600x250 v1

Mediu 02 Septembrie 2016, 10:08

Livezile urbane, oportunități nebănuite

Scris de

„La oraș, deși aș putea să nu dețin vreodată o casă a mea, o livadă ar putea fi un spațiu cu care mi-aș împleti rădăcinile într-o relație de lungă durată“. Acestea sunt gândurile unui locuitor al unei metropole europene pentru care mai important decât spațiul personal este comuniunea cu natura în mediul urban, printr-un stil de viață aparte și sănătos.

Punerea în folosință a spațiilor urbane reziduale are un aport benefic foarte mare în balanța socială, economică și ecologică a unei comunități, iar totul poate începe de la plantarea primului pom fructifer!

Despre oportunitățile nebănuite ale livezilor urbane ne vorbesc specialiștii, promovând o abordare globală, implementată local.

Custodie comună, beneficii comune

La nivel social, plantarea unei livezi urbane a cărei custodie este împărţită între membrii unei comunități generează și întărește legăturile dintre aceștia. Mai mult, oferă șansa conștientizării avantajelor unei alimentații sănătoase provenite din producție proprie. Foarte atrăgător și parfumat, cu fructe mari, extrem de zemoase și aromate, un adevărat deliciu, mărul Golden Delicios cu siguranță va face senzație și se va integra cu ușurință în peisajul citadin. Dincolo de aspectul urban, trebuie avută în vedere și cultivarea unei mentalități care valorifică resursele naturale și prețuiește bunătatea și dărnicia naturii. Locurile preferate pentru plantarea Mărului Golden Delicios sunt cele însorite, fiind totodată un soi rezistent la boli și la dăunători. Având fructul de culoare galben aurie și un gust plăcut, dulce, poate fi considerat un lingou de aur al naturii, o bogăție inestimabilă din punctul de vedere al sănătății și al perfecțiunii pe care natura ne-o oferă. Golden Delicious de pe Jardina.eu este un pom de talie mijlocie din categoria soiurilor de toamnă, care poate atinge 2-3 m, cu înflorire târzie în luna aprilie, având frunzele alungite și florile albe cu nuanțe de roz deschis sub forma de umbreluță. Fructele au o formă conică, de mărime medie, cu o greutate de aproximativ 160 g - 180 g. Perioada de coacere a fructelor este în lunile septembrie și octombrie.

Întreținerea unei livezi comune

Privind din perspectivă economică, apare avantajul creării de noi locuri de muncă atât pentru întemeierea unei livezi urbane cât și pentru întreținerea ei, dar și suportul pe care îl poate reprezenta pentru voluntariat. De cealaltă parte, analizând potențialul educațional, copiii pot beneficia, în mod practic, de informații privind creșterea și întreținerea plantelor, precum și despre procesul de transformare a fructelor în produsele derivate din acestea. Promovând activități în aer liber care implică îngrijirea pomilor din livezile comune, se poate garanta inclusiv practicarea și menținerea unor tradiții și obiceiuri chiar și la oraș.

Biodiversitate în spațiul urban

Din perspectiva dezvoltării ecologice a cadrului natural în care se desfășoară o comunitate, livada urbană asigură biodiversitate și o calitate superioară a aerului. O livadă cu pomi fructiferi poate reprezenta și un tampon acustic într-o zonă intens circulată, iar diferite specii de animale își pot găsi căminul în acest spațiu.

Revista Lumea Satului nr. 17, 1-15 septembrie 2016 – pag. 42


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti