Magazin 18 Aprilie 2022, 14:32

Cum a apărut iepurașul de Paști

Scris de

„Câte bordeie, atâtea obiceie“ spune o veche vorbă românească care sugerează diversitatea obiceiurilor și tradițiilor în funcție de zonă. Indiferent de zona din care provenim, mai ales în perioada sărbătorilor respectăm cu sfințenie anumite datini și încercăm pe cât posibil să le dăm mai departe generațiilor viitoare. Așa cum este și cazul celebrului „iepuraș de Paști“.

De exemplu, știați că ouăle… și iepurașul de Paști reprezintă fertilitatea și renașterea, motiv pentru care au fost alese ca simboluri ale Învierii? În prima zi de Paști iepurașul vine cu ouă roșii ori de ciocolată, oferă daruri și este extrem de așteptat de copii, însă de unde a pornit această tradiție? Ei bine, se spune că de fapt acest simbol este reprezentat la păgâni de Eostre, zeița primăverii, ale cărei simboluri erau oul și iepurele. Printre legendele pentru care este cunoscută, se numără și cea a păsării rănite în timpul iernii pe care zeița a salvat-o transformând-o în iepuroaică, aceasta fiind unica soluție de a-i salva viața. Deși nu mai era pasăre, iepuroaică putea face ouă, pe care i le dăruia zeiței în semn de recunoștință. De aici se spune că a apărut legenda conform căreia iepurașul aduce copiilor dulciuri și cadouri. În perioada primăverii avea loc și un festival dedicat acestei zeițe, de aceea, atunci când creștinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe din tradiții au fost adaptate în ceremoniile dedicate Învierii. De aici se presupune că a venit și numele acestei sărbători în limba engleză: Easter.

Există și varianta conform căreia prima menționare a iepurașului ca simbol pascal datează încă din jurul anilor 1500, atunci când apare menționat în scrierile populare din Germania, dar se presupune că tradiția locului era mult mai veche. Mult mai târziu, în jurul anilor 1800, tot în Germania au apărut și primele dulciuri în formă de iepure. Ulterior au apărut primele ouă de ciocolată în Franța și Germania.

Se spune că, peste tot pe unde au mers, emigranții germani au dus cu ei și tradiția iepurașului de Paște. Așa a ajuns obiceiul și în America, acolo unde iepurașul vine în dar cu ouă vopsite, dar și „vânătoarea de ouă“ ce a pornit de la legenda conform căreia iepurii își ascund propriile ouă în grădină. Germanii au continuat tradiția de a face cuiburi pentru iepuri, iar cu timpul acestea au devenit coșuri decorative unde erau adăpostite ouă pe care le găseau copiii. Această tradiție este și astăzi printre cele mai populare în toată lumea, inclusiv la noi în țară.

Și pentru că am ajuns la obiceiurile noastre, la noi există tradiția de a avea ceva nou de Paști. În trecut, gospodinele coseau pentru membrii familiei cămăși naționale speciale pentru acest moment, iar în timp s-a ajuns la a cumpăra lucruri noi, în special copiilor. Se presupune că și această tradiție de a avea ceva nou a venit tot de peste hotare, unde în jurul anilor 1870 vitrinele magazinelor au început să fie decorate special și așa a ajuns Paștele o sărbătoare comercială.

Larissa DINU


Vizualizari 1288
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti