Bednar SWIFTERDISC octombrie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 15 Oct 2021

SCHIMBAREA BATE PE LA UȘI…

Unii i-ar deschide, alţii poate nu. Şi asta pentru că în ultima vreme mai toată lumea vorbește speriată despre ce va fi să fie după atâtea stări de urgență și alertă care au bulversat economia, au generat șomaj, aruncând societatea într-un marasm mai cu seamă psihic și spiritual.

Scriam în numărul trecut despre amalgamul de informații, mai cu seamă de pe rețelele de socializare, ai căror autori promovează senzaționalul și nicidecum realitatea cu care societatea se confruntă. Până la urmă oamenii sunt derutați, înclină între a crede, sau nu, ceea ce citesc. O stare care îi îndepărtează de la adevăratele lor probleme.

Surprinzător este faptul că inși de la care aștepți o poziție rațională față de ceea ce se întâmplă în jurul lor se lasă manipulați, ba chiar manipulează la rându-le, luând ca temei ceea ce se aruncă în piață ca informație, neverificată însă.

Fără îndoială, în anii ce vor veni lucrurile se vor schimba, dar asta nu înseamnă că va fi neapărat mai rău ca până acum. Cel puțin pentru cei mai mulți dintre noi. Poate, spun analiștii, era necesară o... resetare a societăților și economiilor lumii care, spun tot ei, începuseră să se „altereze“. Nu știu cum s-ar mai putea traduce asta, dar cine știe, poate au dreptate.

Orice schimbare însă, mai cu seamă dacă se produce brusc, deranjează, bulversează. În primul rând pe cei din categoria celor care au acumulat cu mult peste nevoile lor reale. Nu-i puțin lucru să cobori dintr-un palat și să urci într-un apartament modest ori să ajungi într-o căsuță la margine de sat. Dar chiar și așa, important este să ai ce pune pe masă. Iată de ce se tem mulți semeni ai noștri.

Schimbarea va bate la uşi, depinde cu ce va veni. Oricum, va depinde de fiecare dintre noi cum ne vom organiza societățile, cum vom trăi în anii ce vor urma. Important este să ne unim forțele și să producem. Să producem în primul rând hrană, apoi toate celelalte necesare funcționării economiei în ansamblul său. Să eliminăm tot ce este nociv și să punem în loc tot ce poate fi cu adevărat în interesul tuturor.

Pentru ceea ce spun și scriu s-ar putea să fiu caracterizat cel puțin ca un idealist... irealist. Niciodată nu am îmbrățișat idei despre care n-am avut siguranța că reflectă realitatea. Nici acum nu o fac decât în măsura în care simt ce se petrece în jur.

Ei bine, mass-media, cea liberă de obligații, are un rol deosebit în a informa și educa populația în spirit civic, prezentând realități mobilizatoare și nicidecum de natură a descuraja. Branșa aceasta trebuie la rându-i să se unească pentru a crea curente de opinii care să conducă la progres. Diversiunea trebuie să dispară, indiferent de cine și în ce scop vrea s-o promoveze.

Așadar, să fim optimiști. În popor există o expresie: „Tot răul este spre bine“.

Ion BANU