Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Sfaturi pentru combaterea agenților de dăunare în răsadnițe, sere și solarii

Sfaturi pentru combaterea agenților de dăunare în răsadnițe, sere și solarii
Distribuie:   

Pentru obținerea unor răsaduri viguroase, sănătoase și pentru evitarea pierderilor provocate de boli și dăunători în sere, solarii și răsadnițe, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri de prevenire și combatere:

  1. Amplasarea răsadnițelor se va face în locuri adăpostite, însorite și pe cat posibil nu în același loc ca în anul precedent. - Înainte de utilizare se va face dezinfecția tocurilor răsadnițelor, ramelor, uneltelor cu produse pe bază de cupru: ZEAMA BORDELEZĂ TIP,,Mif” – 2%; CHAMP 77 WG – 0,3%; ALCUPRAL 50 PU – 0,2%.
  • Amestecul de pământ va fi pregătit cu 5-7 zile înainte din nisip curat, mraniță bine fermentată si cernută. Pământul va fi luat din locuri unde nu s-au erbicidat culturile, de preferință din lucerniere, miriști sau mușuroaie. Dacă amestecul de pământ este refolosit, se va dezinfecta obligatoriu, eficientă fiind zeama bordeleză tip ,, Mif” = 0,5%. Se va respecta timpul de pauză până la semănat 12-14 zile, timp în care amestecul se acoperă cu prelată și se lopătează de 3-4 ori.
  • Dacă nu s-a făcut dezinfecția solului cu această soluție, înainte de semănat cu 5-7 zile, amestecul de pământ se poate trata cu unul din produsele: CAPTAN 80 WDG = 0,15% prin prăfuire; sau prin stropire cu soluție de Previcur energy - 0,1% sau Topsin 500 SC - 0,07%, 3-4 l soluție/mp împotriva putregaiului plantelor, mană, putregaiul rădăcinilor.
  1. Patul germinativ, atât în răsadnițe cât și în sere sau solarii, imediat după semănat se stropește la suprafață cu 3 l/mp de semănătură cu: Previcur energy = 0,1%; sau Topsin 500 SC = 0,14%; sau Merpan 80 WDG = 0,125 % sau FOLPAN 80WDG - 0,15% sau TRIUMF 40 – 0,3% .
  2. Tratarea chimică a seminței: DITANE M 45 2g/kg sămânță sau Previcur energy = 2 ml/kg sămânță.
  3. Deoarece bolile răsadurilor sunt favorizate de temperaturi ridicate și exces de umiditate se vor lua măsuri de aerisire zilnică, în special în perioada amiezii, dar fără a provoca șocuri mari de temperatură, care să sensibilizeze răsadurile.
  4. Plantele răsărite sau repicate se vor trata săptămânal cu unul dintre produsele: Previcur energy = 0,1% sau Acrobat MZ 69 = 0,2% sau Aliette 80WG= 0,2% sau Champ 77 WP = 0,2% sau Ridomil Gold MZ 68 WG = 0,25% sau Topsin 500 SC = 0,15%. Se vor utiliza 15-20 litri suspensie/100 mp., la interval de 6-7 zile.

Cele mai bune rezultate se vor obține dacă se amestecă un produs cu acțiune preventivă cu un altul cu acțiune curativă (la doza jumătate pentru fiecare produs de contact). Produsele de protecția plantelor vor fi alternate pentru a nu crea rezistență.

  1. La apariția focarelor de boală, cum ar fi căderea plăntuțelor, plantele bolnave se smulg și se distrug, iar golurile se dezinfectează chimic:
  • PREVICUR 607 SL - tomate, castraveți - 0,15%; ardei, vinete 0,2%;
    • sau
  • PROPLANT 72, 2 – 0,15-0,25% (ardei, vinete, tomate).
    • sau
  • PROPLANT 80 WDG - tomate 0,15% sau FOLPAN 80 WG = 0,15% (tomate răsad);
  • MERPAN 80 WDG - 0,15% (4-5 l soluție / mp, pentru combaterea căderii plăntuțelor, mana de sol, putregaiul rădăcinilor;
  1. Pentru stimularea răsadurilor de legume se recomandă unul din produsele: Atonik = 5ml/10 litri apă sau Stabilan (1 litru soluție/mp) sau Cycogan 400 = 0,1% ( 1 litru sol./mp).;

Alungirea exagerată a răsadurilor poate fi stagnată, prin tratarea plantelor, după apariția celei de-a treia perechi de frunze adevărate, alternând, cu produse pe bază de cupru.

