Magazin 05 Octombrie 2022, 17:00

Mucurile de țigară, cel mai întâlnit deșeu în natură

Scris de

„Rămășițele“ de țigară sunt un lucru aparent banal. Faptul că le vedem aruncate peste tot în drumul nostru a determinat un fel de obișnuință care nu ne mai permite să înțelegem că acestea sunt la fel de dăunătoare naturii precum orice alt produs din plastic. Din nefericire, statisticile spun că anual cca 72 de miliarde de mucuri de țigară sunt aruncate în natură.

Acestea ajung în cuiburile păsărilor și bârlogurile animalelor și peste tot în habitatele naturale. De ce spun că sunt atât de periculoase? Pentru că țigările nu sunt biodegradabile (rămân în natură până la 20 de ani) și au filtre artificiale realizate din acetat de celuloză. În plus, se pare că fumul din tutunul prelucrat are un conținut ridicat de substanțe toxice, respectiv 4.200 de substanțe chimice care se regăsesc evident și în mucurile de țigară aruncate pe jos. Nu aducem în discuție efectele profund negative pe care fumatul îl are asupra sănătății oamenilor pentru că este un subiect suficient dezbătut, însă închipuiți-vă cât de nedrept este ca păsările și animalele să fie victime colaterale ale alegerii noastre de a ne lăsa „consumați“ de țigări. Analizele chimice ale mucurilor de țigară au stabilit că doar un muc de țigară are suficientă otravă ca să omoare 50% din peștii mici dintr-un litru de apă într-un interval de timp de 96 de ore.

Închipuiți-vă acum ce efect devastator au aceste mucuri de țigară care ajung în ape asupra peștilor și viețuitoarelor acvatice, în special cele mici. Potrivit Organizației Maritime Internaționale a ONU, 40% din deșeurile aruncate în Marea Mediterană sunt mucuri de țigară. Mai ales în regiunile urbanizate, mucurile de țigară sunt confundate de păsări cu hrană. Acestea sunt aduse uneori în cuiburi pentru a hrăni puii. Astfel, pericolul la care sunt expuse păsările este iminent. De multe ori, înaripatele încearcă să înghită aceste mucuri de țigară care rămân blocate în esofag sau le provoacă probleme de alimentație ulterior ingerării. În mediile urbane, mucurile de țigară reprezintă cel mai întâlnit deșeu, respectiv 35% din cantitatea totală de deșeuri.

Probabil că, citind sec niște statistici, amploarea fenomenului este mult diminuată, dar sunt convinsă că „sămânța“ aceste informații a fost plantată pe teren fertil și că natura va avea parte, așa cum merită de fapt, de niște ocrotitori responsabili în fiecare dintre noi.

Laura Zmaranda


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti