Kuhn GMx aprilie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 9 Apr 2021

Licuricii, „luminițele“ pământului, pe cale să se stingă

Peste tot în lume, habitatele naturale, cămin pentru biodiversitatea Terrei, pierd teren în detrimentul activităților antropice. Viețuitoarele pământului, de la cele mai impozante până la, aparent, cele mai nesemnificative au de suferit din cauza acestei pierderi. Când ați văzut, spre exemplu, ultima oară licurici? Sara Lewis, biolog și profesoară la Universitatea Tufts din SUA, spune că peste 2.000 de specii de licurici sunt pe cale de dispariție din cauza distrugerii habitatelor, a poluării luminoase și a folosirii pe scară largă a pesticidelor.

Probabil că dispariția lor nu va părea o problemă în ochii multora. Mai ales a celor care nu au avut vreodată parte de magia spectacolelor luminoase pe care licuricii le oferă nopțile. Însă, pentru cei care i-au văzut și pentru cei care înțeleg că fiecare verigă din lanțul trofic este vitală (licuricii fac parte din meniul unor specii de melc, limacșii etc),  ei sunt importanți. La fel ca multe alte specii de animale, licuricii își desfășoară ciclul de existență în habitate specifice. Pentru a confirma această teorie, Sara a dat ca exemplu licuriciul malayesian, Pteroptyx tener. Acesta trăiește printre mlaștinile de mangrove, însă în ultimii ani acestea au fost transformate în ferme de acvacultură și plantații de palmier pentru ulei. În plus, bărcile cu motor cu care turiștii sunt plimbați printre mangrove contribuie la erodarea malurilor și implicit la distrugerea habitatelor licuricilor.

Spuneam la începutul articolului că pentru licurici un risc major care îi expune extincției este poluarea luminoasă care a crescut exponențial în ultimul secol. Aproximativ 23% din suprafața planetei este expusă la poluarea luminoasă. Lumina artificială a becurilor stradale, a reclamelor comerciale depășește granițele orașelor și este periculoasă pentru licurici. De ce oare? Explicația are legătură cu ciclul de reproducere a acestor insecte și bioritmul lor.

Licuricii dezlănțuie magia luminițelor (bioluminiscența este declanșată de o reacție chimică din organismul lor) în perioada de curtare. Pentru ca ritualul de curtoazie și împerechere să fie un succes, micile insecte au nevoie de întuneric deplin, altfel pot lumina ore în șir fără ca acestea să fie remarcate de parteneri. Practic, descendența multora dintre ei se oprește aici. Deși, spre deosebire de alte specii de insecte, licuricii sunt amenințați de poluarea luminoasă, acesta este doar unul dintre riscurile majore la care sunt supuși. Pesticidele și insecticidele folosite în agricultură sunt o problemă la fel de serioasă.  Cert este că dispariția lor va fi, pentru cei care vor să admită și să înțeleagă asta, un semnal că echilibrul din natură a fost pierdut. Așadar, când ați văzut ultima oară licurici?

Laura Zmaranda