Trucuri pentru o cafea perfectă

În primul rând trebuie să rețineți că cea mai bună cafea se obține din boabele proaspăt măcinate. Profesioniștii știu că aproape imediat după măcinare cafeaua începe să își piardă din proprietăți. Tocmai de aceea cafeaua trebuie făcută imediat după măcinarea boabelor și preparată. Totodată, trebuie să mai aveți în vedere că nimic nu strică mai mult conținutul acestui elixir decât apa plină de clor de la robinet. Motiv pentru care este indicat să folosiți apa de izvor sau cea îmbuteliată. Cu siguranță veți observa imediat diferența. Un alt truc de care trebuie să țineți cont este temperatura apei. Nu fierbeți mult cafeaua la foc mare! Apa prea fierbinte nu face nimic altceva decât să accentueze gustul amar din cafea.
Cafeaua simplă, neagră are un gust amărui, în timp ce espresso-ul este un sortiment special de cafea mai concentrată grație modului său unic de preparare. Mulți sunt de părere ca esspresso-ul conține mai multă cofeină. Dar oare așa să fie?
„Nu vă speriați că espresso-ul fiind mic, intens la gust și mai închis la culoare, este mai tare. Are doar mai multe uleiuri esențiale și foarte puțină cofeină. Cu cât trece mai multă apă prin cafea, cu atât extrage mai multă cofeină. Deci, cafeaua lungă este cea care are mai multă concentrație în cofeină decât cea scurtă. Espresso-ul este foarte sănătos“, spune Vasile Ghimpu, inginer, degustător autorizat, membru FNDA.
Rețeta standard pentru a prepara cafeaua este următoarea: se adaugă în ibric tot atâtea cești de apă câte vreți să obțineți de cafea. Se pun două lingurițe cu vârf de cafea la o ceașcă, iar zahar în funcție de preferințe. Pentru o cafea perfectă ibricul trebuie să fie întotdeauna același, doar pentru prepararea cafelei, și nu folosit pentru a face ceaiuri sau a încălzi laptele, de exemplu.
(R.H.)
cafea, boabe de cafea, cofeina
- Articol precedent: Cum a devenit celebră o purcelușă salvată de la o fermă industrială
- Articolul următor: Caprele dobrogene, „sculptorițe peisajere“ în vegetația lemnoasă din pajiști