În acest moment, după cum bine se știe, cea mai mare problemă a economiei agrare românești o reprezintă importurile din țara vecină, aflată în conflict deschis. Practic, accesul liber și neîngrădit, în principal, al cerealelor din țara vecină a ruinat sau e pe cale să falimenteze mulți fermieri români. Asociațiile care îi reprezintă au dat publicității comunicate peste comunicate în care, cu înțelegere de cele mai multe ori, încearcă să convingă autoritățile – române sau la nivel european – să găsească o soluție viabilă și valabilă. Până în acest moment se știe doar, pe surse, că Polonia ar urma să primească circa 39 milioane de euro, România în jur de 30 milioane de euro, Ungaria 16, Bulgaria aproape 10, iar Slovacia circa 5 milioane de euro. Trebuie spus însă că sumele nu sunt sigure, dar oricum sunt mai mari decât propunerile de despăgubire formulate anterior de UE. Chiar și așa, aceste sume sunt infime, cel puțin în comparație cu pierderea de 200 milioane de euro calculată de fermierii români. O întrebare merită pusă… Are cineva interes să falimenteze fermierii din estul Europei? Dacă privim în perspectivă și ne gândim la politicile europene de „înverzire“ și ecologizare a agriculturii, se pare că da…
„Politica comercială este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile. În vremuri atât de dificile este esențial să coordonăm și să aliniem toate deciziile în cadrul UE“, a transmis purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, într-un comunicat. Această reacție a oficialilor europeni vine ca un răspuns la scrisoarea adresată luna trecută Comisiei Europene, prin care prim-miniștrii din cinci țări est-europene au declarat că amploarea degenerării prețurilor la produse precum cereale, semințe oleaginoase, ouă, păsări de curte și zahăr a fost „fără precedent“. Cu toate acestea, autoritățile de la Budapesta au interzis importul de cereale şi produse agricole din țara vecină, după ce Polonia a adoptat o măsură similară, iar Slovacia şi Bulgaria au decis şi ele să introducă măsuri similare.
La noi, oficialii MADR au transmis că problema creată de importul produselor agroalimentare din Ucraina va fi abordată unitar, nu separat. Iar o primă măsură a fost sigilarea containerelor cu produse agroalimentare venite din nord…
Ce să înțelegem din toată povestea? La prima vedere, din punct de vedere oficial, o țară membră a UE respectă regulile europene necondiționat. Sigur, se poate negocia ceva-ceva, cum ar fi despăgubirile, dar, după cum se vede, nici nu poate fi vorba de o reparare echitabilă a prejudiciului, mai ales când vine vorba de România. Cum se spune, suntem cu fața la zid…
Ce ne-a învățat istoria până acum? Ne-a învățat că românul suportă orice, dar absolut orice… Până într-o zi. Până în ziua în care cuțitul ajunge la os… Iar dacă până acum, cel puțin în ultimii 20 de ani, românul nemulțumit a luat calea bejaniei, acum există o problemă. Întreaga lume e în criză și nu prea mai ai unde pleca. Mai mult decât atât, mulți conaționali se întorc în țară sau au de gând… Se știe… Țările occidentale trec printr-o criză sistemică de care, se pare, oficialii europeni nu sunt conștienți… Avea poetul o vorbă pe care o credeam „răsuflată“, prea încântați fiind de modernitatea contemporană. Vorba, în fapt două versuri „rupte“ din poezia Noi vrem pământ! de George Coșbuc, sună cam așa: „Să nu dea Dumnezeu cel sfânt, / Să vrem noi sânge, nu pământ!“
Ion BOGDAN
Articole recente - Lumea Satului
- Hibrizii Pioneer - stabilitate și adaptabilitate
- Doi frați și tractoarele lor autonome care lucrează 2.000 ha
- Concurs de „Tradiție și Inovație în Arta gastronomică“ la USV Iași
- Sfânta Muceniță Filofteia, lăstarul ce emană izvor de lumină pură
- Paris, chipul șoaptelor iubirii de basm (II)
- Sfaturi despre cum să depozitați în mod corect îngrășămintele
- Ce știm despre lupi după trei ani de studiu în Carpații Meridionali
- Corteva cultivă viitorul prin soluții inovatoare pentru recolte durabile
- AFIR a publicat condițiile accesării fondurilor europene pentru investiții în sectorul zootehnic și în procesare
- Recomandări pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă