Zootehnie 22 Noiembrie 2023, 16:41

Rase de cai din hergheliile de stat RNP – Romsilva

Scris de

România are în prezent 12 Herghelii de Stat și patru depozite de armăsari, aflate în grija RNP-Romsilva, Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor de Rasă. Valoarea genetică a animalelor de aici este extraordinară. Cu sprijinul RNP-Romsilva, prezentăm pe scurt rasele de cai din țara noastră.

Calul de Sport Românesc

calul de sport romanesc

Calul de sport românesc este o rasă creată în urma unui întemeiat efort național de a produce un cal destinat sportului ecvestru care cuprinde discipline ca sărituri peste obstacole, dresaj, proba completă de călărie, dar care să poată fi în același timp și un cal de șa (cal de călărie utilitar), adaptat condițiilor de mediu și cerințelor călăreților din România.

Această rasă are diferite arii de utilizare pentru poliția călare, paradă, patrulare, educație ecvestră, hobby, agrement etc.

Aptitudini: călărie obstacole, dresaj, agrement.

Obiectivele ameliorării: sporirea capacității energetice (alergare plată sub 1' 10''7 km); îmbunătățirea aptitudinilor pentru sportul călare; îmbunătățirea indicilor de reproducție; la stadiul de adult, media dimensiunilor corporale să fie:

  • la iepe: talia 168 cm; perimetrul toracic 189 cm; perimetrul fluierului 21,5 cm;
  • la armăsari: talia 170 cm; perimetrul toracic 189 cm; perimetrul fluierului 22,5 cm.

Shagya Arab

Shagya Arab

Se poate spune că cel mai vechi dintre nucleele de formare și consolidare a acestei subpopulații de cai arabi s-a născut pe teritoriu românesc, la Hergelia Rădăuți, unitate înființată de către armata habsburgică ocupantă la scurtă vreme după ce pământul răpit Moldovei și numit mai târziu Bucovina a fost anexat imperiului, în anul 1775.

Această subpopulație a rasei Pur sânge arab a devenit o varietate culturală europeană a cailor de rasă arabă din imperiu, destinată să satisfacă nevoile cavaleriei ușoare, în special a ofițerimii din unitățile militare sau a celei din serviciul de gardă și protocol al coroanei imperiale. S-a urmărit astfel formarea unui cal la ale cărui vechi calități consacrate de rasă Pur sânge arab să i se adauge îmbunătățiri ale taliei, sporire a constituției robuste, rezistență și însușiri care să permită un călărit ușor, indiferent de alură sau de condițiile de teren.

Acest lucru a fost realizat prin încrucișări de ameliorare prin infuzie cu următorii armăsari din rasa Pur sânge arab care au devenit întemeietori de linii de sânge: SIGLAVY (1810); SHAGYA (născut în 1830 în Arabia); GAZLAN, mai târziu numit Gaza (1840); DAHOMAN (1846); JUSSUF (1869) Ar.VB; KOHEILAN ADJUZE (1867); O'BAJAN (1880); HADBAN (1891); KEMIR (1894).

Mai târziu au apărut și alte linii de sânge precum: GIDRAN, SIGLAVY BAGDADY (1895), MERSUCH (1898), AMURATH, IBRAHIM (1900), KUHAYLAN ZAID, EL SBAA (1920) și altele.

După reîntemeierea Hergheliei de Stat de la Rădăuți, în 1919, activitatea de reproducție a început cu 4 armăsari pepinieri din liniile de sânge GAZAL, SGLAVY BAGDADY I, DAHOMAN XXII și SHAGYA XV și cu 31 iepe mamă.

În perioada interbelică, la Rădăuți au fost importați armăsarii de reproducție SHAGYA XIX și OBAJAN VI, iar din descendența nucleului format au fost promovați pepinierii remarcabili: DAHOMAN XXI și DAHOMAN XXIII, OBAJAN VIII și OBAJAN IX, SIGLAVY BAGDADY III, MERSUCH II, MERSUCH III, KOHEILAN VII, KOHEILAN IX, GAZAL I, GAZAL II, IUSSUF IV și HADBAN III.

În ajunul celui de al Doilea Război Mondial sunt aduși reprezentanți ai liniilor EL SBAA și BECK din Polonia. În 1941, anul intrării României în război, nucleul de rasă Arabă este transferat la Rusețu. De aici efectivul a fost transferat în 1964 la Slobozia.

În 1968, populația este mutată la Herghelia Jegălia, unde nucleul de rasă este crescut până la începutul anilor '80. De aici o parte din nucleu este transferat mai apoi la Brebeni.

La sfârșitul anilor '80 se începe și se desfășoară în mod treptat transferul cailor arabi la Herghelia Rădăuți. În anii ce au urmat populațiile de cai Arabi și Pur sînge arabi sunt crescute separat în Hergheliile de la Rădăuți și de la Mangalia odată cu dezvoltarea legăturilor internaționale hipologice și în special cu Organizația Mondială a Crescătorilor de Cai Arabi (World Arabian Horse Organization – WAHO și Internationale Shagya Araber Gesellschaft – ISG).

Aptitudini: călărie, sport de performanță, agrement, anduranță.

Obiectivele ameliorării: sporirea capacității energetice în curse de galop; mărirea rezistenței constituționale; îmbunătățirea indicilor de reproducție; la stadiul de adult, media dimensiunilor corporale să fie:

  • la iepe: talia 156 cm; perimetrul toracic 178 cm; perimetrul la fluier 19,5 cm;
  • la armăsari: talia 158 cm; perimetrul toracic 178 cm; perimetrul fluierului 20,5 cm.

Laura ZMARANDA


Vizualizari 440
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti