Magazin 23 Ianuarie 2023, 22:33

„Produsele cu adevărat naturale dețin o structură moleculară pe care corpul nostru o recunoaște“

Scris de

Mihaela Stamate a absolvit Universitatea de Agronomie București ca inginer bioagronom. A studiat fitoterapia, apiterapia și creează astăzi cosmetice energetice 100% naturale. Întreaga ei pasiune s-a materializat în ,,Grădina cu Dragoste“, un proiect de suflet care oferă oamenilor alternative naturale la cosmeticele industriale.

„Iartă-mă pentru că te culeg! Îți sunt recunoscătoare că exiști aici!“

Rep.: Doamna Mihaela, îmi spuneați că încă din copilărie ați simțit o puternică legătură cu Mama Natură.

Mihaela Stamate: Așa este. Nu știu exact cum, dar ea m-a ales să-i pot auzi chemarea, îndemnul spre a-i căuta și cerceta roadele, pentru a le plămădi în creme și balsamuri, pentru a le oferi spre vindecare oamenilor. Iar eu m-am dăruit complet! Nu am avut cum să spun nu! Ar fi fost ca și cum aș fi întors spatele lui Dumnezeu când mi-a oferit un dar prețios. Port în mine un mare respect și iubire pentru Natură și de aceea, atunci când îi culeg roadele, simt cum acestea ni se oferă. Și mai știu că ceea ce culeg cu dragoste și pietate va renaște la loc mai abitir. De aceea, în ritualul meu de culegere a plantelor, rostesc anumite cuvinte, ca o mantră: „Iartă-mă pentru că te culeg! Îți sunt recunoscătoare că exiști aici! Îți mulțumesc pentru proprietățile tale minunate, te iubesc! Căci prin tine iubesc Creatorul și creația Sa“. În felul acesta păstrez vibrația plantelor în produsele pe care le fac, astfel încât ele să o poarte pe Mama Natură și să repare dezechilibrele din interior.

Rep.: Cum și când a început acest proiect, Grădina cu Dragoste?

M.S.: În vara lui 2012 am luat conștient hotărârea de a urma un stil de viață total diferit. Am simțit că e momentul să mă retrag în munți, împreună cu cei doi copii, unde să mă descompun și recompun mental și emoțional. Trezindu-mă și văzându-mă zilnic în toată acea abundență a munților, am început să culeg plantele medicinale și toate ierburile de leac pe care le întâlneam la tot pasul. Apoi, urmarea firescului curgea în mod liber, extragerea proprietăților din plante, fructe și flori și realizarea concretă a produsului finit au venit din interiorul ființei mele. Aveam deja cunoștințele necesare pentru că nu era prima oară când mă „jucam“ ca într-un mic laborator.

„Plantele se oferă pe ele însele“

Rep.: Spuneți că toate anotimpurile ne oferă roade. Cum valorificați această comoară, ce plante culegeți?

M.S.: Așa este. Fiecare anotimp trebuie respectat și așteptat să își coacă darurile lui, fără să ne grăbim. În felul acesta evităm să folosim ceva incomplet, insuficient și nematurizat. Aștept ca plantele, rășinile să ajungă la momentul lor optim, de maximă maturitate, pentru a fi culese. De exemplu, multe dintre plante sunt culese înainte de sărbătoarea Sânzienelor, când le e lor mai bine și sunt pregătite să ne ofere toată seva tămăduitoare. Plantele se oferă pe ele însele. Primăvara recoltăm seva de mesteacăn, cimbrișorul, florile și frunzele de păpădie, culegem mugurii de toate tipurile, în special cei de brad și mlădițele (de zmeur, de mesteacăn etc.). Vara pot aminti de gălbenele, sunătoare, petale de flori, cicoare, tei, salcâm, coada calului, coada racului, lavandă, coada șoricelului, trifoi roșu și alb. Toamna culeg fructele, rădăcinile de tătăneasă, de brusture etc., iar iarna măceșele, păducelul. Apoi aștept, binecuvântez, mă rog, mă bucur, scriu și vin în întâmpinarea oamenilor.

Rep.: Câte produse aveți astăzi în portofoliu?

