Magazin 18 Noiembrie 2021, 18:01

Adoptă un urs

Scris de

În ultima vreme se tot discută despre efectivul de urși din pădurile patriei, despre pagubele pe care le produc atunci când coboară în localități ori ajung în stâne sau ferme. Însă există și o altă latură a problemelor cu care se confruntă această specie. Și mă refer aici la nevoia de îngrijire a animalelor ce au fost supuse unor rele tratamente pe parcursul vieții și cărora le-a fost răpit dreptul de a-și petrece traiul în libertate.

Știați că la Zărnești se află cel mai mare sanctuar de urși bruni din lume, unde peste 100 de urși au fost salvați din captivitate?

Totul a început în 2005, atunci când Asociația „Milioane de prieteni“ a obținut concesiunea pentru terenul necesar construcției sanctuarului de urși „Libearty“. Treptat, aici au fost aduși urși din diverse locuri ale lumii, mulți dintre ei fiind captivi o mare parte din viață și ținuți în condiții nefirești și adeseori abuzați de foștii proprietari. Poate vă întrebați de ce este nevoie de o îngrijire specială a acestora și de ce nu sunt lăsați să se întoarcă pur și simplu în sălbăticie. Ei bine, pentru că odată ținuți în captivitate urșii nu se pot readapta vieții în sălbăticie, iar tendința lor este aceea de a se întoarce în comunități pentru a obține hrană. De aceea este nevoie de un spațiu generos, nu o cușcă de câțiva metri, pentru ca animalele să aibă o viață liniștită, dar în același timp să aibă hrană la dispoziție, precum și îngrijire medicală. Și pentru că un astfel de loc are nevoie de susținere financiară constată, a fost lansat un program prin care iubitorii de animale pot adopta un urs… virtual, bineînțeles.

Fiecare urs are o poveste în spate, una mai impresionantă ca alta și oricât de puternic ai fi nu ai cum să nu reacționezi. Îngrijirea fiecărui exemplar este costisitoare pentru că zilnic este nevoie de peste două tone de mâncare, astfel încât să aibă hrană suficientă toți urșii. Sub sloganul E timpul să devii părinte virtual, reprezentanții asociației au creat o pagină specială unde oricine poate avea acces și își poate alege ursul pe care îl adoptă. Există adopții simple, care presupun o donație de minimum 5 euro/lună, adică 60 euro/an, ori adopții exclusive, adică poți deveni adoptator exclusiv pentru suma de 600 euro/an. La finalul adopției, adică după ce a fost efectuată planta pentru un an de zile, este emis certificat de adopție pe care apare atât numele persoanei, cât și a ursului pentru care au fost donați banii.

Aceste informații, plus multe altele, inclusiv posibilitatea de a urmări în timp real ce se întâmplă în cadrul sanctuarului de la Zărnești, vă sunt puse la dispoziție pe site-ul asociației, acolo unde puteți și dona.


Povestea lui Betsy

Betsy este singurul urs adus la Zărnești de peste Ocean, mai exact din Texas, acolo unde a fost artistă de circ. A venit în Europa pentru a fi parte din echipa unui circ ambulant, iar după închiderea acestuia a stat închisă 9 ani într-o fermă, unde era ţinută într-un coteţ de găini. A fot hrănită în mare parte din resturile de la un restaurant tip fast-food, mâncare ce i-a cauzat probleme mari la stomac. A avut nevoie și de operații pentru repararea dinților și are răni adânci din anii în care a fost chinuită în arenă.


Larissa DINU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti