Kuhn GMx aprilie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 16 Apr 2021

Sfaturi pentru construcția unei case din baloți de paie

Mulți dintre români se gândesc să migreze de la oraș spre zonele rurale. Unii au și făcut-o deja, iar primul pas este identificarea terenului pe care își vor duce existența în viitor și ridicarea unei locuințe. Pentru a ușura luarea unei decizii în astfel de situații, mai ales când este vorba de alegerea terenului potrivit, dar și a materialelor utilizate în ridicare casei am apelat la experiența unui specialist. Am stat de vorbă cu dr. ing. Dana Andreș, de la compania Add Tech SRL, care oferă, așa cum le este și sloganul, case din natură. Pedalăm și noi pe această idee, mizând pe faptul că cei mai mulți dintre cei care părăsesc orașele pentru a sta la țară o fac mai ales din dorința de a trăi într-un mediu mai curat și mai sănătos.

– În urmă cu câțiva ani ideea de a construi o casă din baloți de paie părea utopică și ușor hilară pentru mulți români. Ea însă a prins rădăcini în gospodăriile unor oameni curajoși, iar acum casele din baloți de paie au devenit un trend nu doar pentru ecologiști. Până la a discuta despre acest gen de case, ce ar trebui să știm despre terenul pe care îl achiziționăm?

– În primul rând, cei care vor să cumpere un teren ar trebui să se asigure că acesta are toate documentele necesare, altfel o să fie nevoiți să facă ei ridicări topografice și înscrieri la cadastru. De asemenea, să aibă în vedere că terenul care nu are măsurători la zi ar trebui să aibă un preț mai mic decât suprafețele care au acești parametri. Apoi, ar mai fi de preferat ca terenul să fie intravilan, altfel dosarul de autorizație nu mai rămâne pe plan local, merge la Consiliul Județean și se complică lucrurile. Indiferent de soluția aleasă ca material de construcție, cob sau baloți de paie, pentru a obține autorizație proiectul trebuie să aibă fundație de beton și structură de rezistență din lemn. În plus, trebuie urmărită și structura geologică a terenului, pentru a se asigura că nu există risc de alunecări de teren sau de inundații.

– De ce documente are nevoie arhitectul pentru a putea proiecta viitoarea casă?

– Pentru proiectarea casei este nevoie de studiu geologic și de un plan de amplasament.

– Care este prețul unui proiect pentru o casă din baloţi de paie dacă aceasta are amprenta la sol de 80 mp, spre exemplu?

– Prețul unui proiect pentru faza de autorizație de construcție este de 7 euro/mp suprafață desfășurată. Astfel, dacă avem o casă cu parter și amprentă de 80 mp, costul va fi de 560 euro, iar dacă vorbim de o casă cu parter și mansardă calculul va fi (80+80)x7, iar prețul va ajunge la 1.120 euro.

case paie

– Care este momentul oportun de începere a construcției?

– Dacă baloții sunt din producția anului în curs, începerea construcției se poate face în același an, imediat după recoltare. Dacă, în schimb, baloții sunt din anii anteriori, construcția se poate începe în orice moment, dar este de preferat să nu fie o perioadă ploioasă.

– Care sunt costurile de construcţie până la finisajele interioare, ţinând cont că se merge pe fun­dație de beton, structură de lemn și baloți din paie?

– Costurile diferă de la construcție la construcție și depind de mai mulți factori: dacă materia primă – baloții, lemnul se găsesc la fața locului sau măcar în apropiere, la fel și celelalte materiale. Ca idee, o casă din baloți de paie poate ajunge la prețul uneia din cărămidă, mai ales dacă se optează pentru un design modern. Așadar, în varianta propusă de dumneavoastră de 80 mp utili, investiția variază între 25.000 euro și 45.000 euro, preţ în care sunt incluse doar manopera și materialele.

– Cați oameni trebuie să participe la construcția efectivă a casei și ce echipamente speciale implică construcția casei din baloți?

– Echipa nu necesită un număr anume de muncitori. Este important ca măcar o persoană să mai fi avut tangență cu construcțiile din baloți de paie. Acest tip de construcție nu necesită niciun echipament special.

– Dacă vorbim de paie ca materie primă, trebuie să vorbim și despre rozătoare. Cum le vom ține la distanță, ce soluţii oferiți?

– Dacă tencuiala este realizată corespunzător rozătoarele nu vor avea succes. Ca măsură preventivă se poate pune între baloți praf de var, iar după primul strat de tencuială se poate monta plasă de sârmă. Cea mai bună soluție este totuși o pisică.

– Ce materiale recomandaţi a se folosi la interior?

– La interior se recomandă tencuieli de argilă. Pereții interiori pot fi de asemenea realizați din argilă, aceștia reprezentând o masă termică.

– Care sunt avantajele acestui tip de casă?

– Avantajele caselor din baloți de paie: pereții acestora respiră, confort termic ridicat, izolație fonică ridicată; acestea ar fi doar câteva dintre avantaje. Paiele sunt un produs agricol. Față de materialele de construcții obișnuite, des folosite, nici producerea şi nici folosirea lor ca material de construcție, dar nici măcar după demolare nu dăunează mediului înconjurător sau sănătății noastre! Baloții de paie se pot procura ușor și relativ ieftin (5-15 lei/balot), iar capacitatea de termoizolare a zidurilor construite din baloți de paie se ridică la nivelul unor case pasive. Oferă un confort termic plăcut: iarna căldură, iar vara răcoare. Este un material ecologic, oferă eficiență economică și energetică maximă.

– Care este punctul vulnerabil al caselor din paie?

– Inamicul baloților de paie este umezeala care poate afecta chiar structura casei. De aceea recomandat ar fi ca aceasta să fie ferită de apa din sol, de ploaie și de vaporii de apă din casă (aburi). În lumea constructorilor se spune să ai grijă la „cizme“ și la „căciulă“, așa că sugestia ar fi realizarea unui soclu care să nu permită umezelii să ajungă la pereți și un acoperiș cu o streașină adecvată, astfel încât să ferească pereții de ploi.

– Se mai pune problema izolării casei sau baloţii în sine reprezintă izolaţia perfectă?

– Pereții din baloți de paie nu mai necesită izolați. La un perete cu o grosime de 50 cm din baloţi de paie nu mai este necesară termoizolație.

– Acest gen de case se pretează şi la munte, unde umezeala este mai mare?

– Acestea se pretează în orice zonă din țara noastră; în zona de munte se recomandă realizarea unei prispe pentru protecția pereților.

– Acest tip de casă are nevoie de o întreținere specială?

– În funcție de tipul de tencuială exterioară aplicat, aceasta necesită văruire sau reparații o dată la 4-5 ani.

Patricia Alexandra POP

Revista Lumea Satului nr. 16, 16-31 august 2016 – pag. 46-47

Mai multe din această categorie: Minifântână pentru casă sau grădină »