Zootehnie 07 August 2023, 14:08

Carnea de struț, un produs „lejer“

Scris de

Creșterea struților se structurează în patru faze principale: reproducție, incubare, creșterea puilor și îngrășarea struților tineri în vederea sacrificării. În ultimul timp se vorbește tot mai des despre carnea de struț ca fiind una dintre cele mai sănătoase tipuri de carne, cu un conținut scăzut în grăsimi și calorii în comparație cu carnea de vacă, porc, pui sau curcan, având un conținut bogat în proteine și fier. Este și foarte săracă în colesterol.

Struții sunt crescuți fie pentru reproducție, fie pentru carne, piele și pene. Se recomandă ca țarcul pentru o pereche de struți să fie de aproximativ 1.000 metri pătrați. Trebuie un spațiu corect dimensionat pentru o familie de struți – de cel puțin 10 x 50 m.

Țarcurile se pot poziționa pe un sol nisipos, cu canalizare separată de cea a clădirilor și cu un adăpost pentru vreme neprielnică. Culoarele și portițele de legătură între țarcuri sunt foarte utile pentru a separa cu ușurință păsările, pentru deplasarea personalului și pentru accesul echipamentului. Este important ca ferma să fie construită departe de zgomot (trafic, orașe etc.).

Ferma de struți are cameră de stocare a ouălor, cameră de fixare (ouăle sunt plasate în incubator, verificate cu lampa cu UV, cântărite), cameră de clocire, incubator, cameră utilitară (pentru curățare), cameră de stocare pentru hrană, pene, unelte și echipamente și cameră pentru generator și combustibil.

Depunerea ouălor se face o dată la două zile, iar formarea unui ou de struț durează cca 48 de ore. Perioadele de depunere neîntreruptă a ouălor, de cca 2-3 săptămâni, alternează cu perioadele de pauză, de alte 2-3 săptămâni, momente în care organismul femelei de struț își reface provizia de elemente chimice, în special calciu, necesare formării următoarelor ouă.

O pereche de reproducători buni depun în jur de 100-110 ouă pe sezon. Din ouăle depuse, 80% sunt fertile, iar din cele fertile ies pui în proporție de 75-80%.

Diversificarea hranei

Pentru a avea un randament maxim, hrana struților trebuie să fie naturală. Struțul este econom, are nevoie de o cantitate de hrană care se situează în jurul a două sau trei kilograme pe zi, spun fermierii. Se recomandă un amestec special, bine proporționat de ingrediente, iar hrana pentru puii de o zi, foarte bogată în proteine, poate genera tulburări digestive, care afectează randamentul de creștere a struțului. Lui i se administrează aproximativ două kilograme de hrană pe zi, iar fermierii au realizat că, pentru a-l aduce la greutatea de sacrificare, de 100 kilograme, un struț va consuma aproximativ 350 kilograme de hrană.

Au nevoie de grâu, orz, ovăz, lucernă și nutrețuri combinate, care îi ajută la creștere. Hrana trebuie să conțină și suplimente de calciu, pentru care se poate folosi coaja propriilor ouă. Această suplimentare trebuie să fie făcută în perioada de creștere și în cea de depunere a ouălor. Conform studiilor efectuate, puii de struț de până la vârsta de șase luni agreează un amestec cât mai bogat de plante furajere: trifoi, lucernă, păioase, tulpini de floarea-soarelui, porumb, măcinate și omogenizate.

Struțul refuză să bea apă dintr-un recipient murdar. În anotimpurile reci, trebuie să li se dea apă călduță.

În hrana struților trebuie neapărat să fie cuprins și pietriș, între 0,5 și 1 cm, care ajută la digestia mecanică a hranei. Este recomandată folosirea exclusivă a pietrișului de granit, deoarece este o rocă nenutritivă pentru că nu se dizolvă în sucurile gastrice ale struțului. Este contraindicată utilizarea pietrișului calcaros, moale sau a cochiliilor de scoici. Au un conținut foarte bogat de calciu și sunt relativ ușor descompuse în sucurile gastrice.

Ce se mai poate comercializa

Ouăle infertile se pot folosi și pentru consum, 1 ou de struț fiind echivalentul a aproximativ 24 ouă găină. Din pielea de struț se pot confecționa cizme, haine și tapițerii. Un struț adult poate produce 1,5 mp piele; se pot confecționa până la 4 perechi de cizme.

Penele de struț pot fi strânse o dată pe an și sunt utilizate inclusiv pentru pămătufuri de praf.

Un studiu efectuat în Statele Unite arată că, în medie, 57,57% din carnea ce îmbracă carcasa osoasă a păsării poate fi folosită, astfel că, pentru un struț cu o greutate de 250 kg, 130 kg o reprezintă carnea.

Anca LĂPUȘNEANU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti