Magazin 18 Noiembrie 2020, 14:26

Ecusonul cu floarea-soarelui, un simbol al persoanelor cu dizabilități ascunse

Scris de

Cei mai mulți dintre noi știm despre floarea-soarelui faptul că este una dintre cele mai cultivate plante de la noi din țară, iar, în perioada în care galbenul acestora împânzește câmpurile, și rețelele de socializare abundă de fotografii cu persoane în lanuri de floarea-soarelui.

Însă, dincolo de utilitatea pentru agricultură, floarea-soarelui a devenit de-a lungul timpului și alegerea perfectă pentru diferite cauze, ori pentru a exprima pur și simplu frumosul. De exemplu, știați ce înseamnă un șnur pentru ecuson pe care apare floarea-soarelui? Ei bine, o persoană care poartă la gât un astfel de ecuson transmite un mesaj: faptul că în preajma ei se află un copil cu dizabilități ascunse, precum autismul, deficit de auz, demență, boala Crohn, colite ulceroase etc.

Este cunoscut faptul că persoanele care au anumite afecțiuni pot avea reacții neobișnuite, iar de multe ori cei din jurul lor nu știu cum să procedeze, se iau la ceartă cu părinții acestora, aduc reproșuri ori chiar au gesturi neobișnuite. Tocmai pentru a evita astfel de întâmplări în aeroporturi ori alte locuri publice, părinții poartă un astfel de ecuson, angajații observă și acționează în consecință. De exemplu, încă din  2016, în aeroportul Gatwick din Marea Britanie este utilizată această soluție, iar părinții primesc ecusonul, îl poartă la gât, iar prin simbolul florii-soarelui transmit faptul că au un copil ce are nevoie de înțelegere specială, de răbdarea celorlalți și că ar trebui să fie tratați cu prioritate pentru a nu pune copilul într-o situație stresantă și implicit să îi deranjeze pe cei din jur.

În social media, părinții care au apelat la acest ecuson se declară mulțumiți de modul în care au fost tratați pe aeroporturi și chiar în supermarket. Au fost tratați cu prioritate de angajați și chiar de pasageri, lucru care le-a ușurat situația și și-ar dori ca acest simbol să devină tot mai utilizat de cei care au astfel de situații și cunoscut de toți ceilalți pentru a deveni mai înțelegători în situații care impun acest lucru.

Larissa DINU (SOFRON)


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti