Maclura, fructul care stârnește curiozitate
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Magazin
Știe cineva ce fruct este acesta? Aceasta este sintagma care însoțește de foarte multe ori imaginile cu Maclura pomifera postate pe rețelele de socializare. Mulți îi spun minge de tenis, alții creierul verde, iar în popor are diverse denumiri: mărul cailor, dud american, portocal fals sau mărul lupului sunt doar câteva exemple. Aceste asocieri reies datorită aspectului, bineînțeles, însă puțini sunt cei care știu din ce arbore provine, dacă este comestibil ori pentru ce poate fi folosit.
Acest arbore foios a fost descoperit în anul 1804 în zona statelor Arkansas și Oklahoma. În anul 1818 a fost introdus în Italia ca înlocuitor al frunzelor de dud în hrana viermilor de mătase, iar în apariția sa pe pământ românesc a avut același scop. Arborele poate ajunge la 8-120 metri înălțime, este rezistent la secetă, dar și la exces de apă, se dezvoltă destul de bine și în locuri umbroase și luminoase, însă le preferă pe cele luminoase, iar fructele sunt sferice și pot ajunge la 15 cm în diametru.
Fructul este compus de fapt din mai multe fructe mici, dar nu este comestibil; are un miros plăcut, care amintește de castravete, atrage gândacii și, dacă îl consumă, mor pentru că este toxic. În schimb, semințele sunt consumate de veverițe, chiar dacă sunt greu de găsit. Însă, acest fruct poate fi folosit în scop medicinal pentru că, având latex, se poate lăsa la macerat în alcool și sunt foarte bune pentru durerile reumatismale. Coaja fructului este verde deschis, are aspect brăzdat și prezintă țepi.
Lemnul de maclură este extrem de apreciat deoarece este tare, dar și flexibil și se pretează pentru lustruit fin.
Înmulțirea acestui foios se poate face prin semințe, prin butășire sau altoire, iar plantarea lui se poate face în perioada de repaus vegetativ, atunci când solul nu este înghețat și se înregistrează temperaturi de peste 5°C.
Larissa DINU (SOFRON)
MAI JOS REPORTAJUL VIDEO
Media
Articole înrudite
-
Cămara cu fructe - fabrica de 100.000 de „bunătăți“ pe an
in Agrotehnica -
Fructele și legumele indicate în curele de slăbire
in Magazin -
Cristina Cucu – „Deseori fructele se strică în pomi sau în beciuri pentru că nu sunt valorificate“
in Pomicultura -
MADR a intensificat controalele de conformitate cu standardele de comercializare pentru fructele și legumele proaspete
in Actualitate -
„Ferma de lângă tine“, un lanț scurt de aprovizionare cu fructe
in Agrotehnica -
Comisia adoptă măsuri excepționale de sprijin pentru sectorul vitivinicol și pentru sectorul fructelor și legumelor
in Actualitate -
Sezon de recoltare a fructelor la Domeniile Ostrov
in Agrotehnica -
Producția vegetală la principalele culturi în anul 2020
in Agrotehnica -
APIA: Stadiul autorizării la plată a Măsurii 21
-
Difuzoarele feromonale, ideale în gestionarea integrală a dăunătorilor din livezi
in Agrotehnica
Articole recente - Lumea Satului
- PT303 - hibridul fermierilor campioni la rapiță
- 40 de femei înscrise în programul TalentA 2022
- Omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea)
- Ambiția lui Alexandru Stamatin: „Sper ca în următorii 5-10 ani, să ajung printre fermierii de top“
- Crama Metamorfosis sau despre metamorfoza vinului românesc
- „Creșterea oilor, optimă pentru nevoile noastre“
- Efectul șrotului de rapiță asupra inflamației și stresului oxidativ la purcei după înțărcare
- Ambrozia, o buruiană care și-a găsit leacul
- APIA: Acordarea plăților în avans - Campania 2022
- APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare