Ionuț Adomnicăi: „Fermele care vând laptele procesatorilor nu au viitor“
Scris de Lumea SatuluiÎn tihna satului bucovinean, un tânăr sucevean, Ionuț Adomnicăi, este mulțumit de mica lui afacere în zootehnie, o fermă de vaci de lapte. Ferma Văcuța „Ica“ a fost înființată pe Valea Siretului de Jos, în localitatea Corocăiești, comuna Verești, județul Suceava.
„Peste cinci ani sper că voi moderniza ferma și voi putea deschide și un punct gastronomic.“
Investiții prin Măsura „Instalarea tinerilor fermieri“
Tânărul Ionuț Adomnicăi a beneficiat în anul 2017 de sprijinul acordat prin Măsura „Instalarea tânărului fermier“ – submăsura 6.1 în valoare de 40.000 de euro. Banii obținuți i-a folosit pentru a îmbunătăți activitatea în ferma vegetală și în cea zootehnică. Concret, a achiziționat animale cu origine controlată, a construit un grajd cu utilitățile necesare funcționării capacităților de producție, a cumpărat un tractor, a realizat rețeaua de apă și canalizare, a asigurat alimentarea cu energie electrică a rețelelor din incinta fermei, a împrejmuit ferma și a creat spații verzi.
„Ferma aceasta este mai degrabă una de familie. Totul a început în 2010, când a trebuit să găsim o soluție pentru a ține animale în afara satului pentru că apăruse Legea mirosurilor și noi aveam mult mai multe exemplare decât efectivul permis.
Practic, din 2016 am înființat propria mea exploatație cu cca 20 de capete, iar în 2020 am ajuns la un efectiv cu 45 de animale. Cu animalele părinților, ferma avea cca 80 de exemplare, dar din cauza secetei și a lipsei forței de muncă am redus efectivul la aproape 40 de animale. Laptele obținut este procesat într-un spațiu special amenajat, în propria gospodărie, iar produsele precum telemeaua, cașcavalul și brânzeturile sunt vândute la comandă, în piețe volante și pe Internet. Distribuția am început-o în «Piața Volantă – din drag de Bucovina», după care am început colaborarea cu două magazine alimentare din oraș, iar restul producției am vândut-o direct din fermă“, ne mărturisește tânărul crescător.
Ciclul de producție este închis
Fermierul sucevean a ales două rase, respectiv Holstein Red și Friesian, pentru că sunt mult mai productive prin comparație cu alte rase, dar și câteva Bălțate românești cu scopul de a îmbunătăți calitatea laptelui.
„Atunci când procesezi laptele ai nevoie și de calitate, iar dacă aș mai putea accesa un proiect pe minimis nu ar fi exclus să mă axez doar pe rasa Jersey. Sistemul de furajare este încă unul clasic, l-aș îmbunătăți doar dacă aș accesa un proiect de modernizare, fiecare animal are propria rație, dar a fost nevoie de câțiva ani buni să ajung la o rație echilibrată. Nu este încă perfectă“, specifică Ionuț.
Ca să construiești o fermă la standardele actuale, cu un efectiv de 50 capete, îți trebuie cel puțin 350.000 euro, specifică suceveanul. „Eu am beneficiat de submăsura 6.1. – „Instalarea tânărului fermier“ în 2017, cea cu 40.000 euro, iar restul investiției a fost făcută din buzunarul meu. Aici vorbim și despre unitatea de procesare. În ferma mea circuitul este închis pentru că eu produc, procesez și comercializez. Oricum, cred că fermele care vând lapte procesatorilor nu au viitor și vreau să fac performanță la mine în fermă“, conchide Ionuț Adomnicăi.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole recente - Lumea Satului
- O tânără din Tecuci vrea să dezvolte afacerea cu legume ecologice a familiei
- Clubul Fermierilor Români înființează o nouă structură de coordonare la nivel național
- Recomandări privind comercializarea și consumul de alimente specifice Postului de Crăciun
- Legea Porcului din vârful gardului
- S-a prelungit perioada de eligibilitate stabilită în Acordul de Finanțare încheiat cu FEI
- Alianța Biosfera, pentru o agricultură sustenabilă
- Corteva susține femeile din agricultura românească: O poveste de succes de la Livada de Poveste
- Resturile vegetale în exces sporesc rezerva de dăunători
- APIA a autorizat în avans peste 843,9 milioane de euro
- Rolul potasiului (K) în fertilizarea echilibrată a culturilor agricole