe și transmise din generație în generație provoacă maeștrii bucătari ce se întrec să le afle tainele.
Pentru că am avut șansa de a călători prin aproape toată lumea și am gustat din preparatele locurilor am încercat să aflu și rețete culinare tradiționale deoarece sunt o pasionată de bucătărie și mirodenii din toate părțile lumii. M-am gândit la cei care țin post sau sunt vegetarieni și nu se tem să încerce ceva diferit, exotic, care să le alinte simțurile. În acest număr al revistei voi prezenta o veche rețetă libaneză. Deși voi vorbi și despre vinete, nu este vorba despre celebra rețetă de salată Baba Ganush, ci despre una mult mai veche: vinete cu rodii și sos cu usturoi.
Iată de ce avem nevoie:
- 2 vinete potrivite
- o rodie
- 2-3 căței de usturoi
- 2 linguri de iaurt gras (poate fi și smântână)
- lămâie
- ulei de măsline
- sare, piper
- mentă proaspătă
Este foarte simplu de preparat, primul pas fiind acela de a alege vinetele. Se recomandă culoarea cât mai închisă, codița uscată și coaja cât mai lucioasă, semne că sunt coapte bine. După ce se spală, se șterg temeinic și se taie în două pe lungime. Se crestează, se dau cu puțină sare și piper – după gust – și, înainte de a fi introduse la cuptor, se stropesc temeinic cu ulei de măsline. Cuptorul este bine să fie deja încins la 200 de grade Celsius, unde se lasă 20 de minute sau mai mult (în funcție și de dimensiunea vinetelor). În timp ce vinetele se coc în tihnă, se prepară sosul de usturoi astfel: 2-3 căței de usturoi se zdrobesc cu puțină sare, se amestecă bine cu 2 linguri de iaurt gras (preferabil de oaie) și cu puțin suc de lămâie. Se stropește cu ulei de măsline și se amestecă bine. Se pune puțin la frigider și, în acest timp, se desface rodia și se pregătește pentru a decora preparatul. Cel mai ușor se desface într-un bol cu apă rece din care se scurg apoi boabele dulci-acrișoare și zemoase. Trebuie multă atenție deoarece stropii din rodie pătează. Când vinetele sunt gata, se scot din cuptor și se „răcoresc“ cu sosul de iaurt cu usturoi din frigider, peste care se adaugă boabele de rodie și puțină mentă proaspătă.
Se pot servi calde sau reci. Dacă se servesc reci, este bine ca sosul și rodia să fie adăugate după răcirea vinetelor.
Indiferent de cum alegeți să le consumați, vă dorim poftă bună și să vă bucurați de hrană sănătoasă în fiecare zi.
În loc de sosul de iaurt se poate adăuga brânză. De altfel, în Italia acest tip de preparat poartă numele de melanzana și locul sosului este luat de mozarella.
Vinetele se pot tăia și felii, nu neapărat pe lungime, și confirmă cumva influențele Imperiului Roman prin aceste părți, preparatul fiind unul tradițional și în Italia.
Simona Nicole David
vinete, usturoi, rodii, sos de usturoi
- Articol precedent: „Dintr-un om poţi face un vânător, dar dintr-un vânător, om, niciodată!“
- Articolul următor: Zorina Bălan: „Când sunt pe scenă, suntem eu, cântecul, Dumnezeu și publicul“