ipso martie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 2 Mar 2021

Lumina invizibilă a plantelor

În 1899 omul de știință Nikola Tesla spunea într-un interviu că „totul este lumină“. Nu știu dacă omenirea a fost vreodată capabilă să asimileze această informație, dar știu cu certitudine că lumina a continuat să existe, chiar dacă am făcut abstracție de ea. Este un adevăr care mai iese din când în când la iveală, atunci când cineva îndrăznește să iasă din tiparele convenționale și să își deschidă ochiul spiritual, cum tot Nikola Tesla spunea, spre Univers.

Fotograful american Graig Burrow’s a reușit să surprindă cu aparatul de fotografiat ceea ce ochiul uman nu poate surprinde. Un fel de magie pură care demonstrează încă o dată că suntem înconjurați de lucruri extraordinare, aparent ascunse. Așa cum este lumina invizibilă a plantelor.

Prin sutele de fotografii cu plante pe care Graig Burrow’s le-a realizat începând cu 2014 ne-a dezvăluit o lume uimitoare, fantastică prin culorile, energia și lumina pe care le emit plantele. Pentru a surpinde aceste imagini, artistul a folosit o tehnică special de fotografiere, și anume inducerea unor raze ultraviolete care scot la iveală fluorescența substanțelor. Astfel aparatul de fotografiat suprinde lumina invizibilă a plantelor. Practic, plantele absorb lumina ultravioletă, iar apoi emit lungimi de undă, o strălucire pe care ochiul nu o percepe.

Pentru ca fotografiile sale să reflecte perfecțiunea acestui moment, Graig trebuie să așeze plantele pe suport metalic într-o cameră cufundată complet în întuneric. În timp ce aparatul de fotografiat surprinde imaginile cu o expunere de 10-20 de secunde, acesta își ține respirația pentru că și cea mai mică mișcare a aerului poate crea un blur al imaginii.

De altfel, spune fotograful, rezultatul obținut este de fiecare dată imprevizibil. Și nu doar prin prisma rezultatelor tehnice, ci mai ales prin descoperirile pe care le face. Experiența aceasta i-a arătat, spre exemplu, că florile cu mai multe petale, precum margaretele sau floarea-soarelui, au cel mai fluorescent polen.

Așadar, totul este lumină!

Laura ZMARANDA