Aflat într-o vizită de informare la Sanctuarul Urșilor de la Zărnești, la jumătatea lunii februarie, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a afirmat că demersurile similare celor care au dat naștere acestei rezervații trebuie dublate și susținute prin acțiuni concrete ale statului român. De aceea, spune oficialul, în viitorul apropiat va fi implementat un proiect de 10 milioane de euro care presupune construcția, în parteneriat cu Regia Publică Kronstadt din Brașov, a unui nou sanctuar pentru urși în județ.
Potrivit ministrului Costel Alexe, începând cu anul acesta Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor va finanța „cel mai mare și mai complex studiu asupra populației de urși realizat în România, cu cele mai noi tehnologii disponibile și în urma căruia ar trebui să știm exact numărul de exemplare pe care noastră îl deține. Implementăm anul acesta, în premieră pentru România, un program național de prevenire a conflictelor și de protejare a populației din zonele vizitate de urși, Programul Coexistența, finanțat din Fondul pentru Mediu. Românii care locuiesc în județele situate pe suprafața arealului speciei urs vor putea să beneficieze de finanțare pentru achiziția gardurilor electrice. Acest program de reducere a pagubelor și atacurilor carnivorelor mari este gândit ca o măsură activă de conservare a biodiversității, având obiective multiple care duc la menținerea viabilității populației speciilor de carnivore mari prin reducerea conflictelor cu localnicii, creșterea toleranței oamenilor față de aceste specii, reducerea braconajului și a mortalităților înregistrate în urma conflictelor.“
Capra neagră și ciocârlia, posibil în afara tirului puștii
La jumătatea lunii februarie, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin ministrul Costel Alexe, a anunțat că va transmite Guvernului României punctul de vedere al instituției cu privire la punerea sub protecția a două specii emblematice pentru România, și anume capra neagră și ciocârlia.
Deși se află pe lista IUCN a speciilor amenințate cu dispariția, ciocârlia este una dintre speciile vânate în România, în special de vânătorii străini. Până în anul 2007, capra neagră a avut statutul de monument al naturii, însă odată cu intrarea în Uniunea Europeană a fost scoasă de sub protecție.
Laura Zmaranda
Articole recente - Lumea Satului
- O tânără din Tecuci vrea să dezvolte afacerea cu legume ecologice a familiei
- Clubul Fermierilor Români înființează o nouă structură de coordonare la nivel național
- Recomandări privind comercializarea și consumul de alimente specifice Postului de Crăciun
- Legea Porcului din vârful gardului
- S-a prelungit perioada de eligibilitate stabilită în Acordul de Finanțare încheiat cu FEI
- Alianța Biosfera, pentru o agricultură sustenabilă
- Corteva susține femeile din agricultura românească: O poveste de succes de la Livada de Poveste
- Resturile vegetale în exces sporesc rezerva de dăunători
- APIA a autorizat în avans peste 843,9 milioane de euro
- Rolul potasiului (K) în fertilizarea echilibrată a culturilor agricole