Magazin 04 Iunie 2022, 12:33

Beneficiile ceaiului din semințe de mac

Scris de

După cum știm, produsele naturale au o serie de beneficii asupra noastră. Unii dintre noi chiar preferă doar produsele din plante. V-ați întrebat însă vreodată dacă sunt într-adevăr utile, ce cantitate e potrivită și cât de des este recomandat să le folosim? Specialiștii recomandă o informare corectă înainte de a utiliza în rutina zilnică produsele naturale deoarece, pe lângă proprietățile benefice pe care le au acestea, pot avea și o serie de contraindicații.

Trebuie consumat responsabil

Una dintre plantele des utilizate în industria alimentară, cea cosmetică sau medicină este macul. Beneficiile macului depind de modul în care este consumat deoarece utilizarea acestuia într-o cantitate mare poate avea un efect „amețitor“ asupra ta. De aceea, cultivarea macului este controlată de autorități.

Una dintre proprietățile macului este că semințele sale pot contribui la prevenirea bolilor de inimă. Totodată, semințele de mac conțin calciu și magneziu care reglează activitatea creierului și ajută la dezvoltarea neuronilor. Semințele pot trata și insomnia. De cele mai multe ori semințele de mac sunt folosite în diverse rețete, cel mai frecvent la prepararea prăjiturilor, produselor de panificație și patiserie. Pe lângă întrebuințarea lor culinară, se crede că semințele sunt benefice pentru piele, pentru că au un efect de sedativ natural. De asemenea, specialiștii recomandă utilizarea macului sub formă de ceai, precizând că, în ciuda riscurilor asociate acestui ceai, există și multe beneficii pentru sănătate atunci când este consumat în mod responsabil și în cantități mici. Spre exemplu, reglează nivelul de stres, are efect analgezic, ajută la tratarea diareei și la stimularea stării de spirit.

Totodată, specialiștii atenționează că acest ceai are proprietăți narcotice din cauza celor două tipuri de alcaloizi din semințe – fenantren și benzilizochinoline. Atunci când este consumat prea frecvent sau în concentrație prea mare, ceaiul de mac poate crea dependență și poate fi chiar fatal, asemănător unui supradozaj cu heroină sau analgezic.

Prepararea

Ceaiul de mac poate fi preparat cu ușurință folosind o sticlă de apă de 1 litru, suc de lămâie și semințe de mac. Inițial se toarnă semințele de mac în sticlă printr-o pâlnie, după care adăugați apă caldă (fără fierbere) până când apa acoperă cu 2-3 cm semințele și adăugați sucul de lămâie. Apoi închideți flaconul și agitați ușor timp de 2-3 minute. Astfel compușii activi vor infuza efectiv ceaiul. Culoarea trebuie să fie de la un galben blând până la un brun închis, în funcție de tipul de semințe, iar la final nu uitați să îndepărtați semințele.

Cultivarea macului

Macul este o plantă rezistentă, nepretențioasă în ceea ce privește tipul de sol în care este cultivat. Semințele de mac se pot planta toamna sau primăvara devreme, în funcție de condiții. Acestea au nevoie de temperaturi joase sau foarte scăzute pentru a putea germina. De asemenea, specialiștii recomandă plantarea semințelor de mac în mai multe etape, la o distanță de o săptămână sau două. Este important de reținut că macul crește foarte bine dacă are parte de cel puțin 6 ore de lumină pe zi. Împrăștiați semințele de mac amestecate cu nisip pe sol și acoperiti-le cu puțin pământ. Udați moderat solul unde ați plantat macul. În funcție de soi, semințele vor germina într-un interval de 10 până la 30 de zile.

Liliana POSTICA


Vizualizari 7102
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti