Romania

Vizită în Baalbek, orașul construit de Cain

Vizită în Baalbek, orașul construit de Cain
Distribuie:  

Aventurile eroilor din „Toate pânzele sus“, poveștile lui Popeye Marinarul și peripețiile eroului Ulise mi-au desenat în mintea de copil explorarea lumii pe vapor. Dumnezeu mi-a fost alături când visam cu ochii deschiși cum voi vedea eu lumea și m-a ajutat să-mi împlinesc visul. Am devenit marinar și am plecat pe mări și pe oceane, iar prima călătorie a început chiar din Savona, de acolo de unde pornise și Cristofor Columb să descopere lumea.

Curioasă și interesată de culturi, tradiții, istorie, artă, inclusiv artă culinară, am fost foarte fericită când am aflat că vom ajunge chiar și în Baalbek, un loc în care nici măcar în vis nu-mi imaginam că voi ajunge. Cei care sunt interesați de istorie, arheologie și vor să vadă „pe viu“ monumente și superstructuri străvechi, cum sunt Stonehenge în Anglia, Piramidele din Egipt, Carahunge din Armenia, templele megalitice din Malta etc. cu siguranță visează să vadă și misterioasele ruine ale orașului Baalbek din Liban. Unii spun că, în comparație cu Baalbek, celelalte minuni ale lumii antice sunt „joacă de copii“.

Cea mai mare piatră din lume

Iar unul dintre mistere este legat de cine a construit Baalbek, deoarece romanii nu aveau cunoștințe în construcții cu blocuri mari de piatră. Or aici, la Baalbek, s-a descoperit cea mai mare piatră din lume. Această lespede gigantică are 25 de metri lungime, 6 metri înălțime, 6 metri lățime și 1.500 de tone. Este imposibil să fie ridicată deoarece, în prezent, nicio firmă de construcții nu are macarale care să poată ridica un astfel de bloc de piatră enorm. Complexul de temple din Baalbek este situat deasupra văii Bekaa, la nord-est de Beirut (cam 65 de kilometri), ruinele bine întreținute fiind considerate cele mai misterioase locuri sfinte din vremuri străvechi. Blocuri masive din piatră ce cântăresc mii de tone au fost mutate și poziționate vertical la baza unui zid stâncos, iar acest lucru s-a întâmplat cu mii de ani înaintea tehnologiilor avansate din zilele noastre. Ruinele situate pe deal au o vedere panoramică asupra câmpiilor din vecinătate, fiind mărginite pe două părți de orașul Baalbek, iar pe celelalte părți de terenuri agricole lucrate de fermierii locali.

De altfel, la intrare în vechiul oraș am fost întâmpinați de o turmă de oi și cămile, animale foarte prietenoase și deloc surprinse de miile de vizitatori care le-au invadat teritoriile... Cu mult timp înainte ca romanii să cucerească situl și să-și construiască templul lui Jupiter, cu mult înainte ca fenicienii să construiască un templu al zeului Baal, stătea la Baalbek cea mai mare construcție de bloc de piatră găsită în întreaga lume... Chiar și originea numelui Baalbek este încă un mister și există chiar și între savanți o diferență de opinie. Baal este un termen fenician (Adon – ebraică) și înseamnă „lord“ sau „zeu“. Acesta a fost titlul dat divinității cerului semitic venerat în Orientul Mijlociu arhaic.

Între descoperiri arheologice și mituri străvechi

Se presupune că Baalbek înseamnă „Dumnezeul văii Beka“ sau „Dumnezeul orașului“, în funcție de diferite interpretări ale cuvântului. Anumite legende vorbesc despre Baalbek ca fiind locul de naștere al lui Baal, o zeitate feniciană venerată cândva pe aceste meleaguri enigmatice. Era, de fapt, o triadă de zeități antice, celelalte fiind fiul său Aliyan, care semnifica izvoarele și fecunditatea, precum și fiica sa, Anat. Cunoscut drept orașul templelor, fiind inclus în patrimoniul mondial UNESCO din anul 1984, Baalbek s-a numit și Heliopolis, „Orașul Soarelui“, atunci când Alexandru cel Mare a cucerit orașul, în anul 334 î.e.n. Unii istorici spun că Baalbek este cel mai vechi oraș din lume și a fost ridicat de Cain, fiul lui Adam. Istoria Baalbek începe cu aproximativ 5.000 de ani în urmă, potrivit descoperirilor arheologice. Săpăturile de sub Marea Curte a Templului lui Jupiter au scos la iveală urme de așezări ce datează din epoca bronzului mijlociu (1900-1600 î.Hr.). Anumite pasaje biblice menționează numele înțeleptului Solomon (Suleiman – Coran) în legătură cu Baalbekul antic. Mai mult, din cauza mărimii impresionante a pietrelor orașului Baalbek, se presupune că Solomon a ridicat această structură și apoi Templul lui Solomon din Ierusalim. Totuși, pietrele de la Baalbek sunt mai mari decât cele ale Templului din Ierusalim.

Pe de altă parte, dacă Solomon ar fi fost cel care a clădit Baalbek, de ce nu este menționat în Vechiul Testament...? Totuși, cercetătorii nu confirmă 100% legătura dintre regele Solomon și aceste ruine atât de misterioase.

Epoca de aur

Perioada sa de glorie a început când Iulius Cezar a instalat o legiune și a început construcția templului lui Jupiter. În următoarele trei secole, în Baalbek (Helipolis) încep să se construiască impresionante clădiri religioase, aceste monumente funcționând ca lăcașuri de cult până când creștinismul a fost declarat religia romanilor.

Orașul Soarelui a apus la sfârșitul secolului 4, când au fost distruse multe clădiri și monumente semnificative pentru a se construi o bazilică cu pietre din Templul lui Jupiter. Așa s-a terminat povestea enigmaticului Heliopolis Roman. Cu vreo săptămână înainte să ajungem în Liban, glumeam cu niște colegi de pe vaporul pe care eram – Costa Marina – spunându-le că abia aștept să văd „Templul lui Bacchus“. Baalbek era unul dintre locurile pe care doream să le văd în această viață, auzisem despre el și speram să-l întâlnesc acolo pe Dumnezeu. Știu că l-am întâlnit sub mai multe forme și a fost alături de mine clipă de clipă. Într-o zonă controlată de Hezbollah, Libanul nu poate să-și ascundă rănile încă sângerânde lăsate de războiul civil. Deceniile de corupție și de conducere fără frica lui Dumnezeu se văd în multe locuri. Dar despre rănile pe care Domnul încearcă să le vindece voi încerca să vă povestesc în numărul viitor.

Simona Nicole David

GALERIE FOTO

Baalbek, Cain

Alte articole:

Călătorie în ţinuturile mayașilor (V)

Trei unicate de văzut între Herculane și Bozovici

Călătorie în ţinuturile mayașilor (IV)

Călătorie în ţinuturile mayașilor (III)

Nicăieri nu-i ca… Acasă în Bucovina

Călătorie în ţinuturile mayașilor (II)

Călătorie în ţinuturile mayașilor (I)

Cricova, orașul subteran al vinului