Berea cu aromă de ciocolată și cafea de la USV Iași
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Cum se face
În cadrul atelierului de microproducție bere al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) a fost produs primul sortiment de bere brună de tip Chocolate Stout, în realizarea produsului fiind folosit malț cu arome de ciocolată și cafea. După ce anul trecut studenții USV Iași au testat rețeta berii cu ghimbir, acum în atelierul propriu de microproducție sunt încercate alte rețete inedite. După finalizarea perioadei de sesiune, în cel de-al doilea semestru, tinerii de la specializările ce aparțin de ingineria produselor alimentare, de la Facultatea de Agricultură, vor participa la întreg fluxul tehnologic al șarjelor de bere, întreg demersul având în exclusivitate scop didactic.
„În ultimele decenii, industria de obținere a berii a devenit o industrie modernă și eficientă, dând naștere unei game largi de malțuri pentru fabricarea berii, fiecare cu gradul său de prăjire și particularitățile sale. Există mai multe tipuri de malț, cele mai utilizate în industria berii fiind malțul blond și brun. Malțul blond este cel mai frecvent folosit în industria berii, pe când cel brun este mai rar folosit, dar se numără și printre cele mai selective specii de malț. În cadrul atelierului nostru de microproducție bere am produs un sortiment de bere de tip Chocolate Stout. Aceste tipuri de bere au arome profunde de ciocolată și cafea. Nu sunt foarte amare și pot fi uneori dulci. Ingredientele utilizate sunt cele de bază: apă, malț, hamei și drojdii. Berea neagră se caracterizează prin adăugarea unui malț special, de tip chocolate, conform unei tehnologii dezvoltate în cadrul secției. Acest malț este folosit pentru a oferi culoare berii și conferă o aromă de cafea prăjită, mai puțin amară decât malțul black“, a transmis ing. dr. Ionuț Veleșcu, responsabil în cadrul atelierului de microproducție bere al USV Iași.
Procesul tehnologic de fabricare a berii se desfășoară în sistem complet închis, folosind echipamente din inox. Acesta este complet automatizat, urmărindu-se toți parametrii tehnologici. Toate informațiile legate de desfășurarea proceselor sunt înregistrate și păstrate, asigurându-se o trasabilitate perfectă.
„Având în vedere multitudinea de tipuri de malț, fiecare cu particularitățile sale, varietatea de produse auxiliare utilizate în prepararea berii și influența temperaturii asupra etapelor din procesul tehnologic, putem spune că diversitatea de rețete este practic nelimitată și toate pot fi obținute în cadrul microsecției noastre de bere“, a mai punctat ing. dr. Ionuț Veleșcu.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole înrudite
-
Lipsa forței de muncă obligă producătorii să găsească soluții noi
in Social -
Karakul, rasa preferată a ciobanilor din Moldova
in Zootehnie -
AGRIVENTURA, cel mai mare eveniment agricol din Moldova, începe săptămâna viitoare la Iași
in Evenimente -
Animal Fest by USV Iaşi, la a II-a ediție
in Actualitate -
50 de ani de la înființarea Ansamblului Studențesc „Mugurelul“
in Traditii -
Brevet de invenție pentru plantarea automată a răsadurilor, la USV Iași
in Agrotehnica -
Omul care dă ora exactă. Povestea ceasului din turnul Palatului Culturii din Iași
in Cultura -
Se scumpește carnea de miel în perioada Paștelui
in Zootehnie -
La Sagrod SRL din Darabani, 6 tone abatorizate, tranșate și procesate
in Zootehnie -
Prețul mieilor, mai mare cu 30% față de anul trecut
in Zootehnie
Articole recente - Lumea Satului
- Stațiile meteo inteligente te ajută să controlezi evoluția plantelor
- Lipsa forței de muncă obligă producătorii să găsească soluții noi
- Rase de iepuri berbec (II) - Origini și istorie -
- Măsuri pentru prevenirea şi combaterea zoonozelor
- Inovație Ipso Agricultură. Cea mai mare combină din lume se află deja într-o fermă din România
- Agricultura României are nevoie de apă. Semnați petiția online privind includerea finanțărilor pentru sistemele de irigații și desecare-drenaj în PNRR.
- Capacitatea biomaterialelor de a adsorbi micotoxine
- A XXXII-a ediție a Zilei Silvicultorului . De la provocările prezentului la planuri de viitor
- Muzeul Țărăncii Române
- Fereastra spre cer. Tradiția iconarilor continuă în satul Laz din Alba