  1. La apariția dăunătorilor se va efectua și combaterea acestora:
  • Coropișnița se combate cu produsul COROCID FORTE - 5 Kg/ha sau SINTOGRILL SUPER - 0.3 grame/mp. sau COROCID SUPER - 20 kg/ha; (Administrate pe sol cu o ușoară încorporare pentru combaterea coropișniței) și META GOLD 3% = 7 kg/ha sau ALLOWIN - 5 kg/ha sau Agrosan B = 1,5 gr/mp - (fără încorporare în cazul melcilor) tratamentul se aplică înainte de plantare și TRIKA EXPERT = 10-15 kg/ha (în cazul viermilor sârmă)
  • La apariția melcului fără cochilie, în special la răsadurile de ardei, varză și salată, care sunt preferatele acestui dăunător, se intervine cu: Optimol = 5 kg/ha cu 7 zile înainte de plantat/semănat, (produsul Optimol este repelent pentru șoareci și cârtiță)
  • La depistarea afidelor, musculiței albe de seră sau a acarienilor se vor efectua tratamente cu Karate zeon = 0,02% sau ACTARA 25; (0,20- 0,80 kg/ha), iar pentru acarieni: Vertimec 1,8% EC – 0,1%; MATCH 050 EC 0,10 – 0,20 %; MOSPILAN 20 SP – 0,025 %,

ATENŢIE! SE POT UTILIZA ŞI ALTE PRODUSE DE PROTECŢIA PLANTELOR OMOLOGATE PENTRU BOLILE ȘI DĂUNĂTORII AMINTIȚI!

Citiți cu atenție prospectele produselor de protecția plantelor înainte de utilizare! Luați măsurile ce se impun pentru protecția mediului înconjurător !

Respectați cu strictețe perioadele de remanentă a produselor de protecția plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protecție a albinelor si a animalelor conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de albine, din România, Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide si a Legii nr. 383/2013 a apiculturii si Legea nr. 280/2015, privind modificarea Legii apiculturii.

Fermierul va tine evidenta la zi, după efectuarea fiecărui tratament fitosanitar/erbicidat, prin completarea într-un registru, după modelul de mai jos:

Nume si prenume fermier/soc. comercială......
Domiciliu fermier/sediul social al societăți .....
(Comuna, județul)
Ferma (nume/număr, adresa).....
Ambalajele clătite se depozitează in magazii și se returnează distribuitorului.

Atenționare! Fiecare utilizator de PPP (persoane fizice sau juridice) trebuie să dețină registrul privind evidența tratamentelor fitosanitare după următorul model:

tratamente fitosanitare
Producătorul agricol numerotează paginile registrului. La spatele registrului (pe ultima pagina) se menționează câte pagini conține registrul, purtând semnătura (și ștampila, după caz) fermierului sau administratorului societății. Utilizatorii profesioniști de produse de protecție a plantelor au obligația să păstreze, pentru o perioadă de cel puțin 3 ani, evidența produselor de protecție a plantelor pe care le utilizează. Nerespectarea de către utilizatorii profesioniști a prevederilor art. 67,alin(1) din Regulamentul(CE) nr.1107/2009 privind menținerea evidenței atrage după sine sancțiuni cu amenzi de la 8.000 lei la 10.000 lei.

Sursa: OFICIUL FITOSANITAR ALBA

solarii, sere, fitosanitar, tratamente fitosanitare, combaterea daunatorilor, rasadnite

Alte articole: