Bednar SWIFTERDISC octombrie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 17 Oct 2021

O specie descoperită recent: Fusarium xyrophilum, ciupercile care imită florile

Lumea vegetală continuă să ne uimească prin complexitatea extraordinară care o definește. Recent, a fost descoperită o nouă specie de ciuperci, cu un „comportament botanic“ foarte rar întâlnit în natură, acela de însușire a sistemului de reproducere a plantelor parazitate.

Este vorba despre Fusarium xyrophilum, o specie de ciuperci care imită aproape până la cel mai fin detaliu florile plantei Xyris pe care o parazitează. Oamenii de știință spun că acest caz de deturnare florală descris recent este remarcabil prin complexitatea întregului proces.

Totul începe când ceea ce pare o floare Xyris (un gen de plante cu flori, din familia ierbii cu ochi galbeni) începe să-și producă inflorescența în mod caracteristic. La prima vedere, nimic nu pare anormal. Spicul floral se alungește și inflorescența la vârf se maturizează treptat până când florile sunt gata să se deschidă. O structură galben strălucitoare, asemănătoare unei flori de Xyris, începe să iasă din bracteele strânse.

La prima vedere pare o floare obișnuită, doar că, privită prin ochii științei, această floare se dovedește a fi altceva. Este de fapt o pseudofloră cu structuri asemănătoare petalelor, dar care nu are petale, antere și pistil și este produsă de inflorescențele infectate ale plantei Xyris. Practic, este fabricată în întregime de ciuperca Fusarium xyrophilum. Efortul ei de a-și imita perfect gazda merge până într-acolo încât, spun oamenii de știință, această pseudofloră produce, asemeni florilor de Xyris, pigmenți care reflectă lumina UV și compuși cu parfum volatil (unul dintre acești compuși are o potrivire exactă cu un compus parfumat produs de florile Xyris) care atrag insecte polenizatoare.

Motivul pentru care acest proces atât de complex are loc este reproducerea speciei Fusarium xyrophilum. Existența sa depinde de existența gazdei Xyris și pentru că aceasta din urmă are un timp de supraviețuire limitat, ciclul de parazitare a Fusarium xyrophilum trebuie să continue și cu alte plante Xyris.

Ciupercile dezvoltă pseudoflori atât de fidele florilor reale pentru a induce în eroare albinele polenizatoare care le tratează la fel ca pe florile de Xyris. Acestea aterizează și investighează structura fungică, dar până când își dau seama că nu există nicio recompensă sunt deja acoperite în sporii ciupercii și astfel, la vizita altor flori Xyris, albinele depun inevitabil sporii ciupercilor. Și așa Fusarium xyrophilum își asigură continuitatea în natură.

Acestea sunt practic primele concluzii ale cercetărilor, însă studiile asupra Fusarium xyrophilum, spun oamenii de știință, vor continua.

(D.Z.)

Articole recente - Lumea Satului