600.000 de euro pentru o fermă familială cu 40 de vaci
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
George Racoltă, un fermier de 42 de ani din localitatea Berzovia, județul Caraș-Severin, a reușit să pună pe picioare de la zero o afacere de succes cu doar 40 vaci de lapte. A dezvoltat mica sa fermă cu bani munciți în străinătate, în jur de 600.000 de euro, iar în prezent laptele din ferma sa ajunge către oamenii din comună, dar și către consumatorii de la oraș. Tânărul provine dintr-o familie numeroasă, mamă, tată și cinci frați, toți băieți, iar copilăria cu multe neajunsuri l-a marcat peste ani, aspect care l-a motivat să își facă propria sa fermă, mărturisește crescătorul.
„Am crescut la sat și am avut neajunsuri, iar în copilărie eu și frații mei ne ocupam uneori și cu agricultura. După 18 ani fiecare era pe drumul său, iar în 2005 am acceptat invitația fratelui mai mare de a merge în Spania pentru a munci. Am muncit doi ani pe vapor în zona Tarragona, unde de fapt mi-a venit ideea de a cocheta cu agricultura. Mereu îi ziceam fratelui mai mare că mă întorc în România și am să-mi fac o fermă pentru a avea din ce trăi, eu și fiica mea. Fratele meu mă apostrofa și nu vedea niciun viitor în agricultură și în fermă, dar eu insistam să spun că peste 5 ani în România va fi aproape ca în Spania, acolo unde se câștigă din agricultură și unde există proiecte europene. În 2007, chiar și cu prețul sărăciei, am înștiințat șefii spanioli că voi pleca în România pentru a construi o fermă și pentru a mă înscrie la Facultatea de Drept, pe care am și finalizat-o. Împreună cu frații mei am cumpărat teren, am și arendat și am început să îl lucrăm. Era foarte dificil să obții ceva în anii 2007- 2010. Mereu rămâneam cu stoc de grâu și porumbul nu era căutat, suplimentam cu bani de acasă în fiecare an“, ne spune George Racoltă.
În 2013 a achiziționat primele cinci vaci, iar în opt ani a reușit să aibă un efectiv de 37 de vaci Bălțate Românești, rasă pură. „Suntem trei frați în această activitate și fiecare dintre noi lucrează câte 100 ha de teren. Avem în total 300 ha, proprietate și arendă, însă niciunul dintre noi nu a reușit să depună proiecte europene, am cumpărat utilajele prin leasing. Efectivul este alcătuit dintr-un taur, 26 de vaci-mame și 10 vițele. Fânul este adunat de pe 20 ha, obținem în medie circa 300 baloți, 400 kg fiecare, suficient pentru cele 5 luni de perioadă rece.“
Legat de nivelul unei astfel de investiții, până în acest moment este de cca. 600. 000 euro. „În fiecare an ferma crește. În prezent aceasta valorează cca 600.000 euro, iar eu nu mă gândesc nicio clipă să renunț, ci dimpotrivă, să îmi ating obiectivul, respectiv să ajung la un efectiv de 100 de capete vaci și 150 ha de teren proprietate privată“, ne spune tânărul.
„Câștigurile nu vin peste noapte, iar o astfel de fermă se ține cu sacrificiu și sănătate. Ar fi indicat ca tinerii să fie susținuți de familie, să fie ajutați necondiționat și să încerce să facă proiecte europene, să stea în țara lor și să cunoască partea bună a acestui sector. Clar nu-i un drum ușor în vremurile pe care le trăim. Carburanții sunt scumpi, inputurile scumpe.“ – afirmă George Racoltă
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole înrudite
-
„Produsele autohtone nu sunt apreciate corespunzător“
in Agrotehnica -
Ferma familiei Nan
in Zootehnie -
S-a întors din Italia pentru a deveni crescător de bovine și ovine
in Zootehnie -
Viciul suptului la taurine: cauze, tratament şi prevenţie
in Zootehnie -
APIA a demarat plata ajutorului de stat în sectorul bovin
-
Renaște Cetatea „Sf. Ladislau“ din Coronini
in Cultura -
Mica fermă de vaci de lapte din comuna Dumitra
in Actualitate -
„Noi suntem ultimii țărani ai României!“
in Zootehnie -
Ferma de vaci de la Curtici: „O pasiune nebună, un sacrificiu asumat!“
in Zootehnie -
Ferma de 40 de vaci oferă un trai decent familiei Bogos
in Zootehnie
Articole recente - Lumea Satului
- Totul despre tuberoze. Cum să le crești, să le îngrijești și să te bucuri de beneficiile lor
- Meșterii populari, vestitori ai primăverii la Iași
- Rețetă de post - chiftele de ghebe
- Reducerea stresului de înțărcare cu ajutorul nutrețurilor combinate ale institutului IBNA BALOTEȘTI
- Schimbările climatice și epoca de semănat
- KORVETTO™ – Erbicidul nr. 1 pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din cultura de rapiță
- APPR devine Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România
- Întâlnirea fermierilor din județul Iași cu cercetătorii
- Noi produse pentru protecția plantelor lansate de Corteva Agriscience
- ARME CONTRA ARME