reclama youtube lumeasatuluitv
update 4 Jul 2022

Invenții care pot salva planeta

Tehnologiile moderne, contemporane, au evoluat extraordinar de mult. Până într-acolo încât aproape că uneori nu se mai face distincția între bine și rău. Confortul pe care omenirea a încercat să și-l asigure a creat un abis care cu greu mai poate fi controlat. Există câteva invenții care ar putea salva planeta. Dar cât de populare sunt ele și care va fi impactul real?

Luminatoare din sticle de plastic

În Filipine, o țară unde 40% din populație trăiește cu mai puțin de doi dolari pe zi, aproximativ 25.000 de case erau lipsite de electricitate. Costul ridicat al electricității i-a determinat pe oameni să își lumineze casele cu lumânări. Însă, din cauza spațiului redus, împărțit între mai mulți membrii ai familiei, de foarte multe ori lumânările au fost cauza unor incendii devastatoare. S-a găsit însă o soluție pentru problema acestor nevoiași prin reciclarea sticlelor de plastic. În 2002 inventatorul brazilian Alfredo Moser a inventat un luminator cu refracție. Cum a făcut asta? A umplut sticlele de plastic cu o soluție de apă albită și le-a instalat în găuri făcute în acoperișurile din fier. Astfel lumina solară se refracta în interiorul încăperii cu echivalentul a 55 de wați, în timpul zilei, cel puțin.

Apa încapsulată, nu îmbuteliată

În ciuda eforturilor de a reduce folosirea plasticului, consumatorii a fost reticenți în ceea ce privește renunțarea la sticlele de apă de unică folosință. Statisticile arată că doar în Statele Unite ale Americii aproximativ 38 de miliarde de sticle de plastic pe an ajung în habitatele naturale sau în oceane. Fondatorii unui start-up din Londra au venit cu o soluție cel puțin interesantă pentru a reduce cantitatea sticlelor de plastic de unică folosință. Au conceput o capsulă biodegradabilă, realizată dintr-o membrană asemănătoare unui jeleu obținută din alge maro și clorură de calciu. În cazul în care nu este folosită, capsula se descompune după patru sau șase săptămâni. Inventatorii spun că această alternativă durabilă de ambalare poate fi folosită pentru orice fel de lichid, inclusiv băuturi răcoritoare, lichioruri și chiar cosmetice. În plus, ambalajul este mai ieftin decât cel plastic, realizarea capsulei costă mai puțin de 2 cenți.

Coș de gunoi plutitor

Baltimore, unul dintre principalele orașe cu porturi ale Statelor Unite ale Americii, și-a propus ca până în 2020 apele sale să fie atât de curate încât pescuitul și înotul să poată fi permise. Pentru a realiza acest obiectiv, inginerii companiei Clearwater Mills au inventat un utilaj care să curețe râurile. Este vorba despre un coș de gunoi plutitor care se bazează pe o roată înaltă de 14 metri, puternică, alimentată cu energie solară și care funcționează prin aspirarea gunoiului care ajunge în port. Practic, gunoaiele din bazinul cascadei Jones Falls se îndreaptă direct către roata uriașă și centura transportoare încorporată. De acolo, acestea cad într-un depozit aflat de cealaltă parte a coșului plutitor. Când depozitul se umple este înlocuit cu unul gol. Într-o singură lună acest utilaj a reușit să adune din râu peste 130.000 de kilograme de gunoi.

Linguri comestibile în locul celor de plastic

În 2010, un consultant în domeniul cercetării și agriculturii din Hyderabad, India, a combinat mai multe ingrediente – făină de mei, orez și făină de grâu – pentru a crea linguri comestibile ca alternativă la cele de plastic. Lingura comestibilă, care poate fi folosită aproximativ 20 de minute în lichid fierbinte, are o durată de valabilitate, dacă este păstrată în condiții proprii, de până la trei ani. În cazul în care aceasta este aruncată, se descompune în patru sau cinci zile. Pe lângă faptul că sunt biodegradabile, lingurile sunt și gustoase pentru că vin într-o varietate de arome: zahăr, ghimbir, scorțișoară, usturoi, chimen, țelină, piper negru, ghimbir și sfeclă de morcov.

Ambalaje biodegradabile pentru mâncare

Compania Evoware din Indonezia a găsit o soluție pentru a diminua cantitatea ambalajelor de plastic folosite pentru mâncare. Inginerii companiei au realizat un nou tip de ambalaj obținut din alge marine, complet biodegradabil, care are și proprietatea de a se dizolva în apă fierbinte. Astfel, pliculețe cu zahăr, spre exemplu, folosite pentru îndulcirea cafelei, pot fi înlocuite cu aceste ambalaje comestibile. Portofoliul de produse s-a extins ulterior prin comercializarea paharelor, bolurilor, foliilor de împachetat, dar și a săculețelor pentru o gamă variată de produse, cum ar fi ceai, cafea, săpunuri, scobitori biodegradabile. Toate aceste ambalaje au fost realizate din alge, iar după degradare se transformă într-un fertilizator natural pentru plante.

Să reciclăm hârtia, să salvăm copacii

Epson PaperLab este un echipament capabil să producă hârtie nouă din deșeuri de hârtie mărunțite, cu utilizarea minimă a apei, care poate fi folosit în special de marile corporații mari. Acest echipament poate recicla 14 foi într-un minut. Avantajele acestui sistem, spun reprezentanții companiei, sunt multiple prin faptul că astfel se reduc emisiile de CO2, iar consumul de apă folosit în procesul tradițional de reciclare scade.

Laura ZMARANDA