Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Evadare la sânul soarelui indigen al Africii de Sud (I)

Evadare la sânul soarelui indigen al Africii de Sud (I)

Atinsă de bogăția apelor Oceanului Atlantic, dar și a celui Indian, stat multietnic cu numeroase tradiții și culturi, cu unsprezece limbi recunoscute oficial, diferite religii, Africa de Sud este una dintre țările africane ce rămâne mereu axată pe conservarea rezervațiilor naturale, a parcurilor naționale, drept exemplu fiind Johannesburg, orașul în care numărul de parcuri depășește cifra 600, locul unde există cea mai mare pădure urbană din lume.

Cape Town

L-am regăsit între briza mării și bătaia vântului munților, copleșit de o frumusețe demnă de poveștile ireale, gata să-ți acopere toate simțurile curmate de umbre mai puțin optimiste, Cape Town este Orașul mamă, cea mai veche regiune urbană din Western Cape. Al doilea oraș ca mărime din Africa de Sud, Cape Town numără aproape patru milioane de locuitori și a fost nominalizat ca cel mai bun loc de vizitat din lume de revista The New York Times în anul 2014; portul său din Golful Table este unul dintre cele mai aglomerate de pe mapamond.

Zona a fost presărată cu momente extreme de-a lungul timpului, perioade de secetă ce au pus în antiteză destine, în care bogații foloseau piscinele, iar săracii stăteau cu gălețile atârnate ca să vină apa din cer. Cu rămășițe ce datează de mai bine de 15.000 de ani descoperite în Peștera Peers, Capul Furtunilor, așa cum a fost numit de exploratorul portughez Bartolomeo Diaz sau Capul Bunei Speranțe, descris fiind în acest fel de Ioan al II-lea al Portugaliei, Cape Town este pământul pe care strămoșii lui Nelson Mandela, primul șef de stat negru al țării ales prin vot democratic, cel care a luat Premiul Nobel pentru Pace, făceau comerț cu fier și tutun, iar azi înflorește ca un pom al vieții din toate încheieturile sale.

Plajele din Cape Town de pe Coasta Atlanticului sunt o binecuvântare pentru suflet, ele aduc liniștea, contemplarea cu surâsul valurilor privite de sus de către solemnitatea munților; între acest duet îmbietor sufletul oricui privește îngenunchează, căci odată tras aerul prezent aici către inimă, te vindeci negreșit.

Ca o barză către cer, așa își înalță aripile faimoasa telecabină care te duce până-n susul Muntelui Masă (Table Mountain), una dintre noile minuni ale lumii ce face parte din Parcul Național Table Mountain. M-am așezat, închipuindu-mă un vultur pleșuv, pe una dintre miile de stânci care mai de care colorate după soare ce stau așezate pe întinsul platou de 3 km. Magnificul Cape Town se deschide în fața ochilor într-un sublim tablou viu, ale cărui personaje rostesc într-un dinamism clar dorința de viață. De aici de deasupra lumii iarba și florile privesc alături de mine perla ce s-a așezat calmă la picioarele noastre și pe care o voi dezvălui îndeaproape doar pe ea într-o altă poveste.

Gansbaai

Fondat în anul 1881 după spusele localnicilor, Gansbaai este orășelul unde tânărul Johannes Cornelis Wessels a remarcat potențialul acestei zone de pescuit și a decis să rămână, încurajându-i astfel și pe alții să i se alăture. Denumirea locului vine de la o colonie de gâște egiptene ce stăteau în preajma portului; multă vreme acest loc a fost doar un sătuc de pescari din cauza localizării izolate.

Orașul a înflorit după 1900, atunci când a fost ridicată o fabrică pentru procesarea ficatului ce a folosit mai ales în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu ajutorul lui Johannes Barnard, aici a fost fondată prima coperativă de pescuit din Africa de Sud și a fost ridicată si o fabrică de făină de pește. Industria de pescuit și turismul au făcut ca Gansbaai să fie tot mai căutat. Rechinul alb din apele de suprafață de coastă și balena dreaptă de pe țărmurile stâncoase au atras echipe de cercetători din întreaga lume pentru a descoperi și studia îndeaproape aceste specii. În Gansbaai are loc anual Festivalul Reforest Fest, ce se desfășoară în Pădurea Platbos, pădurea indigenă din Africa de Sud din cel mai sudic punct, unde participanții se concentrează pe teme privind conservarea ecosistemului și diverse acțiuni despre mediul înconjurător.

În largul coastei Gansbaai te întâmpină frumoasa Insulă Dyer, folosită pentru reproducerea pinguinului din Africa de Sud (Pinguinul Jackass) ce se află pe cale de dispariție.

Insula focilor din False Bay a fost martora sacrificării fără rațiune a focilor timp de trei secole; acestea erau prinse în plase de către navigatorii ce le trăgeau pe frânghii până la bărci, apoi li se recoltau pielea, carnea și uleiul. Se pare că acest traseu pe unde era răspândit parfumul uleios și grăsimea, dar și reproducerea de pe Geyser Rock din Cape a celor aproximativ 60.000 de foci au atras Marele Rechin Alb. Las privirea să se plece către culoarea tourcuaz amestecată melodios cu sunetele focilor jucăușe, apoi mi-o ridic către depărtări înspre stâncile spectaculoase din De Kelders, unde plajele cu nisip alb de pe Pearly Beach dăruiesc uimitor palpitația observării unice a balenelor din acestă lume.

În următoarea parte ne plimbăm printre rândurile pitorescului oraș-port Hermanus, vom admira elefanții din Parcul Național Addo Elephant și vom simți adrenalina salturilor de la Bloukrans Bridge Bungy, cel mai înalt pod comercial bungee jumping din Africa.

Aurora GRIGORE

Africa de Sud, Cape Town, Gansbaai

Alte articole:

Evadare la sânul soarelui indigen al Africii de Sud (III)

Evadare la sânul soarelui indigen al Africii de Sud (II)

România poate exporta lână în Africa de Sud

Călătorie în ţinuturile mayașilor (V)

Trei unicate de văzut între Herculane și Bozovici

Călătorie în ţinuturile mayașilor (IV)

Călătorie în ţinuturile mayașilor (III)

Nicăieri nu-i ca… Acasă în Bucovina