Idei 16 Iunie 2016, 17:33

Viaţa de cuplu începe cu... fluturi

Scris de

Doar câteva ore sau cel mult un an. Atât trăiesc fluturii. Suficient pentru micile viețuitoare să transmită prin zborul lor emoție tuturor celor care îi privesc. V-ați gândit că acest sentiment poate fi „încapsulat“ și apoi valorificat? Ei bine, antreprenorii de pe continentul american au descoperit cum să facă acest lucru. Au construit în jurul momentelor memorabile din viața oamenilor o afacere bazată pe un serviciu exclusivist, eliberarea de fluturi. În ultimii ani tiparul a fost preluat și de câțiva români, însă Irina Predescu a fost pionier în vânzarea fluturilor pe piața românească.

Irina Predescu Fluturi

Irina știa despre acest trend american, eliberarea fluturilor în cadrul evenimentelor speciale, și i se părea o idee extraordinară, ieșită din tiparele convenționale. Însă inițiativa unei astfel de afaceri a apărut în momentul în care și-a dorit să creeze un astfel de moment pentru sine și nu a găsit pe nimeni care să se ocupe de acest lucru. A fost suficient pentru a hotărî să înceapă un astfel de business, chiar dacă la momentul acela nu cunoștea nimic despre amploarea și dificultățile tehnice ale unei asemenea afaceri. Știa doar că nu exista nimeni pe piața românească sau est-europeană care să ofere acest serviciu. Totul a început cu o documentare privind acest „fenomen“ pe continentul nord-american și serviciul de eliberare a fluturilor pe mapamond. Investițiile inițiale au constat în cursuri de pregătire, cărți și materiale de profil, inclusiv marketingul acestui serviciu. După această perioadă de „incubație“ a afacerii a demarat și activitatea propriu-zisă. Pentru a testa capacitatea personală de a face față unei comenzi reale, în 2008 a achiziționat din Marea Britanie primii 50 de fluturi. Ulterior a renunțat la importurile de fluturi foarte costisitori și a început colaborarea cu un crescător de fluturi din țară care îi furnizează numărul de insecte solicitat. Cert este că treptat numărul comenzilor (mai ales pentru nunţi) a crescut, iar businessul exclusivist cu fluturi a rezistat pe piață în cei opt ani de activitate. Se pare că mai nou, viaţa de cuplu începe cu... fluturi.

flutur iphiclides podalirius

Pentru a răspunde doleanțelor a cât mai multor clienți, Irina Predescu a completat colecția de fluturi a societății sale cu patru specii autohtone spectaculoase. Pentru că după eliberare fluturii se reîntorc în natură – fără vreo posibilitate de a-i recupera – este interzisă eliberarea unor specii exotice care ar putea dăuna ecosistemelor. Cele patru specii de fluturi comercializate de Irina Predescu se regăsesc în întreaga ţară, aşa că îşi pot găsi cu uşurinţă un habitat în sălbăticie.

Astfel, clienții pot alege, spre exemplu, fluturi albi (disponibili începând cu luna mai), despre care Irina spune că sunt cei mai căutați. Aceste exemplare delicate au o anvergură a aripilor de până la 7 cm.

Flutue vanesa cardui

Disponibilă începând cu luna martie, Vanessa Cardui este o altă specie din colecția Irinei Predescu. Aceste exemplare cu dimensiune medie și o anvergură maximă a aripilor de aproximativ 6 cm sunt foarte rezistente și interacționează bine cu oamenii. Fluturele Vanessa Cardui are partea superioară a aripilor colorată în portocaliu, crem și negru, iar partea inferioară este aproape exclusiv portocalie.

fluture ochi de paun

Ochi de Păun, singurul fluture din colecție care hibernează, este disponibil începând cu luna iulie. Aripile sale colorate în roșu și albastru aprins au o anvergură de 7 cm.

fluture coada randunicii

Fluturele Coada Rândunicii, disponibil de la jumătatea lunii august, este cel mai mare fluture din ofertă. Aripile sale triunghiulare și ascuțite la vârf au o anvergură de până la 8 cm și un colorit impresionant. Fața superioară a aripilor este galbenă cu dungi negre. Coloritul aripii inferioare se termină într-un punct de culoare albastru încercuit cu roșu.

Eliberarea fluturilor se face în zi călduroase, cu temperaturi de peste 20 de grade C, cu minimum 2 ore înainte de apusul soarelui.

Fiind un segment de piață cu puțini competitori, și prețurile acestui serviciu sunt pe măsură. Cel mai costisitor fluture este Ochi de Păun. Prețul unei comenzi minime de 50 de fluturi din specia Ochi de Păun este de 1.250 lei, iar prețul poate ajunge până la 6.000 lei pentru 300 de fluturi. 50 de fluturi Vanessa Cardui costă 1.000 lei, iar prețul pentru 300 de fluturi din această specie poate ajunge la 4.800 lei. Pentru 50 de fluturi albi se achită un preț de 800 lei, în vreme ce 300 de fluturi albi costă 3.900 lei. Prețul pentru 12 fluturi Coada Rândunicii este de 756 lei, iar 120 de fluturi costă 6.200 lei.

Pentru că fluturii sunt „blazonul“ afacerii sale, Irina Predescu (foto) s-a gândit să creeze şi micro-habitate cu fluturi vii. Practic aceștia pot fi expuși pe tot parcursul evenimentului.

Fiecare invitat în parte poate elibera fluturii din plicuri sau piramide de hârtie, iar eliberarea în masă presupune mai mult de 50 de fluturi care își vor lua zborul dintr-un decor pregătit.

Investițiile în debutul afacerii au fost minime. Cu 70 de dolari s-a înscris la cursurile Asociației Mondiale a Crescătorilor de Fluturi. Apoi a investit 250 de lei în optimizarea site-ului pentru a apărea în primele rezultate ale căutărilor și 500 de dolari pentru a cumpăra primii fluturi.

Laura ZMARANDA

Revista Lumea Satului nr. 12,16-30 iunie 2016 – pag. 42-43


Vizualizari 6171
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mai multe din această categorie: Cum îți construiești propria seră? »
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti