Magazin 16 Noiembrie 2016, 15:55

Compost de calitate, obținut din frunzele căzute

Scris de

Culorile toamnei au început să-și arate minunatele nuanțe de roșu și portocaliu, iar în fiecare zi alte frunze își încep coborârea lină de pe ramurile copacilor până la sol. Este un semn pentru grădinari că a venit timpul să-și pregătească prețiosul compost ce va hrăni florile din grădină în anul următor. Acest îngrășământ, denumit și „aurul negru“, este dovada unui demers valoros și benefic plantelor, obținut prin forțe proprii și cu efort redus.

Compostul din frunzele căzute reprezintă o modalitate extraordinară de a crea, prin reciclare, un îngrășământ de calitate, bogat în nutrienți.

„Beneficiile compostului din frunze sunt numeroase atât pentru mărirea porozității solului, cât și pentru creșterea fertilității lui. Tot ceea ce trebuie știut este dozarea corectă a carbonului și azotului din compoziția acestuia. Compostul din frunze reține umezeala și combate apariția buruienilor atunci când este folosit ca mulci. El poate fi realizat chiar și dintr-o grămadă de frunze, aerate la intervale de 2 săptămâni, pentru a permite microbilor să descompună materia organică. Temperatura de păstrare nu trebuie să coboare sub 15 grade, iar umiditatea sa trebuie menținută, fără a îngădui suprasaturarea. Prin adăugarea straturilor succesive de 20-30 cm de frunze, fire de iarbă tăiate și pământ de grădină, se poate ajunge la o înălțime de pană la 1,5 m de amestec care se lasă la macerat, într-o zonă special dedicată, departe de casă, până ce frunzele nu vor mai putea fi distinse de pământ. La final vei beneficia de un îngrășământ ecologic disponibil direct în propria grădină“, este de părere Viaceslav Buhna, specialist în grădinărit.

Este bine însă de știut că există și unele dezavantaje ale compostului ecologic. Este vorba despre riscul perpetuării anumitor boli și a diverșilor dăunători care se pot afla în frunzele căzute, ce rezistă și se pot înmulți chiar și după perioada iernii. „Este foarte important să verifici frunzele și să te asiguri că întreaga materie conținută în compost provine de la pomi sănătoși. De asemenea, trebuie evitată combinarea buruienilor cu amestecul pentru îngrășământ deoarece semințele lor pot deveni o sursă sigură de îmburuienire a solului“, recomandă specialistul FamousRoses.eu.

Revista Lumea Satului nr. 22, 16-30 noiembrie 2016 – pag. 58

Vizualizari 3780
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Mai multe din această categorie: « Rețetă - Cheesecake cu caise Pantera Carpaţilor »
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti