Magazin 03 August 2022, 09:11

Hipoterapia, cum funcționează și ce beneficii are

Scris de

Medicina a evoluat extraordinar de mult, a găsit soluții pentru probleme foarte grave de sănătate și, totuși, nu poate răspunde încă tuturor întrebărilor. Mai ales celor care au legătură cu capacitatea psihicului uman de a „coordona“ vindecarea organismului prin tot felul de terapii complementare. Hipoterapia este o modalitate prin care se pot obține ameliorări ale afecțiunilor persoanelor cu dizabilități. Anca Bâlbă, terapeut și specialist în hipoterapie, spune că printre obiectivele generale ale terapiei cu ajutorul calului sunt menținerea echilibrului și obținerea unei poziții cât mai funcționale prin stimularea musculaturii și alinierea segmentelor corpului, stimularea atenției, orientarea spațială, dezvoltarea capacității decizionale și a abilități de organizare, dezvoltarea limbajului, educarea motricității, restaurarea atenției, comunicarea spontană, filtarea stimulilor irelevanți, menținerea concentrării, inhibiția comportamentală, stimularea memoriei de lucru.

„Un cal curios va fi conectat cu conductorul său“

Activitatea de terapie nu este una care necesită efort fizic din partea calului. De regulă, se lucrează cu copii mici, care nu creează disconfort din punctul de vedere al greutății. Ședințele de terapie includ însă o activitate repetitivă, multă rutină, opriri și porniri dese, aspecte care ar putea stresa calul.

„În primul rând, după îndeplinirea caracteristicilor fizice necesare, din punctul de vedere al trăsăturilor comportamentale un cal de terapie trebuie să fie în primul rând curios. Un cal curios va fi și atent, conectat cu conducătorul său, ceea ce îl va face să fie mai greu surprins și, implicit, să aibă mai puține reacții neașteptate. Trebuie să fie un cal echilibrat emoțional, netraumatizat, care să aibă încredere în conducător. De asemenea, trebuie să fie un cal răbdător.“

Dna terapeut spune că este important să se acorde o importanță deosebită stării de bine a cailor. Astfel, în perioadele în care aceștia nu lucrează trebuie să fie și momente de relaxare, pășunat, exerciții de stratching. Mai mult decât atât, este indicat ca aceștia să fie lăsați cât mai mult în aer liber, alături de alți cai. Trebuie să trăiască cât mai aproape de modul lor de viață în natură pentru că, subliniază dna Bâlbă, acest aspect îi ajută să se echilibreze și să nu resimtă aspectele mai puțin confortabile ale sesiunilor de terapie.

„Activitatea nu este una care necesită un grad mare de efort. Caii se simt bine în preajma copiilor și, de regulă, această activitate nu este una care să îi obosească. Numărul ședințelor zilnice este important să fie echilibrat și, dacă aceste aspecte sunt îndeplinite, activitatea nu este percepută ca fiind stresantă.“

„Nu toți caii blânzi pot fi folosiți în terapie“

Hipoterapia are un efect complex și complet în sistemul uman, însă, spune Anca Bâlbă, lipsa informațiilor corecte poate duce la efecte negative la fel de importante.

„Este foarte important să conștientizăm faptul că nu oricine are un cal blând poate face terapie. Intervenția noastră este asupra copilului cu dizabilitate, utilizând calul. Asta înseamnă abilități de intervenție în domeniu, experiență deoarece riscurile sunt extrem de mari, în cazul în care aceste condiții de siguranță nu sunt îndeplinite. De reținut este faptul că punem în balanță acțiunea și puterea unui animal de 500 kg, alături de un copil de 10-20 kg. Este un aspect pe care nu-l putem trece cu vederea. De aceea sunt necesare o pregătire în acest domeniu și o experiență de minimum trei ani pentru a putea gestiona corect atât situațiile de pericol, cât și desfășurarea terapiei cu obiectivele corect stabilite.“

Ședințele de terapie se desfășoară după o serie de reguli care implică, în prima etapă, acomodarea pacienților cu caii și invers. Cei doi trebuie să se apropie, iar pacientul este ajutat să cunoască schema corporală a animalului. Ședința propriu-zisă începe după ce pacientul este pe cal, întotdeauna cu echipament de protecție specific acestei activități. Terapeutul, însoțit de cel care conduce calul și stabilește un mers la pas al animalului, alternează secvențe de terapie ce se adresează antrenării musculaturii, stimulării atenției, menținerii concentrării, coordonării ochi-mână, interacțiunii sociale, dezvoltării capacității decizionale, orientării spațiale, dezvoltării abilităților de limbaj.

Laura ZMARANDA


Vizualizari 1396
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti