Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Utilizarea biocharului în plantațiile horticole

Utilizarea biocharului în plantațiile horticole

Economia circulară reprezintă un subiect important la nivel mondial atât pe lista ecologiștilor, cercetătorilor, cât și a fermierilor. Reutilizarea resturilor vegetale (ramuri, fructe sau legume neconforme, resturi provenite în urma procesării ș.a.) reprezintă o prioritate, acestea contribuind la accelerarea realizării Pactului Verde European și la sprijinirea realizării obiectivului specific al Politicii Agricole Comune privind contribuția la atenuarea și adaptarea schimbărilor climatice, precum și la energia durabilă.

Principalele dezavantaje ale agriculturii convenționale sunt scăderea fertilității solului, scăderea producției, în timp, din cauza reducerii substanțelor nutritive, precum şi creșterea nivelului de pesticide și substanțe chimice nocive din sol.

Astfel, potrivit datelor furnizate de Eurostat, în anul 2018 doar 7,5% din terenul utilizat în agricultura din UE (13,4 milioane de hectare) este teren agricol ecologic. Din această suprafață 45,2% sunt terenuri arabile cultivate (cereale, legume, furaje verzi și culturi agricole industriale), 43,9% pășuni permanente și 10,8% culturi agricole permanente (pomi și arbuști fructiferi, plantații viticole și de măslini).

Introducerea cărbunelui pirolitic în tehnologia de cultivare a speciilor horticole are numeroase beneficii pentru sol, printre care se pot enumera: îmbunătățirea structurii, texturii și a fertilității acestuia, creșterea capacității de reținere a apei și nutrienților; ameliorarea activității biologice prin dezvoltarea microfaunei utile, precum şi reducerea cantității de reziduuri de pesticide și absorbția metalelor grele.

Beneficiile carbunelui pirolitic in plantatiile horticole

Biocharul se poate utiliza cu succes în culturile legumicole şi floricole, plantațiile pomicole și cele viticole. De asemenea, aceste sectoare ale horticulturii sunt și principalele „producătoare“ de resturi vegetale. Astfel, ceea ce s-a consumat pentru obținerea unei producții mari și de calitate revine în sol prin administrarea cărbunelui pirolitic sub formă de îngrășământ, contribuind astfel la refacerea acestuia.

Potrivit specialiștilor, utilizarea cărbunelui pirolitic în culturile legumicole şi floricole menține fertilitatea solului și accelerează biodegradarea resturilor vegetale, crește capacitatea de absorbție a ionilor de amoniu (NH4+), potasiu (K+), nitraţi (NO3-) şi fosfaţi (PO43-), degradează pesticidele acumulate în sol şi crește pH-ul acestuia; îmbunătățește rezistența la boli.

Aportul cărbunelui pirolitic în plantațiile pomicole și viticole a fost descris în câteva studii din care reiese că utilizarea acestuia crește fertilitatea și pH-ul solului, îmbunătățește activitatea microbiană a acestuia, crește rezistența la bolile fungice, crește producția și calitatea fructelor prin aportul de minerale, reduce cantitatea de poluanți din sol, în special reziduuri de pesticide.

Pentru mai multe informații vă invitam sa consultați paginile web https://www.qlab.ro/biochar/ și http://biochar.chimie.upb.ro/, unde sunt afișate activitățile desfășurate în cadrul proiectului național „Cărbune pirolitic din deșeuri vegetale modificat în beneficiul agronomiei și mediului – BIOCHAR“, care îşi propune valorificarea deșeurilor vegetale în scopul obținerii de cărbune pirolitic. De asemenea, pentru informații despre alte proiecte valoroase, puteți accesa paginile web ale Universităților partenere http://www.upb.ro, http://www.usamv.ro/.

USAMV București – Centrul de cercetare pentru studiul calității produselor agroalimentare

ACS drd. ing. hort. Lavinia Mihaela ILIESCU, CS dr. ing. chim. Violeta Alexandra ION

energie, biochar, plantatii horticole, carbune pirolitic

Alte articole: