Bednar SWIFTERDISC octombrie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 6 Dec 2021

Plantele care îți otrăvesc animalul

Din păcate, anumite specii de plante pe care tot mai mulţi dintre noi le avem în gospodării ne pot face probleme dacă animalul nostru de companie mănâncă din ele. Iată care sunt florile care îţi pot pune în primejdie patrupedul.

„În general, plantele care au latex, cum ar fi ficusul, sunt periculoase pentru animale deoarece acesta poate provoca iritaţii. De asemenea, plantele din familia araceae, precum anthurium calla şi spathiphyllum, au în compoziția lor substanțe extrem de toxice pentru patrupezi“, spune Eugenia Niţă, inginer horticultor.

NARCISA

De asemenea, narcisa este o altă plantă toxică, mai ales pentru pisici, câini și cai. Semnele ingerării cuprind vomă, diaree și salivare. Ingerarea în cantități mari poate cauza convulsii, tensiune scăzută și tremurat. Partea cea mai otrăvitoare a plantei se regăsește în bulbi.

BEGONIA

Pe cât este de frumoasă și grațioasă, pe atât este de periculoasă floarea de begonie. Dacă  patrupedul a fost tentat să savureze din capcană, acesta va fi victima sigură a unor simptome precum vomă excesivă, iritație la nivelul gurii și dificultați la înghițire.

IEDERA

Iedera se numără și ea pe lista neagră a plantelor nocive pentru animale. Ingerarea unei singure frunze poate duce la vomă, tulburări de respirație, convulsii, paralizie sau chiar comă.

Dacă patrupedul a fost tentat de meniul variat din natură, pe lângă vizita de urgență la medicul veterinar ar fi indicat să-i administrați urgent  câteva picături de ulei și un cărbune medicinal. Acestea vor minimiza absorbția de toxine din plante și induc un scaun moale, eliminând astfel mai ușor toxinele.

În cazul rozătoarelor, luați aminte că nu toată iarba le este de folos. Este foarte important să nu faceți o greșeală în selectarea ei. Spre exemplu, piciorul-cocoșului, lumbago, spânzul, rostopasca, ciuta, cucuta și muștarul sălbatic le poate cauza moartea.

În concluzie, există multe specii de plante toxice, de aceea trebuie să acordăm o atenţie sporită florilor pe care le aducem în casă sau în apropierea ei.

În ciuda frumuseţii lor deosebite, anumite flori conţin substanţe toxice care ar putea ucide cu uşurinţă un patruped.

Ruxandra HĂBEANU

Media