Magazin 02 Mai 2020, 11:13

Privighetorile și schimbările climatice

Scris de

Magia Planetei Albastre este închipuită de multe elemente. Culoare, textură și sunet, deopotrivă. Vă puteți imagina cum ar fi pământul înveșmântat în cele mai frumoase culori ale curcubeului, dar lipsit de orice freamăt al râurilor, al frunzelor? Cum ar fi dacă s-ar opri cântecul păsărilor? Ar fi doar o planetă, frumoasă, exotică, dar cufundată într-o tăcere nefirească. Cine a ascultat vreodată trilurile unei privighetori, înțelege asta.

Aceste păsări extraordinare, delicate prin dimensiunea lor, dar magnifice prin abilitatea lor de a reproduce  peste 1.000 de sunete diferite, sunt răspândite în multe regiuni din Europa și Asia. Însă, cel mai des sunt întâlnite în nordul Angliei. În ultima jumătate de secol populațiile de privighetori au scăzut din diferite motive, printre care și distrugerea habitatelor în care acestea cuibăreau, dar și din cauza schimbărilor climatice. Privighetorile își petrec iernile în Africa Subsahariană și pentru a ajunge acolo parcurg distanțe uriașe. Tocmai de aceea dimensiunea aripilor este importantă în reușita acestei călătorii.

Cercetătorii spanioli au studiat de-a lungul a 20 de ani impactul pe care schimbările climatice îl are asupra păsărilor, iar atenția lor a fost concentrată în mod deosebit asupra a două specii de privighetori. Concluzia acestor două decenii de cercetări a fost că schimbările climatice din regiunea mediteraneeană, debutul târziu al primăverii și creșterea temperaturilor au determinat modificări în anatomia privighetorilor. Practic, aripile acestor păsări și-au redus dimensiune, nu mai au aceeași lungime medie ca acum 20 de ani, iar acest lucru ar putea afecta capacitatea lor de a porni în migrație iarna.

Cum a fost posibil acest lucru? Oamenii de știință cred că instalarea târzie a primăverii, dar și temperaturile tot mai crescute ale verilor au determinat scurtarea ciclului de reproducere la privighetori și a ciclului de dezvoltare. Astfel, cercetătorii spun că privighetorile au familii cu mai puțini membri, iar aceștia dezvoltă aripi mai mici. Practic, aceste schimbări sunt răspunsul la noul mediu de existență impus de schimbările climatice. Din nefericire, modificările anatomice ale aripilor privighetorilor sunt o problemă atât timp cât acestea vor fi nevoite să migreze pe rute lungi precum cele de acum, iar șansa lor de supraviețuire în fața unei astfel de călătorii scade.

Deși în atenția acestui studiu s-au aflat două specii de privighetori din Spania, țară în care verile sunt tot mai secetoase și cu temperaturi foarte ridicate, cercetătorii consideră că impactul schimbărilor climatice va fi resimțit și de alte specii de privighetori aflate în alte regiuni ale lumii. Ce soluție va găsi natura pentru a-și salva privighetorile?

Laura ZMARANDA


Vizualizari 2384
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti