Bednar SWIFTERDISC octombrie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 15 Oct 2021

NICIO SPERANȚĂ...

Ca de obicei, pentru noul an ne urăm de bine, sperând ca acesta să fie mai bun și mai bogat decât precedentul. Optimiștii strâng baierele grijilor și laolaltă strigă: „Cele rele să se spele, cele bune să se-adune“. Scepticii își spun trist în barbă: „Nicio speranță!“

Anul 2020 a fost poate cel mai complicat, greu și lipsit de aproape tot ce ne-ar fi putut oferi bucuria unor lucruri bine făcute. Poate cel mai greu din ultimul secol, dacă luăm în calcul universalitatea fenomenelor. Dar știm, natura, în care ne regăsim fiecare dintre noi, învinge, se reface, reînvie, practic își urmează drumul, ciclu după ciclu, așa cum a făcut-o de milioane de ani. Murim și înviem ca pasărea Phoenix din propria-i cenușă.

Apoi, tot natura ne-a dezvăluit secretele selecției naturale: rezistă ceea ce se poate adapta ușor, este mai viguros, mai sănătos.

În viață, în afaceri, în tot ceea ce facem este la fel. Reziști dacă ai o conduită sănătoasă, rosturi bine alese, verticalitate și seriozitate. Adică, să ai principii pe care să le respecți. Din păcate, ne abatem prea des de la ele, ceea ce generează, an de an, neîmpliniri, cu consecințe dintre cele mai grave pentu societate, pentru țară.

Curând trecem într-un an nou, de data aceasta cu alți inși în capul trebii, dar parcă nu prea pe picioarele lor. Se sfădesc, se-adună și se despart, până la urmă își dau mâna măcar până înșfacă pâinea și cuțitul. După... mai vedem.

Cam așa se derulează filmul de treizeci de ani. Același la fiecare patru ani, cu ilustrație și roluri caragialiene bine jucate, cu replici din interiorul acestora. Iar noi, spectatorii, batem din palme la fel, din patru în patru ani (sau cinci, depinde de ciclu), apoi ne plângem pe umeri în loc să spargem scena înainte de a i se pune podeaua. Nu este un îndemn la răzvrătire, ci la rațiune care înseamnă chiar și a-ți spune cuvântul atunci când vrei să fii reprezentat. 

Dar să fim optimiști măcar la gândul că natura își are cursul ei, dând sens și vieții noastre pe care, vrem, nu vrem, va trebui s-o suportăm chiar și-atunci când ne prăbușim. Important este să fim pregătiți nu doar pentru ceea ce este sublim. „Nu numai o durere îți poate tulbura o fericire, ci și altă fericire“ – spunea Lucian Blaga.

Viața, civilizația sunt ca moda: ciclice.  După ani te-ntorci de unde-ai plecat și o iei de la cap, dar la un alt nivel și cu o altă experiență care te va face să gândești de două ori înainte de a porni spre vârf. Dacă nu ai coarda bine întinsă, prăbușirea-i iminentă.

Revenind la ale noastre, ei bine, avem motiv totuși să fim bucuroși. Vine vaccinul, avem și ploi, poate în noul an și recolte bogate. Ce poate fi mai important decât sănătatea și să ai ce pune pe masă? Să ne urăm, așadar, mai ales acum, la trecerea peste an, ca măcar pe acestea să le avem. Restul...

LA MULȚI ANI!

Ion Banu

Mai multe din această categorie: « SCHIMBAREA BATE PE LA UȘI… UN NOU ÎNCEPUT »