reclama youtube lumeasatuluitv
update 27 Jun 2022

Rozariul de la Mândruloc. Cea mai mare grădină de trandafiri din țară

Despre trandafiri se spune că ar exista de peste 35 de milioane de ani. Suficientă vreme pentru a fi închipuite tot felul de legende despre existența lor. Una dintre ele vorbește despre o floare fără pereche plăsmuită de zeița Chloris din trupul unei nimfe moarte pe care o iubise. Astfel, spera zeița, timpul nu ar fi putut așterne uitarea peste cea care îi fusese apropiată. Și așa a fost.

Dar legenda mai spune că pentru asta au conspirat toți zeii. Dyonissos i-a dăruit trandafirului parfumul inconfundabil, zeul Zephyr i-a dăruit farmec, iar spinii i-a primit de la zeul războiului, Ares. Nu știu să vă spun dacă legendele prind viață în cel mai mare rozariu din țară, dar sper ca o vizită virtuală în acest sanctuar al trandafirilor să vă determine să porniți în această vacanță spre el. Chiar de nu vor fi prezenți zeii și nimfele Olimpului, vor fi acolo trimișii lor pe pământ, trandafirii.

O rapsodie de parfumuri împletită într-o pleiadă de culori. Așa se înfățișează rozariul aflat la o distanţă de aproximativ 10 km de Arad, lângă localitatea Mândruloc, pe drumul naţional DN7, direcţia Arad-Deva.

Parcul dendrofloricol Eutopia Gardens este încă în curs de amenajare. Când acest proces va fi încheiat, va avea o suprafață de 25,5 hectare, devenind astfel cel mai mare parc dedicat trandafirilor din Europa de Est. În momentul de față sunt amenajate aproximativ 15 hectare. În 2011 Eutopia Gardens avea 5.000 de taxoni, iar colecția de trandafiri număra 1.800 de soiuri.

Deşi fiecare specie de trandafir are farmecul ei, dna Buzatu spune că trandafirii floribunda, cei cu aspectul unor tufe foarte bogate în flori, trandafirii cu o singură floare pe fiecare tulpină, cunoscuţi şi sub denumirea de hibrizi tea, sunt foarte apreciați. Trandafirii acoperitori de pământ sunt, de asemenea, spectaculoşi prin culorile intense şi prin bogăţia florilor. În parcul dendrologic de la Mândruloc există și o specie de trandafiri unică în țară. Este vorba despre trandafirii franțuzești. Fiecare petală a lor are o altă culoare.

Parcul dendrologic de lângă Arad a fost înfiinţat în anul 2002 și cuprinde două zone mari, una destinată colecţiilor de plante şi alta grădinilor tematice.

Mihaela Buzatu (foto) este cea care a creat Eutopia Gardens, această uriașă grădină de flori „culese“ aproape din întreaga lume. Fiecare loc pe care l-a vizitat a fost recreat în parcul dendrologic prin florile care îl reprezintă.

Mihaela Buzatu

Toată tehnologia folosită pentru întreţinerea lui (maşini de frezat, sistem de irigat) este automatizată, astfel încât de îngrijirea lui se ocupă doar doi oameni şi inginerul horticol care aplică tratamentele florilor. Singurele perioade ale anului când se desfăşoară lucrări mai ample sunt primăvara şi toamna.

În fiecare lună Eutopia Gardens înfăţişează alte imagini, astfel încât până la căderea primelor brume vizitatorii se pot relaxa pe aleile străjuite cu mii şi mii de flori. La aproape fiecare două săptămâni, peisajele se transformă, capătă nuanţe diferite şi înfăţişează o rapsodie de flori. În luna lui Cuptor, spre exemplu, Eutopia Gardens se găteşte într-o combinaţie de culori precum galben, alb, verde, portocaliu, roşu, vişiniu şi pe ici-colo albastru şi violet. În luna iulie sunt înflorite diverse specii de Lonicera, Buddleja, Spiraea, Tamarix, Gaillardia şi alte plante perene. În august îşi deschide potirul Hemerocallis-ul, o floare foarte asemănătoare crinului. În această perioadă în zona grădinii de plante perene se pot admira zeci de soiuri, în nuanţe de galben, portocaliu, roşu, alb, peisajele fiind completate în mod armonios de inflorescenţele elegante ale ierbii ornamentale. Cele mai târzii flori sunt daliile. Dar chiar şi în lunile geroase de iarnă parcul este colorat în verdele felicaceelor.

Laura Zmaranda

Revista Lumea Satului nr. 15, 1-15 august 2016 – pag. 44-45

Articole recente - Lumea Satului