Romania

La Moșie - plantația de zmeură cu costuri reduse

La Moșie - plantația de zmeură cu costuri reduse

Andrei Daniel Popa, un tânăr de 29 ani din localitatea Turturești, județul Neamț, este la început de drum, dar are planuri mari în ceea ce privește plantația sa de zmeură, înființată din fonduri proprii, cu mai multe soiuri, Polka, Delniwa și Cayuga, pe o suprafață de sub 1 hectar, împreună cu tatăl său.

Plantația este realizată din fonduri proprii, cu costuri de întreținere mici, mare parte din teren fiind moștenit, de aici și numele «La Moșie».

„Plantația se află în localitatea Țibucani, dar domiciliul îl am în Turturești, la 37 km distanță. Mare parte din teren este moștenit, de aici și numele

«La Moșie». La început aveam o suprafață mică plantată, dar, pentru că soiurile produc anual alți drajoni care pot fi mutați, mi-am extins cultura și din «producția proprie», acesta fiind motivul pentru care costurile au fost foarte scăzute. O mai mare perioadă de timp m-am documentat asupra plantațiilor de fructe de pădure și, datorită cantității mai mari anuale în producție, dar și pentru beneficiile uriașe asupra sănătății, am ales zmeura. În acest caz, răbdarea este cheia succesului“, specifică Andrei Daniel Popa.

Cultivatorul adaugă:

„Avem mai multe soiuri, Polka, Delniwa și Cayuga, pe o suprafață de sub 1 hectar cultivată împreună cu tatăl meu. Nu folosim deloc tratamente sau erbicide, o lăsăm să crească natural, singurul ajutor pe care îl oferim zmeurii este irigatul, care este automat. Soiurile produc începând de la sfârșitul lunii mai până în septembrie târziu, chiar și octombrie, în funcție de temperaturile din anul respectiv. Costurile de întreținere sunt mici pentru că este o afacere de familie și nu avem angajați, ceea ce ne scade costurile aproape la zero.“

Tânărul de la Moșie distribuie producția în oraș și oricărui doritor de zmeură, chiar și până la ușă, la caserole sau lădițe, în funcție de preferințe.

„Cea mai mare problemă pe care o întâmpinăm este forța de muncă, culegătorii, care sunt din ce în ce mai puțini și fără ei, din păcate, nu se poate continua o astfel de afacere. Îi încurajez pe toți cei care vor să înființeze o astfel de plantație pentru că, dacă există dorință de muncă și viziune, și rezultatele vor fi pe măsură“, încheie cultivatorul de zmeură din județul Neamț.

Zmeura este un fruct extrem de apreciat, iar cultivarea acesteia se poate dovedi chiar profitabilă. Se poate înființa o cultură de zmeură atât în grădină, pe o suprafață redusă, cât și în pepiniere, pe suprafețe întinse. Dacă sunt respectate condițiile necesare și regulile de îngrijire a culturii, poți obține o cultură de zmeură delicioasă și cu rod bogat.

Beatrice Alexandra MODIGA

Neamt, zmeura, cultura zmeurii, plantatie de zmeura, La Mosie, Turturesti

Alte articole: