De ce este rentabilă cultivarea salatei
Salata este cunoscută ca una dintre cele mai sănătoase și nutritive legume. În plus, salata este un „prieten“ de nădejde atunci când ne dorim să ținem cure de slăbire datorită aportului scăzut de calorii pe care îl are. De asemenea, fermierii susțin că salata poate fi una dintre legumele care aduc profit. Aceasta are 5 cicluri de producție, de aceea poate fi nelipsită de pe masa noastră pe tot parcursul anului. Fermierul Vlad Gheorghe, din comuna Jilava, București, cultivă salată de mai bine de 5 ani și este mai mult de cât mulțumit.
Solariile cu folii sunt mai avantajoase
Interlocutorul nostru susține că toți fermierii ar trebui să cultive salată. Fermierul a precizat: „Cultiv salată într-un solar de cca 2.200 mp. Cultura salatei a venit ca o completare a celorlalte culturi pe care le dețin. Este o cultură cu 5 cicluri de producție. La 50-55 de zile de la plantare se recoltează pentru că în spații protejate are asigurate toate condițiile necesare. Când spun spațiu protejat mă refer la solariile din țeavă în sistem clasic cu folie. Folosim și plasă anti insecte, o tehnologie mai modernă. Nu ne putem permite să facem solarii pe țeavă de galvan învelite cu sticle deoarece în timpul iernii dorim să economisim căldura și să o conservăm. Folosim folia chiar dacă sunt mai mari costurile cu încălzirea. Spațiile protejate sunt singurele alternative pentru schimbările climatice. Astfel, chiar dacă vine o furtună sau plouă cu grindină, culturile sunt în permanență ferite. În contextul temperaturilor mari ale verii, cred că salatele sunt indicate în aceste perioade deoarece conțin foarte multe vitamine. Când ne rezumăm la înființarea unei singure culturi, cum sunt tomatele, care este gata de recoltare în 155 de zile, este mai puțin rentabil. În cazul salatei, în acest timp avem 4 cicluri de producție“.
„Nu mai folosim îngrășăminte chimice într-o cantitate mare“
Chiar dacă în solarul lui Vlad Gheorghe nu găsim soiuri românești de salată, fertilitatea solului îi poate asigura o producție mare și pentru soiurile din țară. „Soiurile pe care le am sunt din Olanda, de diferite varietăți. Plantarea acestora se face în diferite etape pentru ca și recoltarea să se facă treptat sau să ajungă la maturitate toate odată“, a explicat fermierul.
De asemenea, salata nu necesită îngrășăminte chimice într-o cantitate mare și de aceea este o legumă sănătoasă și benefică pentru noi. Vlad Gheorghe spune că nu folosește o cantitate mare de chimicale pentru această cultură deoarece este și foarte costisitoare această investiție. „Atunci când udăm substanțele coboară în adâncime, planta are rădăcina la 10-15 cm adâncime în sol, nu are o rădăcină similară celei de pom astfel încât să consume integral substanțele depozitate în sol. La administrarea apei substanțele chimice coboară sub adâncimea la care are salata rădăcinile. Dacă udăm de două ori s-a spălat și pământul de substanțele chimice. În plus, dacă unei plante nu îi dai gramajul corespunzător asimilează foarte puțin. Tocmai de aceea nu mai folosim îngrășăminte chimice, ci bălegar. În spațiile protejate există un microclimat aranjat, apă, căldură.“
Profitul pentru anul 2022
Salata din ferma lui Vlad Gheorghe merge către depozite și supermarket-uri, se vinde la bucată, iar fermierul estimează că va valorifica anul acesta aproximativ 30.000 de fire din 45.000 de fire. Dăunătorii culturii sunt însă problema. „Imaginați-vă că, în cazul celor 30.000 de plante, costurile sunt de aproximativ 60-70 de bani. Practic, îți rămân cca 30 bani la fiecare salată. Nu știm exact ce ne va aștepta anul acesta deoarece energia electrică a devenit costisitoare, iar noi depindem de electricitate. Cu toate acestea, consumatorii pot fi liniștiți că produsele nu vor dispărea în totalitate de pe piață și nu vor fi mari sincope sub nicio formă în România“, a conchis legumicultorul Vlad Gheorghe.
Liliana POSTICA