Plantele aromatice din bucătărie
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Magazin
Dacă gătitul se numără printre activităţile voastre preferate, atunci din bucătărie nu trebuie să lipsească plantele aromatice. Fie că vorbim de mărar, leuştean, mentă, busuioc sau pătrunjel, toate acestea dau un plus de savoare preparatelor şi nu numai. Le găsiți pe rafturile magazinelor în stare proaspătă sau sub formă de pulbere în plicuri. Însă, cea mai bună soluţie este să le plantați chiar voi. Iată câteva sugestii…
Pe lângă faptul că dau aromă şi savoare preparatelor culinare, plantele aromatice pot avea infinite beneficii pentru sănătate. Cei pasionaţi care vor să le cultive în propria grădină sau în jardiniere trebuie sã ţină cont de câteva sfaturi, cu caracter general, pentru o producţie reuşită. Seminţele acestor plante sunt foarte mici, de aceea patul germinativ, solul, trebuie pregătit foarte bine. Mai exact, trebuie mărunţit, grăpat, fără bolovani. Astfel, seminţele se pot pierde printre aceştia, iar procentul de răsărire scade.
Dacă nu aveţi posibilitatea să lucraţi solul foarte bine, optaţi pentru înfiinţarea culturii prin divizarea tufei sau chiar răsad. Asta în cazul în care doriţi să le plantaţi afară, în grădină. Însă, puteţi avea plante aromatice şi în jardiniere şi ghivece. Atunci când le plantaţi adăugaţi nisip în amestecul de pământ sau puneţi pietricele pe fundul ghiveciului, înainte de plantare. Cu excepţia busuiocului, care are nevoie de un pământ gras. Plantele aromatice preferă un pământ nisipos, fără îngrăşăminte.
Cum îngrijim plantele aromatice la ghiveci şi unde le amplasăm?
Plantele aromatice au nevoie de o temperatură un pic mai ridicată, lumină şi aer prospăt. Ar fi indicat să le protejaţi de abur sau de căldura excesivă. Ideal este să le creşteţi pe balcon sau într-o bucătărie cu ferestre spre sud. Acestea din urmă sunt cele mai luminoase, urmând apoi ferestrele dinspre est sau vest.
Majoritatea preferă temperaturi în timpul zilei de 18-21 grade Celsius, deşi rezistă şi la mai mult. Cu excepţia busuiocului, plantele aromatice vor rezista şi la temperaturi de 4 grade Celsius. Cele mai multe preferă să fie bine udate, însă nu exageraţi. Riscaţi să le îmbibaţi cu prea multă apă, iar rădăcinile se vor „sufoca“. Hidrataţi bine pământul şi evitaţi să atingeţi frunzele sau tulpinile cu apă.
Când plantele aromatice vor ajunge la maturitate şi se vor dezvolta suficient începeţi să mai răriţi din tufe, altfel plantele vor avea de suferit.
Ruxandra HĂBEANU
Articole înrudite
-
Tehnologia de cultivare a plantelor medicinale și aromatice
in Agrotehnica -
Zilele Horticulturii Bucureștene, punte între trecut și viitor
in Horticultura -
Ecoland Production dă esență Botoșaniului
in Agrotehnica -
Eveniment dedicat plantelor medicinale și aromatice
in Agrotehnica -
Recoltarea plantelor medicinale și aromatice
in Agrotehnica -
Lophanthus anisatus, planta 3 în 1
-
Industria plantelor medicinale şi aromatice - cifră de afaceri de aproape un miliarde de euro anual
in Horticultura -
Sănătate pentru toţi: cultivarea plantelor medicinale şi aromatice
-
Savoare şi design în propriile jardiniere
Articole recente - Lumea Satului
- APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor
- Scrisoarea reprezentanților Camerelor agricole și organizațiilor profesionale agricole din Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Letonia, Lituania, Estonia și Croația, către Comisia Europeană privind revizuirea directivei privind utili
- Regulamentul SUR pune la zid fermierii români
- Cum funcționează utilajul care execută 6-7 lucrări pe an în plantațiile pomicole
- Sfaturi practice pentru înființarea unei grădini biointensive (II)
- Regulamentul privind utilizarea durabilă (SUR) are nevoie de inovație pentru îndeplinirea țintelor de reducere a utilizării pesticidelor și a riscurilor
- De ce este important cositul în plantațiile de căpșune
- CIECH, obiective mari pe piața din România
- Rase de iepuri berbec (I) – Origini și istorie
- Karakul, rasa preferată a ciobanilor din Moldova