Cât de profitabilă este o afacere cu porumbei în România
Scris de Lumea SatuluiPorumbeii se numără printre speciile agreate de către oameni datorită numeroaselor varietăţi, culori, forme şi, mai ales, performanţelor în întrecerile specifice acestora. Mulţi trăiesc în sălbăticie sau semisălbăticie, putând fi admiraţi în mai toate zonele populate, dar mai cu seamă în cele urbane. Potrivit specialiștilor, porumbeii trăiesc 10 - 15 ani și pot ușor să se adapteze mediilor noi de viață, ceea ce a făcut tot mai facilă creşterea şi ,,dresarea“ lor de către crescători.
Specii de porumbei
Porumbeii domestici sunt cei mai cunoscuți, existând aproximativ 300 de specii, printre care: jacobei, toboșar englez, lahore, cumulet și altele. Mihai Preda, unul dintre crescătorii de rasă voltă indian și voltă cu coadă albă, spunea cu un anumit prilej: „Porumbeii se împart în mai multe rase. Sunt diverși când vorbim de porumbeii de ornament, utilitate și hibridare între utilitate și ornament. De aceea, și crescătorii sunt diverși în dependență de rasa pe care o crește. Porumbeii provin din diferite țări și locuri, diferite rase împerecheate, așa s-au perpetuat în timp. Pentru noi, crescătorii, este mai mult un hobby, adică plăcerea crescătorului de a oferi celorlalţi, dar mai cu seamă vizitatorilor, şansa de a admira cele mai frumoase şi performante exemplare.“
Valorificarea porumbeilor
Existând mai multe rase, având culori, forme, dimensiuni diferite, şi preţurile sunt cel puţin la fel de diferite. Mihai Preda a explicat: „Sunt porumbei mai ieftini sau mai scumpi, în funcție de raritate și rasa acestora. În acest domeniu vorbim mai întâi de o pasiune și apoi despre rentabilitate/venit. Porumbeii pot fi valorificaţi şi pentru consum – propriu sau prin diverse reţele comerciale, inclusiv restaurante – dar şi prin piețe, târguri etc. Cei de ornament sunt prezentaţi prin expoziții unde pot exista şi aici oportunităţi de valorificare.“
Îngrijirea porumbeilor
Pentru a începe o afacere cu porumbei, potrivit specialiștilor, crescătorii trebuie să țină cont de mai mulţi factori. De pildă, o pereche de reproducători necesită un spațiu de un metru cub din volumul adăpostului, iar cușca trebuie să aibă o temperatură şi umiditate între anumiţi parametri. De asemenea, pentru o creştere armonioasă, o fertilitate sporită și producție mare de ouă, aceştia necesită o hrană echilibrată, cu adausuri de vitamine şi microelemente specifice vârstei şi direcţiei/ scopului urmărit. Doar astfel creşterea porumbeilor poate fi profitabilă.
Liliana Postica
Articole recente - Lumea Satului
- Tradiția cu ciopoare prin ochii unei tinere ciobănițe din județul Hunedoara
- Proiect de act normativ pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul suin și avicol
- Proiect de act normativ pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bivolițelor
- APIA aduce clarificări importante cu privire la stadiul controlului clasic pe teren - Campania 2023
- A fost prelungită perioada de aplicare a prevederilor privind instituirea unei scheme de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură
- ADAMA pune în valoare tehnologiile inovatoare, dar și agricultura tradițională în noua sa campanie de comunicare
- Tinerii fermieri din Agrinnovator lansează primul Ghid pentru digitalizarea agriculturii
- Inovația strategică susține agricultura rezilientă și producția alimentară. Oportunitatea noilor tehnici genomice (NGTs)
- Hibrizii Pioneer - stabilitate și adaptabilitate
- Doi frați și tractoarele lor autonome care lucrează 2.000 ha