Cum a apărut iepurașul de Paști
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Magazin
„Câte bordeie, atâtea obiceie“ spune o veche vorbă românească care sugerează diversitatea obiceiurilor și tradițiilor în funcție de zonă. Indiferent de zona din care provenim, mai ales în perioada sărbătorilor respectăm cu sfințenie anumite datini și încercăm pe cât posibil să le dăm mai departe generațiilor viitoare. Așa cum este și cazul celebrului „iepuraș de Paști“.
De exemplu, știați că ouăle… și iepurașul de Paști reprezintă fertilitatea și renașterea, motiv pentru care au fost alese ca simboluri ale Învierii? În prima zi de Paști iepurașul vine cu ouă roșii ori de ciocolată, oferă daruri și este extrem de așteptat de copii, însă de unde a pornit această tradiție? Ei bine, se spune că de fapt acest simbol este reprezentat la păgâni de Eostre, zeița primăverii, ale cărei simboluri erau oul și iepurele. Printre legendele pentru care este cunoscută, se numără și cea a păsării rănite în timpul iernii pe care zeița a salvat-o transformând-o în iepuroaică, aceasta fiind unica soluție de a-i salva viața. Deși nu mai era pasăre, iepuroaică putea face ouă, pe care i le dăruia zeiței în semn de recunoștință. De aici se spune că a apărut legenda conform căreia iepurașul aduce copiilor dulciuri și cadouri. În perioada primăverii avea loc și un festival dedicat acestei zeițe, de aceea, atunci când creștinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe din tradiții au fost adaptate în ceremoniile dedicate Învierii. De aici se presupune că a venit și numele acestei sărbători în limba engleză: Easter.
Există și varianta conform căreia prima menționare a iepurașului ca simbol pascal datează încă din jurul anilor 1500, atunci când apare menționat în scrierile populare din Germania, dar se presupune că tradiția locului era mult mai veche. Mult mai târziu, în jurul anilor 1800, tot în Germania au apărut și primele dulciuri în formă de iepure. Ulterior au apărut primele ouă de ciocolată în Franța și Germania.
Se spune că, peste tot pe unde au mers, emigranții germani au dus cu ei și tradiția iepurașului de Paște. Așa a ajuns obiceiul și în America, acolo unde iepurașul vine în dar cu ouă vopsite, dar și „vânătoarea de ouă“ ce a pornit de la legenda conform căreia iepurii își ascund propriile ouă în grădină. Germanii au continuat tradiția de a face cuiburi pentru iepuri, iar cu timpul acestea au devenit coșuri decorative unde erau adăpostite ouă pe care le găseau copiii. Această tradiție este și astăzi printre cele mai populare în toată lumea, inclusiv la noi în țară.
Și pentru că am ajuns la obiceiurile noastre, la noi există tradiția de a avea ceva nou de Paști. În trecut, gospodinele coseau pentru membrii familiei cămăși naționale speciale pentru acest moment, iar în timp s-a ajuns la a cumpăra lucruri noi, în special copiilor. Se presupune că și această tradiție de a avea ceva nou a venit tot de peste hotare, unde în jurul anilor 1870 vitrinele magazinelor au început să fie decorate special și așa a ajuns Paștele o sărbătoare comercială.
Larissa DINU
Articole înrudite
-
Un simbol al veșniciei și renașterii
in Traditii -
Domeniile Ostrov recomandă vinurile potrivite pentru masa de Paște
in Actualitate -
ANSVSA intensifică controalele în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale
-
Sărbătorile Pascale, între credință și tradiții
in Traditii -
Recomandări privind aprovizionarea cu alimente specifice Sărbătorilor de Paşti
in Alimentatie -
Inventata inflație din preajma Paștelui a dat cea mai odioasă lovitură crescătorilor de oi
in Zootehnie -
Recomandări privind aprovizionarea și consumul de alimente specifice Sărbătorilor de Paşte
in Alimentatie -
Recomandări pentru perioada Postului premargător Sărbătorilor de Paşte
in Alimentatie -
MADR găzduieşte în curtea interioară un Târg de Florii
-
Sărbătorile Pascale în cea mai mare comunitate de polonezi din România
in Traditii
Articole recente - Lumea Satului
- APIA: Acordarea plăților în avans - Campania 2022
- APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare
- Gastronomia locală la Romanian Beef Master - chefi și produse demne de stele Michelin
- Cunicultura, între ferma de subzistență și hobby
- Culege-ți sigur aronia la ICDP Mărăcineni
- Aura Essențial, plantația cu lavandă de lângă Delta Moldovei
- Cultura de soia – profituri rezonabile pentru fermieri
- Licuricii dintre zgârie-norii din Singapore (II)
- Vovidenia, schitul din Poiana Liniștii
- Procesiune religioasă cu icoane și rugăciuni pentru venirea ploilor