Zootehnie 05 Iulie 2022, 15:50

Importanța folosirii luminii colorate în creșterea puilor pentru carne

Scris de

În general, păsările preferă să-și consume hrana sub lumină albă deoarece le ajută să identifice diferențele de textură pe care nu le pot vedea sub alte culori. Răspunsul la aportul de hrană și performanța de creștere a puilor crescuți sub alte culori deschise poate să nu fie întotdeauna la fel de bun ca în cazul luminii albe. Totuși, s-ar putea obține rezultate mai bune atunci când culorile deschise sunt combinate cu alți factori, cum ar fi intensitatea luminii și culoarea de alimentare. Prin urmare, alegerea unui sistem de culoare de iluminat trebuie făcută pe baza țintei de producție vizate sau a problemei de producție care trebuie rezolvată.

În unele studii, aportul de hrană și performanța de creștere au fost îmbunătățite sub lumini albastre sau verzi furnizate la o intensitate mare, mai degrabă decât scăzută. În alte studii, s-a obținut o îmbunătățire, de asemenea, cu furajele vopsite în roșu administrate sub lumină albastră, dar nu au fost încă examinate alte combinații de culori deschise și alimentare.

Lumina verde stimulează creșterea păsărilor la o vârstă fragedă, iar trecerea la o culoare diferită de lumină la vârsta de 10 sau 20 de zile poate stimula și mai mult creșterea. S-a observant că schimbarea luminii verzi în albastru și a culorii albastre în verde a îmbunătățit creșterea și performanța la puii de carne. Păsările crescute sub lumină albastră au avut cea mai mare greutate a carcasei, în timp ce păsările crescute sub lumină verde au avut cea mai mică greutate a carcasei. Păsările crescute sub tratamente cu lumină roșie și albă au prezentat greutăți similare ale carcasei. Culoarea luminii este un parametru exogen vital și este acum considerată un instrument important de management în producția de păsări.

Beatrice Alexandra MODIGA


Vizualizari 1244
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti