Unbeaten 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 28 Feb 2021

Grădinari cu cântec

Ciripitul păsărilor ne face, de cele mai multe ori, să ne relaxăm şi să ne aducem aminte cât de importantă este apropierea noastră de natură. De asemenea, se mai zice că orice spaţiu verde fără păsări este ca o zi fără soare deoarece micile necuvântătoare sunt menite să transforme orice grădină într-un vals al bucuriei.

„Dacă dorim să scăpăm de dăunători într-un mod cât mai natural și sănătos, păsările sălbatice ne pot ajuta deoarece majoritatea speciilor sunt insectivore. Spre exemplu, există studii care demonstrează că micile înaripate pot aduce servicii ecosistemice de 315 euro/ha. De asemenea, dacă dorim să le atragem în propria grădină, trebuie să reducem substanțele chimice de sinteză ori să fim mai atenți atunci când le aplicăm. Totodată, este indicat să avem cât mai multe specii de plante în oaza de relaxare deoarece aceasta înseamnă o biodiversitate mare de viețuitoare atrase de plante“, spune Cosmin Mihai, specialist în horticultură.

Dacă vrem să ne bucurăm din plin de ele trebuie să le oferim un habitat prietenos. Spre exemplu, păducelul este un arbust care, pe lângă faptul că este decorativ, reprezintă și o sursă de hrană și de adăpost pentru o mulțime de viețuitoare care trăiesc în simbioză cu celelalte micro și macroorganisme, fie că vorbim de păsări sau de mamifere.

„De principiu, sunt cel puțin patru reguli de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să construim sau să achiziționăm o căsuță pentru păsări. Trebuie să îndeplinească rolul de adăpost, să fie o sursă de hrană, de apă și loc de cuibărit. Asta dacă dorim să le ținem cât mai mult timp alături de noi. În ceea ce privește adăposturile pentru păsări, acestea trebuie să îndeplinească cerințele ecologice și biologice ale speciei țintă. Spre exemplu, dacă vrem să atragem un pițigoi mare în grădină trebuie să ținem cont că această pasăre are nevoie de o căsuță cu un orificiu de 32 mm și nu mai mare de atât, pentru că altfel va fi accesibil prădătorilor. De asemenea, țicleanul are nevoie de un cuib cu un orificiu de 35 mm, construit din lemn de rășinoase netratat cu substanțe chimice. Atrag atenția asupra materialului din care este construită căsuța deoarece trebuie să fie din lemn gros, netratat și cu o grosime de 2 cm. De asemenea, mare atenție la căsuțele din magazine pentru că nu toate sunt utile, unele au doar rol decorativ și nu atrag viețuitoarele sălbatice. Recomand ca toamna târziu adăpostul pentru păsări să fie curățat și dezinfectat cu apă caldă și detergent de vase“, explică Cosmin Mihai.

Lăstunul de casă și liliacul, cei mai temuți dușmani ai țânțarilor

Lăstunul de casă este o specie asemănătoare cu rândunica. Micuțul înaripat poate fi aliatul grădinii tale deoarece se hrănește cu insectele zburătoare pe care le prinde în aer. „Dacă vă aduceți aminte, vara trecută majoritatea bucureștenilor au fost «donatori» de sânge pentru că am avut foarte mulți țânțari. Dacă am fi avut rândunele, lăstuni și lilieci prin preajmă probabil că nu am fi fost atât de afectați de prezența țânțarilor“, mai adaugă specialistul. Pe lângă rolul estetic şi cel cu efect de relaxare, păsările mai îndeplinesc și funcția de sanitar al grădinii. Datorită acestor motive este recomandat să atragi cât mai multe prietene de acest fel în propria oază de relaxare.

Ruxandra Hăbeanu