Magazin 03 Iulie 2023, 09:07

„Comorile“ Dunelor Marine de la Agigea

Scris de

Despre Dunele Marine de la Agigea și importanța acestei zone protejate am mai scris. Revin însă asupra subiectului pentru că este important să înțelegem că echilibrul dintre ecosistemele naturale trebuie menținut și că educația privind protejarea naturii începe cu informarea noastră. În rândurile următoare, vă prezentăm două dintre comorile acestei rezervații naturale.

„De-a lungul timpului, rezervația de Dune Marine de la Agigea s-a dovedit a fi o adevărată oază de biodiversitate și demonstrează încă o dată importanța zonelor verzi, fie ele și înconjurate de arii puternic modificate de către om. Prin urmare, conservarea zonelor verzi de lângă sau din localități pentru perioade lungi de timp vor asigura un refugiu pentru natură, permițând și generațiilor viitoare să se bucure de ea.

Specialiștii care se ocupă de studiul insectelor din rezervația de Dune Marine de la Agigea au avut minunata ocazie de a observa un exemplar de Utetheisa pulchella hrănindu-se pe florile ciucușoarei de nisip (Alyssum borzaeanum). Acest fluture frumos colorat, activ în special pe timpul nopții, este o prezență extrem de rară pentru România. A fost observat pentru prima dată pe teritoriul țării noastre în Transilvania și Banat. După o perioadă de mai bine de 100 de ani în care nu a mai fost observat, anul trecut, un exemplar a fost fotografiat în Dobrogea. Acum, specia a fost identificată și pe teritoriul rezervației de Dune Marine de la Agigea.

Cu toate că suntem învățați că plantele își procură hrana de la soare, prin fotosinteză, există și plante care nu au nevoie de așa ceva pentru a supraviețui. Este vorba de speciile parazite, care nu au clorofilă (nu pot face fotosinteză), procurându-și hrana de la alte plante, pe care le parazitează la nivelul rădăcinilor sau tulpinilor. Un astfel de caz e reprezentat de plantele din genul Orobanche, nume de origine grecească care s-ar traduce ca „plantă care sugrumă“. În română poartă numele de lupoaie sau verigel. Orobanche lutea este o specie ce poate fi întâlnită și în cadrul rezervației de Dune Marine de la Agigea, unde parazitează la nivelul rădăcinilor de regulă specii de trifoi (Medicago sp., Trifolium sp.).“

Laura ZMARANDA

Sursa: Stațiunea Biologică Marină „Ioan Borcea“


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti