Prețul mieilor, mai mare cu 30% față de anul trecut
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie
Tinerii crescători de ovine vor să ducă oieritul mai departe! Să nu se stingă tradiția creșterii oilor în România! Oana Maria Andrei din satul Dădești, județul Iași, se numără printre tinerii care refuză să părăsească România pentru a munci prin alte țări. Ieșeanca ne spune că de mică a crescut în ferma de animale a bunicilor, apoi a părințiilor, iar din dragoste pentru acest sector a urmat și studiile superioare în domeniu, astfel contribuind din plin la dezvoltarea fermei de familie.
Medic veterinar și inginer agronom la propria fermă de ovine
Oana este medic veterinar și inginer la ferma familiei ce deține un efectiv de aproximativ 1.000 de ovine din rasa Karakul. Ea reprezintă a treia generație de crescători de ovine și are în spate munca de zeci de ani a familiei.
„Am urmat studiile universitare de profil pentru a veni în sprijinul părinților mei care cresc oi Karakul, o rasă care se pretează destul de bine în zona noastră. Practic, mă ocup de partea birocratică, dar îi și sfătuiesc atunci când apar diferite probleme, mai ales în perioada fătărilor. Pentru noi creșterea animalelor este în primul rând o pasiune și abia apoi o afacere. Începutul acestei ferme a fost hotărât de bunicul meu. În ferma de la Dădești furajarea se face pe pășune în timpul verii, iar iarna în stabulație închisă, cu furaje la discreție pentru oile mame și rație pentru tineretul ovin, adaugă tânăra. Oile de reproducere primesc înainte de fătare 1 kg de cereale pe zi și nutreț de cea mai bună calitate. La noi în fermă realizăm montă naturală, am introdus berbecii la începutul lunii octombrie și am început să avem fătări de la începutul lunii martie. În general, oile noastre prezintă gestație gemelară, iar greutatea mieilor la fătare este de aproximativ 5 kg.“
Caracteristicile rasei Karakul
Deși Karakul nu este originară din țara noastră, rasa dezvoltată la Botoșani este destul de apreciată și are calități deosebite, mai menționează ieșeanca.
„La noi în fermă avem dezvoltate trei culori ale rasei Karakul: negru, brumăriu și comor. Rasa Karakul este obținută din încrucișarea cu Țurcană neagră sau Țurcană brumărie și Karakul brumăriu. Este o rasă de dimensiune medie, caracteristic au coada în formă de S, coadă lată i se mai spune popular, fiind potrivită pentru reproducere și pentru producția de carne și lapte. Este destul de pretențioasă și nu dă randament în zone de monte, unde este foarte frig sau plouă mult, dar nici la câmpie, unde este prea cald. Au randament la lapte, dar adevăratele calități ale rasei Karakul sunt cele legate de pielicele care erau nu demult destul de căutate atât la noi în țară, dar mai ales peste hotare datorită buclajului lung. Este o oaie cu constituție robustă spre fină, cu trupul în formă de pară și cu coada caracteristică care are la bază un depozit de grăsime bilobat. Capul este alungit și uscățiv, iar profilul feței este convex, în special la masculi.
Greutatea mieilor la fătare este cuprinsă între 4-4,5 kg, a oilor adulte este de 42-45 kg, iar a berbecilor de 70-80 kg. Gestația la ovine durează în medie aproximativ 150 de zile cu plus. Fătările la oaie nu reprezintă în general o problemă, cu toate acestea am avut cazuri în care mi s-a cerut ajutorul.“
Costurile de producție sunt din ce în ce mai mari
Tânăra ieșeancă estimează că un kilogram de carne de miel în viu va costa chiar și dublu față de prețul obținut în prezent și cu 30% mai mult comparativ cu 2021, iar motivul creșterii prețurilor ține de inflație, scumpirea carburanților și a cerealelor. „Printr-o creștere a prețului sperăm să reușim să acoperim parțial costurile de producție din ce în ce mai mari din cauza, în special, a creșterii prețului carburanților. În ceea ce privește sacrificarea mieilor, noi nu sacrificăm miei de Paște, ci îi comercializăm în viu atunci când au o greutate care să ne asigure un preț convenabil, undeva la 40-45 kg în viu. Avem un contract de colaborare cu arabii, iar prețul, în condițiile de acum o să fie mult mai mare față de anul trecut din cauza prețurilor ridicate la cereale și combustibil. Mai comercializăm și caș de oaie și urdă pe care le producem în fermă. După cum bine știți, fermele de familie se confruntă cu problema pieței de desfacere.“
„Ca orice afacere necesită multă implicare. În ziua de astăzi este greu să te apuci de zootehnie de la zero, să devii fermier pentru că sunt investiții mari care trebuie făcute. În schimb, îi încurajez pe toți tinerii care au oportunitatea de a prelua zootehnia și agricultura de la părinți sau bunici să ducă mai departe ce au făcut dumnealor. Pentru a obține profit, cei care vor să investească într-o fermă ar fi indicat să achiziționeze animale de valoare, indiferent de rasă“, Oana Maria Andrei.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole înrudite
-
Lipsa forței de muncă obligă producătorii să găsească soluții noi
in Social -
Investiție de 250.000 de euro într-o fermă de 1.800 de oi!
in Zootehnie -
Karakul, rasa preferată a ciobanilor din Moldova
in Zootehnie -
Cum se poate obține o creștere cu peste 50% a sporului zilnic de greutate la ovine
in Zootehnie -
AGRIVENTURA, cel mai mare eveniment agricol din Moldova, începe săptămâna viitoare la Iași
in Evenimente -
Animal Fest by USV Iaşi, la a II-a ediție
in Actualitate -
50 de ani de la înființarea Ansamblului Studențesc „Mugurelul“
in Traditii -
Brevet de invenție pentru plantarea automată a răsadurilor, la USV Iași
in Agrotehnica -
Karakul, vedeta târgului de la Popăuți
in Zootehnie -
Oieritul tradițional, pe cale de dispariție. Transhumanța, propusă în patrimoniul UNESCO
in Traditii
Articole recente - Lumea Satului
- Stațiile meteo inteligente te ajută să controlezi evoluția plantelor
- Lipsa forței de muncă obligă producătorii să găsească soluții noi
- Rase de iepuri berbec (II) - Origini și istorie -
- Măsuri pentru prevenirea şi combaterea zoonozelor
- Inovație Ipso Agricultură. Cea mai mare combină din lume se află deja într-o fermă din România
- Agricultura României are nevoie de apă. Semnați petiția online privind includerea finanțărilor pentru sistemele de irigații și desecare-drenaj în PNRR.
- Capacitatea biomaterialelor de a adsorbi micotoxine
- A XXXII-a ediție a Zilei Silvicultorului . De la provocările prezentului la planuri de viitor
- Muzeul Țărăncii Române
- Fereastra spre cer. Tradiția iconarilor continuă în satul Laz din Alba