Ana-Maria din Pochidia crede că Friza este rasa de ovine care dă cel mai mult lapte
Scris de Lumea SatuluiFriza, rasa de oi specializată pe producția de lapte, a fost alegerea tinerei Ana-Maria Lupașcu din Pochidia, județul Vaslui. În urmă cu patru ani, tânăra a cumpărat primele exemplare de rasă pură. După 20 de ani petrecuți în Italia, crescătoarei nu i-a fost frică să investească în plină pandemie într-o rasă nouă, mai pretențioasă, și să ducă mai departe moștenirea de suflet a familiei, ferma de animale.
După 20 de ani petrecuți în Italia, se întoarce acasă...
„În anul 2020 am înființat această fermă. După o viață petrecută în Italia, am hotărât să mă întorc în România și să-mi ajut părinții la bătrânețe. Tot atunci am decis să preiau activitatea tatălui meu. Acesta, din motive de sănătate, nu putea să continue, așa că am decis să-l pot face fericit, iar atât timp cât el va mai fi lângă mine, eu voi lupta din răsputeri să-l ajut. În afară de perioada petrecută în Italia, în jur de 20 de ani, de când m-am născut am fost mereu lângă oi cu părinții mei și de asta probabil mi-a rămas această pasiune“, ne spune Ana-Maria Lupașcu.
Oile pe care le-a preluat de la tatăl său erau rasa Țigaie, dar din primul an de când a preluat ferma a hotărât să schimbe rasa de animale și a ales Friza, o rasă germană de lapte. Rasa de ovine Friza este pentru sectorul de creștere a ovinelor echivalentul rasei Holstein la bovine, adică este rasa apreciată ca având cea mai bună producție de lapte. Oaia Friză nu este încă foarte răspândită la noi în țară, dar câștigă teren mai ales în rândul crescătorilor cu efective reduse, care doresc randament maxim de la animale.
„Despre sistemul de furajare putem spune că pentru alimentație colaborăm cu un veterinar care ne pregătește rețeta cea mai potrivită pentru o dietă echilibrată de vitamine și proteine. Ne vindem produsele de acasă sau livrăm la domiciliu. Ce produse? Caș clasic, urdă clasică, telemea, caș măturat până în 12 luni, cu respectarea strictă a rețetei italienești“, specifică aceasta.
Este foarte greu de dat sfaturi, dar cine vrea să se apuce de zootehnie trebuie să se gândească bine înainte de a-și dori să facă ceva, nu este deloc ușor, de la birocrație, disponibilitate financiară în primii 3 ani și multe altele, punctează Ana-Maria Lupașcu.
„Legat de costuri, încă nu am curajul să fac o socoteală! O fac numai din pasiune, nu pentru bani. Rezultate pozitive am avut chiar de anul trecut, iar în acest an sper să văd luminița de la capătul tunelului. Pe viitor îmi doresc perfecționarea rasei și a produselor și să ajung la un nivel calitativ ridicat. În acest moment este foarte greu să prevăd ceva pe termen lung, din cauza forței de muncă și a neprevăzutului care are loc permanent.“
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole recente - Lumea Satului
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences
- Fermierii campioni la rapiță din județul Mureș
- APIA anunță că a fost aprobat bugetul pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în anul şcolar 2024-2025
- Cele mai eficiente soluții de combatere a buruienilor în postemergență la cultura porumbului
- APIA plătește peste 55 milioane lei pentru crescătorii de animale