Kuhn GMx aprilie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 14 Apr 2021

IGNORANŢA POLITICĂ

Păi, să vezi că te îngropi şi să-ţi mai tragi şi tu pământ pe creştet este de-acum nu doar neștiință sau lipsă de previziune, ci și o mare neghiobie.

Încerc, în mintea mea mai puțin inițiată în ale economiei, să privesc lucrurile precum orice bun gospodar în propria ogradă. Dacă-ți pui în cămară și la teșcherea, ai. De nu, rabzi și-aștepți poate, poate va cădea vreo pară mălăiață... Ori mergi în genunchi pe la porți străine pentru o bucată dintr-un rest de pâine.

Ei bine, bagatelizăm noi lucrurile, făcând haz de necaz – specific nouă, românilor –, dar lucrurile sunt cum nu se poate mai grave, spun specialiștii în domeniu. Atât de grave încât nu se știe „pe unde vom scoate cămașa“, ca să parafrazez expresia unui analist economic a cărui prezentare într-un mediu destul de elevat părea documentată, chiar bine ancorată în realitate.

Am tras atunci încă o dată concluzia că nu s-a știut sau nu s-a vrut niciodată să fie scoasă neghina dintre boabele sănătoase ori să fie luat exemplul celor care nu doar fac paradă cu așa-zisele drepturi ale omului, ci aplică reguli stricte, obligații care conduc la bunăstarea și siguranța tuturor. Numai că regulile trebuie să înceapă din vârf, iar propagarea lor să fie resimțită până la ultima suflare din... regat.

Mă gândesc la cât de nepricepuți să fi fost – ca să nu folosesc un alt cuvânt care poate ar fi reflectat mai bine realitatea de față – cei de până acum aflați la cârma țării încât să vândă economia pe mai nimic. Apoi, ca s-o țină pe linia de plutire, să o îndatoreze cu mult peste potența ei de a rambursa într-un timp care să permită revenirea pe propriile picioare, astfel încât să nu mai ai grija zilei de mâine. Cât de nepriceput să fii încât, în vreme de criză, să vinzi și să nu investești?!

Ignoranță politică, spun unii, iar alții mai radicali numesc o astfel de abordare trădare națională. Din păcate, nu am suficiente argumente pentru a putea contrazice evidențele, deși aș vrea să cred că nici unii, nici alții n-au dreptate. Punând însă cifrele pe masă, este evident că ne aflăm pe nisipuri mișcătoare. Cu peste 120 de miliarde de euro datorie externă, din care circa 10 miliarde împrumutate numai în câteva luni ale ultimului an, și cu un grad de acoperire a acestei datorii cu puțin peste 70% nu cred că ar trebui să doarmă liniștiți cârmuitorii țării. Sunt sume care, din păcate, nu prea se regăsesc în economie și-atunci te întrebi pe ce canale și prin ce unghere s-au scurs.

Sunt doar trei cifre dintre atâtea, dar care oferă imaginea aproape completă a unei stări de fapt deloc îmbucurătoare. O stare pe care, de altfel, o resimțim cu toții, iar răul cel mai rău, se pare, n-a trecut. Trist este că încă mai sunt tendințe de  creștere a datoriei, în vreme ce țara lâncezește. Suntem în groapă și încă mai săpăm la ea!

Ion Banu