ipso august 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 20 Sep 2021

Intrarea într-o nouă eră: metabolismele artificiale

Pășim către o nouă eră tehnologică mult mai repede decât ne-am imagina. Teoria este confir­mată de salturile uriașe pe care le-a făcut cercetarea în unele domenii. Recent, cercetători de la Colegiul de Agricultură și Științe ale Vieții din Statele Unite ale Americii au făcut public faptul că au reușit să creeze niște „mașinării“ organice care mănâncă, cresc, se deplasează, mor și se descompun.

Potrivit biologului Dan Luo este vorba un concept nou prin care și-au propus să realizeze aceste mașinării organice, care, deși nu sunt vii, sunt foarte realiste și se bazează pe propriul lor metabolism artificial. Pentru realizarea lor cercetătorii au folosit o tehnologie numită DASH. Într-o prezentare descriptivă a realizării lor cercetătorii spun că aceste mașinării vor fi utile atunci când se vor crea roboți avansați care nu doar că vor metaboliza energie, vor dezvolta și vor pierde celule, ci vor putea să se și reproducă singuri. Potrivit echipei de cercetători care a lucrat la acest studiu, metabolismele artificiale ar putea deschide noi frontiere în robotică. Sistemul creat de ei, spun cercetătorii, ar putea fi folosit ca un biosenzor care să detecteze DNA-ul și RNA-ul și pentru a crea un model dinamic folosit pentru a produce proteine fără celule vii în componența lor.

În momentul de față cercetările lor se axează pe găsirea unei soluții prin care mașinăriile organice să fie capabile să recunoască stimuli și independent să găsească hrană și lumină. Se pare că acest lucru va fi posibil ca urmare a introducerii în ADN a unui set de instrucțiuni pentru metabolism și regenerare automată. După aceea, mașinăriile sunt pe cont propriu.

Acum câteva miliarde de ani viața a început de la doar câteva molecule. Exact acest lucru încearcă cercetătorii să recreeze acum. Cum sună viitorul omenirii?

(LZ)