cemrom iulie 2018
update 19 Jan 2019

Colonie sugrumată…

  • Publicat în Editorial

Oricum am da-o, tot acolo ajungem. Ne sfădim, ne arătăm cu degetul, dar lucrurile sunt cum nu se poate mai clare. Am devenit o ţară în care, graţie ilustrelor capete luminate din politica românească postdecembristă, domină ignoranţa, incultura, dezordinea şi hoţia. Stări de lucruri valorificate din plin de cei care… ne-au sugerat un astfel de parcurs: GLOBALIŞTII. Adică cei care, de fapt, şi-au propus să domine lumea economic. Dar, mai întâi, bucată cu bucată.

Ce-i drept, mai este ceva drum de parcurs până să-şi împlinească inşii visul, ţările vizate manifestându-şi încă spiritul naționalist.

Aflată într-o stare economică precară, te tot întrebi de ce ţara asta, care încă se mai cheamă România, spun unii, a trebuit să fie lăsată pradă unora care în cei aproape douăzeci şi şapte de ani au reuşit să facă mai mult rău decât mongolii, ungurii, turcii, nemţii şi ruşii la un loc, după cum declara cu ceva vreme în urmă un ilustru om de cultură.

Se spune că cine nu-şi cunoaşte istoria n-are viitor. Identitatea naţională se hrăneşte din istoria neamului; or, dacă aceasta este atacată, scoasă din şcoli ori falsificată, drept consecinţă este slăbită conştiinţa naţională. Ce repere mai pot avea generaţiile actuale şi cele ce ne vor urma pentru a-şi putea face o imagine corectă a mediului în care se desfăşoară, a ţării în care s-au născut?

Cultura, şcoala românească, cu excelente tradiţii în învăţământ, au avut în ultimele decenii mult de suferit ca urmare a coaliţiei între elevii certaţi cu şcoala, mai recent bolnavi de socializare pe Facebook, părinţii stresaţi de odraslele nemulţumite că trebuie să-şi facă lecţiile acasă şi birocraţii plafonaţi care atât au reformat învăţământul încât, practic, au afectat grav procesul instructiv-educativ. Este, de fapt, o consecinţă a intenţiei de globalizare, artizanii acesteia nedorindu-şi oameni cu un larg orizont de cultură, ci specialişti de nişă, strict formaţi pe un anumit domeniu. Or, aceasta nu poate conduce decât la o sărăcire intelectuală, deznaţionali­zare ce va uşura drumul spre globalizare. Exact ce-şi doresc globaliştii.

De altfel, o sumară analiză a ceea ce se petrece în jurul nostru nu ne poate duce decât la ceea ce de fapt am ajuns: o colonie a marilor puteri care ne sugrumă economic, ne exploatează aurul cenuşiu, negru şi galben, în vreme ce autorităţile româneşti, cu supuşenia caracteristică, înclină fruntea până la tălpi, făcându-se că nu văd cum sute de milioane de euro se scurg zilnic din economia ţării în visteriile străinătăţii ori prin conturi abil ascunse.

Asta-i ţara şi starea în care ne aflăm. Nu mai vrem brand-uri, economie care să ofere siguranţă naţională, şcoală care să ofere excelenţe societăţii, cultură şi câte altele.

Ce ne-ar trebui? Probabil o clasă politică reformată, cu politicieni care să vrea şi să aibă curajul s-o ia de la capăt, respectând vrerea poporului din care se trag. Atât.

Ion BANU

Revista Lumea Satului nr. 7, 1-15 aprilie 2017 – pag. 5

Mai multe din această categorie: « PUŢIN ŞI MEREU Propaganda, rădăcina minciunii »