Syngenta a prezentat fermierilor din zona Moldovei portofoliul și produsele noi

De curând la Iași, Syngenta a organizat "Simpozionul Inovației". Aici, reprezentanții companiei au prezentat fermierilor noutățile din portofoliul de hibrizi și erbicide la porumb, dar și despre noile tendințe în piața de floarea-soarelui.
Două noi produse 100% Syngenta - Maxim Quattro & Vibrance
În cadrul evenimentului Ionuț Nae, manager de produs România și Republica Moldova, a prezentat beneficiile, pe care le vor avea fermierii cultivând hibrizii din gama Artesian: stabilitate în producții indiferent de condițiile climatice; adaptabilitate la toate zonele de cultură din România; spor de producție în condiții optime de climă și tehnologie, dar și recoltare timpurie, fără costuri de uscare ce ajută la obținerea unui preț de vânzare cât mai avantajos. Alt beneficiu prezentat a fost faptul că plante sănătoase prezintă incidență scăzută de Fusarium spp. Acesta a vorbit și despre importanța alegerii acestor hibrizi, deoarece pot fi recoltați cât mai aproape de 14% STAS. „Această caracteristică se adaugă portofoliului hibrizilor Artesian. Cu alte cuvinte, îi încurajez pe fermieri să semene hibrizii timpurii și semitimpurii pentru că îi vor recolta la o umiditate cât mai apropiată de STAS. Aceștia sunt hibrizi care își păstrează stabilitatea în producție, în condiții normale de tehnologie, dar cu un potențial de producție, în condiții normale și foarte bune, din perspectiva condițiilor climatice. Ca element de noutate, compania noastră a adus pentru portofoliul hibrizilor Artezian pentru anul 2019, două noi produse 100% Syngenta. Unul dintre ele este Maxim Quattro - cel mai important tratament la sămânță disponibil pe piață, care are patru substanțe active. Al doilea produs, cu care am tratat toți hibrizii din gama Artesian este Vibrance. Acesta are o nouă substanță activă și determină o dezvoltare a sistemului radicular, în primele stadii de vegetație. Aceste două produse asigură un control superior al bolilor cu transmitere la sol și din sămânță, dar și o vigoare cât mai bună la răsărire. Ambele ajută la valorificarea potențialului genetic a hibrizilor respectivi“, a specificat Ionuț Nae.
SY Carioca - un hibrid nou pentru 2019
La cultura de porumb, reprezentanții companiei au prezentat hibridul SY Carioca. Acesta este un hibrid din grupa FAO 490, timpuriu, pentru siloz și boabe, de talie medie, cu o perioadă de vegetație cuprinsă între 135-145 zile. Noul hibrid din portofoliu promite producții de top în condiții intensive, dar și o calitate deosebită a boabelor, pretabil pentru o recoltare tardivă fără pierderi de producție. Dintre particularități, reprezentantul companiei Ionuț Nae a enumerat faptul că oferă un potențial ridicat de producție, fiind adaptat pentru condiții intensive de tehnologie. În același timp, prezintă toleranță la bolile tulpinii și știuletelui, dar și la frângere și cădere.
Un nou nivel în producțiile de floarea-soarelui de tip high-oleic
Floarea-soarelui de tip high-oleic poate reprezenta nișa profitabilă din fermă, important este să se aleagă hibridul potrivit. Hibrizii de tip high-oleic Syngenta au producții cel puțin egale cu hibrizii convenționali și un conținut de acid oleic peste limitele impuse de procesatori, ne precizează Dana Răduică, manager de produs semințe de floarea-soarelui, România. „Oferim soluții pentru orice tehnologie de cultivare a florii-soarelui. Avem hibrizi convenționali în tehnologia Clearfield, Clearfield Plus și Express, și din punct de vedere, a calității, avem hibrizi linoleici și high-oleici. Peste 70% din portofoliul pe care-l oferim, sunt hibrizi relativ noi, produși în ultimii 3-4 ani, pe piața din România. Strict legat de noutăți, în sezonul acesta venim cu un hibrid în segmentul Clearfield Plus, respectiv Katana CLP, special pentru zonele cu Lupoaie, adică zona Galați și Brăila, care în combinație cu tehnologia Clearfield Plus oferă un control eficient a acestui parazit“, a punctat Dana Răduică.
An aniversar - 20 de ani de Amistar
Anul acesta, compania Syngenta sărbătorește 20 de ani de tehnologie Amistar, cea mai vândută tehnologie din lume. 500 de milioane de hectare sunt tratate la nivel global cu acest produs, ne precizează Gabriela Dragoș, manager produs cultura de cereale România și Republica Moldova. „Avem sporuri de producție obținute la nivel global. Fiind tehnologia nr. 1 în alegerea fermierilor din întreaga lume, deoarece și-a dovedit eficacitatea. Începând de anul acesta, oferim un produs nou, Amistar opti, gata de utilizare “, a mai punctat Gabriela Doboș.
Fermierii și produsele Syngenta
La eveniment nu puteau lipsi fermierii din zonă, care folosesc produse Syngenta. Aceștia se declară mulțumiți atât de hibrizii companiei, cât și de eficiența produselor de protecția plantelor.
Bogdan Cain, lucrează în zona de nord a județului Vaslui o suprafață de 1.800 ha, pe două ferme și folosește produse Syngenta, de circa 5 ani, fiind client fidel, deoarece achiziționează an de an, atât hibrizi de porumb cât și de floarea-soarelui. „La porumb cu hibridul SY Zephir, anul acesta am scos o producție de 12.300 kg/ha, iar la floarea-soarelui am semănat hibrizii SY Bacardi CLP și SY Neostar CLP, care au scos în jur de 3.800 kg/ha“, a declarat fermierul.