M.S.: Am început, bineînțeles, doar cu câteva produse, dar apoi prietenii apropiați mi-au cerut să dezvolt altele și altele, în funcție de nevoile lor. După care, cunoștințele prietenilor au cerut, la rândul lor, aceste produse, observând efectele pe pielea celorlalți. Apoi, Ligia Pop a comandat câteva din produsele existente la vremea aceea, a fost mulțumită de rezultate și m-a invitat la o expoziție Raw Generation întâi la Cluj, apoi la București. Așa am ajuns să am acum peste 70 de produse diferite: pentru îngrijirea părului, tenului, corpului, săpunuri și tratamente, realizate după rețete proprii. Toate materialele folosite în produsele mele – extractele din plantele medicinale, uleiurile presate la rece, ceară, uleiuri esențiale, ape florale, tincturi, ingrediente active precum vitamine vegetale, alantoina, acidul hialuronic – sunt naturale și din surse sigure și nepoluate.

„Pune pe pielea ta doar ceea ce poți și mânca!“

Rep.: De ce ar trebui să alegem cosmetice naturale?

M.S.: Este important de reținut că produsele cu adevărat naturale, nu doar cu etichetă pe care scrie „natural“, dețin o structură moleculară pe care corpul nostru o recunoaște, o acceptă și o preia spre a o prelucra și folosi în zonele în care este nevoie. Astfel se lasă ajutat să subtituie ceea ce el nu poate crea singur spre a se vindeca. Produsele sintetice care conțin apă conțin automat si conservanți, stabilizatori cu diverse chimicale pe care corpul nu le recunoaște, detectându-le ca structură complet diferită. Într-un final, depozitează substanțele străine pe pereții vaselor de sânge și astfel se pot declanșa diverse reacții neplăcute (roșeață, pori încărcați, descuamări, mătreață, dermatite, eczema etc.). Țin să subliniez și să atrag atenția că SLS-urile din produsele cosmetice se acumulează în corp și în timp generează tot felul de afecțiuni și alergii.

Rep.: Din ce realizați, spre exemplu, rujurile și cât timp durează procesul de fabricare?

M.S.: Filozofia din spatele conceptului Grădina cu Dragoste este „Pune pe pielea ta doar ceea ce poți și mânca!“ Rujurile naturale conțin uleiuri de plante, unt de cacao, ceară de albine, iar culoarea o obțin din pigmenți din petale de flori sau fructe și pigmenți cosmetici. Drumul până la produsul finit depinde foarte mult de forma pe care vreau să o dau materiei prime. De exemplu, doar macerarea plantelor, extracția și sinergizarea plantelor cu uleiurile ia cel puțin un an. Apoi, pentru a lega compoziția unei creme, spre exemplu, mai durează iarăși câteva zile bune, chiar o săptămână și jumătate, în funcție de complexitatea ei. Rețetele produselor conțin uleiuri alimentare presate la rece, uleiuri esențiale pure certificate terapeutic, extracte din fructe, flori, plante medicinale și minunățiile stupului, apă. Toate împletite cu arta binecuvântării, recunoștință și iubire.


Prețul acoperă doar ingredientul de bază

Rep.: Care sunt prețurile produselor pe care le oferiți?

M.S.: La prima vedere ai putea spune că poate nu sunt tocmai accesibile în comparație cu produsele din market-uri. Prețul pe care îl au produsele în acest moment își acoperă doar costul ingredientelor de bază, dat fiind faptul că sunt concentrate. În preț nu este inclusă munca de procesare a plantelor medicinale și nici cei mai bine de 25 ani de studiu, sute de ore de muncă, zile întregi de cules cu grijă plantele, răbdare pentru a le deshidrata în ritmul lor natural sau lăsate la macerat luni îndelungate, încărcarea cu lumină și energie, luat fiecare borcănel în parte și umplut, etichetat manual fiecare recipient, transportat, prezentat, promovat. Rujurile, spre exemplu, costă 60 de lei, cremele între 45 și 80 de lei, iar fondul de ten 110 lei.

  • Cosmeticele naturale au rezistență pe piele în limita firescului pentru că ele conțin doar ingrediente naturale, niciun stabilizator de ordin sintetic. De exemplu, fondul de ten este nutritiv, regenerator cutanat, antirid și cu factor de protecție solară. Are acoperire și rezistă pe ten ore îndelungate.

Laura ZMARANDA


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti