Magazin 02 Februarie 2019, 15:20

Limbajul extraordinar al copacilor

Scris de

Știința admite, în sfârșit, ceea ce filozofiile mistice spun demult. Și anume că tot ce ne înconjoară este energie vie. Că peste tot pe acest pământ există conexiuni nevăzute. Și că nu doar omul este capabil să dezvolte relații și să trăiască sentimente de iubire și empatie. Copacii iubesc și empatizează la fel ca și oamenii. Este concluzia unui proiect de cercetare de peste 30 de ani întreprins de profesoara de ecologie Suzanne Simard. Aceasta susține că, prin rădăcinile lor, arborii dezvoltă o rețea socială complexă prin care comunică cu arborii din aceeași specie și din alte specii.

Conversațiile se realizează prin intermediul unei rețele masive de rădăcini de ciuperci (s-a stabilit că rețeaua este atât de densă încât sub un metru de pădure pot fi sute de kilometri de miceliu) cu ajutorul cărora copacii transmit semnale chimice și hormonale. Comunicarea se realizează și prin carbon, nitrogen, fosfor sau apă, fapt confirmat în testările de laborator. S-a demonstrat astfel că o sămânță de pin înmugurită poate transmite carbon către o altă sămânță de pin înmugurită. Într-un experiment propriu Suzanne Simard a plantat într-o pădure canadiană 240 de cireși, brazi și tuia și a injectat un gaz radioactiv în cireș și dioxid de carbon stabil în brad. Ulterior, cu ajutorul unui aparat Geiger, a înregistrat sunetele emise și a constatat că bradul și cireșul comunicau între ei și că, mai mult, împărtășeau carbon între ei.

Cireșul trimitea carbon către brad când acesta se afla în umbră, iar iarna bradul a trimis și mai mult carbon către cireșul desfrunzit. O lecție de empatie și susținere predată de arbori! Datorită acestei rețele subpământene extraordinare, arborii știu exact care dintre confrații lor au nevoie de ajutor și împart cu ei resursele de apă și nutrienții. Pădurea este așadar un întreg unitar și nu o scenă de război în care arborii luptă pentru supraviețuirea proprie și pentru obținerea resurselor de apă, nutrienți și carbon așa cum s-a crezut multă vreme. Capacitatea de înțelegere a omului este limitată, însă asta nu desființează sau nu anulează fenomenele extraordinare care se întâmplă în natură și nici inteligența fantastică pe care aceasta o are.  Suzanne Simard spune că în timpul cercetărilor sale a descoperit că există copaci-mamă la care sunt conectați sute de alți copaci. Incredibil este că, atunci când acești copaci-mamă sunt tăiați, ei trimit prin rețeaua de miceliu toate informațiile pe care le pot preda altor arbori. Data viitoare când vă plimbați prin pădure gândiți-vă la tot ce ați citit acum. Astfel o să vedeți și o să înțelegeți tot mai mult din acest univers extraordinar al arborilor!

(L.Z)


Vizualizari 3635
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti