Imprimă această pagină
Editorial 16 Martie 2017, 09:56

PUŢIN ŞI MEREU

Scris de

Vă amintiţi? Într-unul din numerele acestei reviste, exact pe acest spaţiu, scriam cu ceva vreme în urmă despre relaţia care ar trebui să existe între organele de control fiscal şi contribuabili.

Spuneam atunci, printre altele, referindu-mă la priorităţile noului Cabinet, cât de important este să susţii economia inclusiv prin măsuri de relaxare fiscală, pentru care s-ar impune modificarea legislaţiei privind activitatea Ministerului Finanţelor şi a instituţiilor din subordine. Nu de alta, dar „sârguinţa“ unora în a aplica legea „în litera ei“ a făcut să dispară din piaţă câteva mii de entităţi economice mici şi mijlocii cu consecinţe grave, pe termen lung, asupra veniturilor la buget. O dovedesc deja încasările din primele luni ale acestui an – mai mici cu circa un miliard de lei, spun analiştii economici - comparativ cu cele ale aceleiaşi perioade din anul precedent. La aceasta se adaugă presiunea financiară asupra bugetului exercitată ca urmare a disponibilizărilor generate de acest fenomen.

Un mod de a gândi, ori vedea lucrurile „din pragul uşii, la stâlpul porţii“.

Ei bine, m-am bucurat să aflu că, în sfârşit, după mulţi ani un Guvern s-a gândit la o Lege a prevenţiei în economie, idee la care de altfel, am făcut de multe ori referire, numind-o acţiune de îndrumare. Ar fi un act normativ menit a aşeza pe noi principii relaţiile dintre inspectorii din diverse instituţii de control şi entităţile economice. Poate că adoptarea respectivei legi, care sper să se întâmple mai devreme de sfârşitul mandatului actualului legislativ, va determina dezvoltarea micilor afaceri, a economiei în ansamblul ei.

„…Gândesc că un inspector de la fisc – îmi spunea un agent economic – atunci când ajunge într-o societate ar trebui să vină ca un prieten dornic să ajute, să spună dacă şi unde s-a greşit, să îndrume la remedierea situaţiei, să-ţi lase răgaz pentru asta şi numai dacă se constată tendinţă vădită de eludare a legii să ia măsuri de sancţionare. Cam asta cred că va fi prevăzut în acea Lege a prevenţiei despre care amintea Premierul Grindeanu“.

Cam greu poate pentru unii ca după atâţia ani din zmei să devină feţi frumoşi, dar dacă-i lege sper că se vor strădui să o respecte. Important este să stimulăm inițiativa, să o încurajăm şi nu să-i „tăiem“ aripile. Pentru că de la mulţi câte puţin face mai mult decât de la puţini mai mult.

„Puţin şi mereu“ – spunea cândva un comer­ciant, probabil evreu. Poate că ar trebui să învăţăm şi din asta.

Ion Banu

Revista Lumea Satului nr. 6, 16-31 martie 2017 – pag. 5


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite