ALT AN, ALTE... BUCURII?!
![ALT AN, ALTE... BUCURII?!](https://www.lumeasatului.ro/images/k2/5ab529a5ebdeee2caf2312423d91adb3.jpg)
Am trecut deja pragul altui an. Un An Nou de la care, cu siguranţă, fiecare dintre noi aşteaptă altceva. De la viaţă, de la prieteni şi colegi, dar mai cu seamă de la cei care... cârmuiesc în ţara asta. Şi ei veniţi mai gata cu noul an.
De s-ar împlini urările colindătorilor din perioada sărbătorilor! Holde bogate, pâine pe masă, bogăţii în case şi multă sănătate. Ce ne-am mai putea dori?!
Dar, să pornim la drum. Unul imaginar acum la care visăm că ne va putea face viaţa precum spun proorocii. Şi dacă totul pleacă de la... apă, aer şi mâncare, „sfânta treime pământească“, ca să parafrazez un interlocutor, atunci să începem cu ce a oferit leagăn pentru viaţă în universul în care ne aflăm: APA.
Este limpede că acolo unde este apă, este şi AER. Şi unde sunt amândouă, cu siguranţă avem şi ce pune pe masă.
O să spuneţi că am uitat PĂMÂNTUL. Nici vorbă, numai că el este produsul celor două şi împreună ne suportă, la propriu şi la figurat, pe toţi. Dar până când? Se întreabă cei care iubesc firescul condamnând prin asta nefirescul!
Revenind la vremurile pe care le trăim, înţelegem din ce în ce mai mult, măcar noi, cei de rând, că fără apă nu putem exista. Se vorbeşte de crize, care mai de care mai atentante la viaţa noastră, dar cea mai cruntă va fi cea a APEI. Aş vrea să vă imaginaţi trăind trei zile toride fără un strop de apă! Crunt, nu? Acelaşi supliciu l-ar suporta tot ce înseamnă viaţă pe pământ.
Am parcurs în ultimele decenii mulţi ani pe care i-am calificat ca fiind... anormali. Anormalitate generată de secetă excesivă şi de temperaturi ridicate, ambele cauzate de lipsa apei şi „îmbogăţirea“ aerului cu noxe. De, ştiinţa în slujba neştiinţei, tehnologiile scăpate de sub control, dar mai cu seamă dorinţa acută de îmbogăţire a marilor magnaţi încep să-şi arate efectele.
Nimic însă nu trebuie să ne dezarmeze. Avem încă multe pârghii prin care am putea ţine sub control multe din efectele negative ale naturii. Prima ar fi gestionarea durabilă a apei, adică o gospodărire raţională a ei pe termen lung. Asta ar însemna folosirea apei cu prioritate acolo unde trebuie întreţinută viaţa pentru... viaţă. Culturile agricole se află printre priorităţi, cel puţin declarativ. La fel asigurarea apei curate pentru populaţie. Şi tot printre priorităţile noului Cabinet se mai află şi o serie de construcţii hidroameliorative, un capitol aparte constituindu-l realizarea perdelelor forestiere de protecţie.
Pământul! Conservarea şi exploatarea raţională a lui ar trebui să fie o prioritate distinctă şi o preocupare atentă a fiecărui deţinător. Românii şi doar ei, ştiu ce-i trebuie pământului. Alţii ştiu doar ce trebuie să dea.
Doamne, câte lucruri ar rezolva cele câteva măsuri de-ar fi puse-n practică! Sper ca noul an să ne ofere bucuria împlinirii lor. Sau poate nu?
Editorial
Ion Banu