Tot din Vaslui, Ștefan Picioroagă achiziționează produsele companie din anul 2003. Pe o suprafața agricolă de 580 ha, fermierul cultivă porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță. „Pentru cultura de floarea-soarelui, folosesc hibridul NK Neoma și SY Neostar CLP, iar pentru cea de porumb hibrizii SY Zephir, SY Dartona și SY Chorintos. În anul 2018, la floarea-soarelui am avut o producție de 3.700 kg/ha la SY Neostar CLP, 3.500 kg/ha la NK Neoma, iar la porumb 9.000 kg/ha cu hibridul SY Zephir și 9.300 kg/ha cu SY Dartona. Legat de cele prezentate, în primăvară acesta vreau să însămânțez SY Orpheus. Dintre erbicide, am folosit Listego la floarea-soarelui și Elumis la porumb“, a precizat agricultorul.
Și Cristian Daniel Brumari achiziționează produsele companiei de 15 ani. Acesta este din Negrești, județul Vaslui și lucrează o suprafață de 760 de hectare, cu cereale păioase, rapiță, porumb, floarea-soarelui și soia. „Utilizăm, în principal hibridul de porumb-SY Arioso, cu acesta am obținut producții mulțumitoare an de an, chiar și în condițiile anului 2018, un an mai dificil, deoarece a fost secetos. Voi utiliza cu siguranță hibrizii de floarea-soarelui de tip high-oleic în ferma noastră, dar vrem să încercăm și hibridul NK Neoma. Per ansamblu suntem mulțumiți, atât de semințe cât și de erbicide. Spun acest lucru, deoarece pentru porumb folosim Elumis, iar pentru floarea-soarelui și soia, administrăm Listego“, a afirmat Brumari.
De la Brăila a venit la prezentare și fermierul Ionuț Postolache. Acesta utilizează de 6 ani produse marca Syngenta, se declară mulțumit și chiar vrea să încerce noul hibridul SY Carioca, pe o suprafață de 50 hectare. „Am o suprafață 560 ha unde cultiv grâu, porumb, floarea-soarelui și orz. Anul trecut am avut 250 de hectare de porumb, dintre care 100 ha le-am pus cu hibrizi de la această companie, respectiv NK Cobalt, SY Iridium și SY Batanga. Dintre fungicide am folosit Amistrar, iar ca erbicide am administrat Elumis“, a punctat fermierul.
Un alt brăilean care a fost prezent la eveniment se numește Cristian Stan și este din comuna Dudești. Acesta lucrează o suprafață de 500 de hectare și folosește în permanență hibrizi de floarea-soarelui și porumb, începând cu anul 2010. „Am semănat în special NK Neoma și SY Neostar CLP. Anul trecut cu SY Neostar CLP am avut o producție 4.000 kg/ha pe o solă de 30 ha, iar pe o altă solă, tot de 30 ha - 3.700 kg/ha. Dintre fungicide am folosit Elatus, care este foarte bun, iar dintre erbicide am utilizat Elumis. Legat de prezentare, mi-a atras atenția hibridul nou, SY Carioca, și cred că o să folosim și noi anul acesta“, a punctat agricultorul.
Ștefan Pipirig de la Panifcom Iași ne spune că în unitatea sa se cultivă o suprafață de 4.000 ha, iar cu toate că anul acesta nu a folosit hibrizi de la compania Syngenta, în urmă cu doi ani, două sole, una de 200 ha, iar alta de 180 ha, dar datorită faptului că a fost un an secetos, acesta a recoltat în jur de 7.500 kg/ha, dar cu o umiditate foarte scăzută de 11%. „Legat de erbicide, la cultura de porumb, pentru în jur de 1.000 ha mergem pe Elumis, am optat pentru o doză de 1,6 l/ha anul acesta, iar anul trecut am mers pe 1.5 l/ha, și recunosc este un erbicid eficient. Având multe hectare și o perioada de erbicidare redusă, ținând cont că Elumis merge de la 2 la 8 frunze, noi am dat și la 9 frunze. La rapiță, pe cele 700 de ha am folosit fungicidul Toprex, în anii trecuți mai foloseam graminicidul Fusilade Forte, dar nu l-am văzut în catalog anul acesta. Alte fungicide, precum Ridomil și Dual Gold, le foloseam la loturile de floarea-soarelui“, a declarat Ștefan Pipirig.
Din comuna Rediu, județul Galați a venit Marian Dănăilă. Aceasta are o suprafață agricolă de 2.150 ha, unde seamănă 50% culturi de toamnă și 50% culturi de primăvară. „Pănă în prezent ne-am axat pe plante prășitoare, floarea-soarelui și porumb, și parțial pe cereale păioase. La porumb, 90% am folosit hibridul SY Arioso, iar pe 10% din suprafață am cultivat 3 hibrizi noi pentru testare. Pentru cultura de floarea-soarelui am utilizat hibridul Talento. Totodată, de la aceeași companie folosim Elumis pentru porumb și Listego pentru floarea-soarelui. La porumb am avut o producție care a ajuns la 8.000 kg/ha, la floarea-soarelui în jur de 3.000 kg/ha, iar la cereale păioase producția a fost de 5.000 kg/ha“, a specificat Marian Dănăilă.
Beatrice Alexandra MODIGA
- Articol precedent: Fermierii campioni la porumb din județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți și Hunedoara
- Articolul următor: Acțiunile întreprinse de Președinția română la Consiliul Uniunii Europene în cursul lunii ianuarie 2019 în domeniul agriculturii